Guide: Sådan gør du din racercykel vinterklar!

Har du også brugt hele sæsonen på at komme i top-form på landevejen og evt. også i skoven, så skal sæsonen da ikke stoppe bare fordi vejret bliver koldere, vi får nedbør og knap så mange timer med dagslys. Med det rette udstyr kan du sagtens cykle året rundt og det er altså noget nemmere at holde formen end opbygge den helt fra bunden af igen til foråret!

I denne guide gennemgår vi det udstyr vi mener du bør investere i hvis du vil fortsætte landevejstræningen i vinterhalvåret, og udstyret kan bruges uanset om du er én af dem der vælger at investere i en billigere cykel til vinter-brug, eller du vil transformere din nuværende racercykel til vinter-cykel. Det skal dog siges at skidt, regn, salt og frost slider mere på cyklen end varme og solskin, hvilket også er årsag til at mange vælger at have to cykler, én (god) til godt vejr og en (billigere) til dårligt vejr.

Skærme – så du slipper for skidtet!

Vinterhalvåret byder normalvis på en god mængde nedbør, så et par skærme er uundværlige hvis man skal kunne træne i al slags vejr. Kører man alene slipper man “bare” for at blive møget helt til, men kører man i en gruppe er skærme et must, da man således undgår at svine bagvedkørende til.

Skærmene skal naturligvis passe til cyklen, så vær opmærksom på dækstørrelse og ikke mindst bredde. Vær ligeledes opmærksom på om cyklen er forberedt til montering af skærme, det er nemlig ikke alle racercykler der er forberedt til montering af skærme, så her må man vælge nogle af dem der monteres på alternativ vis. Sørg for at købe nogle ordentlige skærme der sidder godt fast og dækker hele dækket.

SKS RaceBlad Pro – 249,-

Til cykler der ikke er forberedt til skærme

SKS RaceBlade Long – 285,-

Til cykler der er forberedt til skærme

Dæk – så du står fast

I vinterhalvåret må man se stort på rullemodstand og lav vægt, til gengæld er det vigtigt med en god punkteringsresistens og ikke mindst et godt greb, så man står fast – også når det er vådt og koldt. Det er aldrig sjovt at punktere, men det er altså endnu mere træls hvis temperaturen nærmer sig frysepunktet og man står med frosne fingre i vejkanten og bøvler med skift af slange, derfor er vores anbefaling helt klart at man vælger et dæk med en god beskyttelse mod punkteringer, og her kunne Schwalbe’s Durano Plus være et oplagt da det har indbygget punkteringsbeskyttelse og er et ret populært valg blandt vinter-motionister og pendlere der bare ikke magter punkteringer.

Er der plads til det på cyklen, så vælg gerne 25 eller 28mm udgaven for ekstra komfort og mulighed for at sænke dæktrykket en smule. Vælger man foldedæk, istedet for udgaver med kanttråd, er det lidt nemmere at montere og en smule lettere.

Schwalbe Durano Plus 700x25c – 239,-

Michelin Power Endurance 700x25c – 339,-

Continental Grand Prix 4 Season 700x25c  – 299,-

God kædeolie – så du sikrer den kører

Normalt vil min anbefaling være at benytte voks på kæden, men til decideret vinterbrug og cykling i al slags vejr, så er kædeolie ofte en bedre løsning. En kædeolie vaskes ikke så nemt at kæden og kæden forbliver derfor “smurt” selvom man kører i både regn, sne og slud og modsat voksen så risikere man ikke at den “klumper” i frostvejr.

Til gengæld så samler kædeolien mere skidt til sig, så man må leve med en kæde der bliver lidt mere beskidt og ser knap så pæn ud som en ren kæde med voks!

Finish Line Wet Lube 120 ml. – 69,-

Muc-Off C3 Wet Ceramic Lube 120 ml. – 109,-

Lygter – så du kan se og blive set

Hvad enten man pendler, eller træner i vinterhalvåret, så har man brug for et par gode lygter, da timerne med dagslys er få. Hvor kraftige lygter der er behov for, afhænger i høj grad af hvor man kører, for kører man primært i byen hvor gaderne lyses op af gadelygterne behøver man ikke de kraftigste lygter – bor man derimod på landet og færdes på de små veje uden belysning er et par gode kraftige lygter et absolut must! Vurder derfor om du kan nøjes med lygter der gør dig synlig, eller du har brug for et par lygter der gør at du også kan se frem af.

Der fås rigtig mange forskellige lygter, både til engangsbatterier og med genopladelige batterier. Min anbefaling vil være at vælge en lygte med en god batteritid og som kan oplades via USB, så kan de nemlig nemt oplades både derhjemme, hos kammeraten eller veninden og på arbejdet så længe man har adgang til et microUSB kabel fra en smartphone og en USB lader. Derudover bør man sikre sig at lygterne er godkendt til brug på offentlig vej!

Lezyne Micro Drive 500XL – 349,-

Sigma Buster 600 HL – 499,-

UltraLED Comet Baglygte – 129,-

Lezyne Micro Drive baglygte  – 289,-

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Astral Man Race Tights
Efterår og vinter er lig med lange bukser, i hvert fald hvis...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.