Dropper post – alt hvad du skal vide!

Alle snakker om dropper posts til mountainbike, men hvad er det egentlig og hvorfor bør man overveje at montere en dropper post på din mountainbike som motionist?

Vi guider dig igennem dropper post junglen og kommer med konkrete produkt-anbefalinger!

Hvad er en dropper post?

En dropper post er en saddelpind der gør det muligt at hæve og sænke sadlen mens man kører. Dropper post’en erstatter saddelpinden og sadlen monteres direkte herpå.

Rockshox Reverb Stealth – i lav position

Udvalget af dropper posts er efterhånden ganske stort og Rockshox, som tidligere har domineret markedet med Deres Reverb, har nu virkelig fået konkurrence fra større og mindre producenter. Det betyder også at der efterhånden kan fås dropper posts til alle Ø mål, ligesom der er mulighed for at vælge mellem forskellig vandring, nogle har måske kun brug for at sænke sadlen 100mm, mens andre ønsker 170mm vandring.

Rockshox Reverv Stealth – i normal position

En dropper post betjenes via en remote der monteres på styret, den er normal kablet og hydraulisk, men der findes også enkelte trådløse dropper posts. Derudover findes der modeller hvor kablet trækkes udvendigt eller indvendigt – sidstnævnte er naturligvis den mest diskrete løsning, men kræver at cyklen er forberedt hertil.

Rockshox Reverb remote

Fordele ved brug af dropper post

Helt grundlæggende er den store forskel ved at kører med dropper post, at du kan sænke sadlen og dermed få en en meget større bevægelsesfrihed på cyklen – hvilket er vigtigt i rigtig mange situationer. Kunne man så ikke bare sætte sadlen langt ned, generelt? Det kunne man godt, men kører man kører landevej, grusveje og andre ikke-tekniske sektioner på mountainbike, så bør sadlen sidde i den optimale og normale højde, for at man sidder korrekt og optimerer sin kraftoverførsel. Med en dropper post får man dermed muligheden for at indstille sadlen i den helt rette højde, men hvor man samtidig har mulighed for at sænke den når det er nødvendigt – nemt og ubesværet.

Situationer hvor en dropper post kan bruges:

 • Ved stejle nedkørsler: Sænkes sadlen får man mulighed for at flytte vægten længere bagud, mens man kan bevæge sig frit over cyklen. Man vil opleve at man har langt mere kontrol og derfor også vil turde kører nogle nedkørsler hvor man måske normalt ville springe over.
 • Ved drop og hop: Sænkes sadlen ved drops, får man mere plads til at absorbere landingen, samtidig med en større bevægelsesfrihed så man nemmere kan fordele vægten optimalt.
 • Skarpe sving og tekniske sektioner: Uanset om det er skarpe sving eller tekniske sektioner, vil man med sadlen sænket ligeledes opleve at det er langt nemmere at manøvrere cyklen og fordele vægten optimalt, da man frit kan bevæge sig på cyklen, uden at sadlen er i vejen.
 • Når du holder stille: Sænkes sadlen man man ubesværet sidde med begge fødder på jorden.

5 gode råd til valg af dropper post

 • Det absolut vigtigste er at du vælger en dropper post der passer til din cykel, tjek derfor omkreds på saddelpinden så du kender Ø målet.
 • Ønsker at du dropper post med indvendig kabelføring, så tjek at cyklens ramme er forberedt hertil og/eller at der er plads til et ekstra kabel i rammen.
 • Vælg en dropper der passer til dig, den skal passe til din vægt (Nogle har en grænse på 100 kg. eksempelvis), derudover skal den have en vandring der passer til din kørestil, jo vildere du kører, jo mere vandring ønsker du, meget kort fortalt.
 • Vælg en udgave med remote der passer på dit styr: Vær opmærksom på remoten og hvordan denne vender og/eller skal monteres. Nogle kan monteres sammen med øvrige greb, mens andre helt for sig – vælg en løsning så remoten er nem at komme til og betjenes lige så effektivt som skiftegrebet.
 • Gør op med dig selv om du ønsker en hydraulisk dropper post der er hurtig, men kræver vedligeholdelse, eller du kan leve med den lidt langsommere kablede løsning der til gengæld er næsten vedligeholdelsesfri.

5 gode dropper post

Rockshox Reverb

Den velkendte “Reverb” dropper post fra Rockshox har efterhånden været på markedet en rum tid, men modellen fornyes og forbedres løbende, så den er stadig 100% up to date med resten af markedet. Den er hydraulisk og med udvendig kabelføring.

Reverb fås med 100 eller 125mm vandring i 30,9/31,6/34,9 mm.

Priser fra ca. 2200,-

Rockshox Reverb Stealth

Den velkendte hydrauliske Reverb, i en opdateret udgave med indvendig kabelføring for et mere clean look. Den opdateres ligeledes løbende, så den er 100% opdateret i forhold til markedet, selvom Reverb Stealth har været på markedet længe.

Revern Stealth fås med 100, 125, 150 eller 170mm vandring i 30,9/31,6/34,9 mm.

Priser fra ca. 2700,-

XLC All Mountain Dropper Post (Udvendig kabelføring)

Enorm prisbillig hydraulisk dropper post fra XLC, der fås med forskellig vandring og tilpasset forskellig ryttervægt.

Får meget ros for at give super meget værdi for pengene!

XLC All Mountain Dropper post fås bl..a med 80, 100 og 120mm vandring i 30,9 og 31,6 mm

Priser fra ca. 1300,-

XLC All Mountain Dropper Post (Indvendig kabelføring)

Samme udgave som ovenfor, blot med indvendig kabelføring for et mere clean look.

Priser fra ca. 1500,-

Crankbrothers Highline Dropper Post

Driftsikker dropper post fra Crankbrothers med kabel, istedet for hydraulik – dette betyder minimal vedligeholdelse, til gengæld er den lidt langsommere i reaktionen, men det er marginalt. Denne model er med indvending kabelføring, for et clean look.

Crankbrothers Highline Dropper Post fås med 125mm vandring og i 30,9 og 31,6mm

Priser fra ca. 2400,-

 • Køb Crankbrothers Highline Dropper Post hos Cykelgear.dk

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

1 kommentarer

 • Svar april 21, 2017

  Kenneth A

  Crankbrothers Highline Dropper Post fås i øjeblikket på tilbud til 1601,46 dkr hos bike-discount.de.

Skriv en kommentar