Test: Bkool Smart Pro 2 hometrainer

Hometrainer-sæsonen er så småt igang og Bkool har meget passende lanceret 2 ret interessante nyheder, Bkool Smart Air samt Bkool Smart Pro 2 – sidstnævnte er en ny og forbedret udgave af Bkool Pro hometraineren der også løbende er blevet optimeret, her er dog tale om så store ændringer at 2-tallet nu er tilføjet modelnavnet.

Bkool Smart Pro 2 er en såkaldt “Smart” home trainer, hvilket betyder at den kan kobles sammen med en PC eller tablet, hvor man via Bkool’s egen, Zwift eller lign. kan køre både 3D og videoruter, samt køre mod andre for en mere interaktiv oplevelse, samtidig reguleres modstanden alt efter om man kører op, ned eller ligeud.

Bkool’s Smart Pro hometrainer har været ret populær, særligt fordi den kunne anskaffes for omkring 3000,- -lad os se om Pro 2’eren kan leve på til forgængeren!

Indhold i kassen

Bkool Smart Pro 2 kommer i den sædvanlige store papkasse, men også her fra Bkool optimeret – for hometraineren er langt bedre beskyttet i emballagen end tidligere modeller, dette bør mindske antallet af skader ved levering. Det lyder måske som en lille ting, men det kan have ret stor betydning hvis flere enheder, ved levering, er defekte, da kan produktet hurtigt få et dårligt ry, selovm det måske i virkeligheden skyldes skader påført under transport.

I kassen finder man følgende:

  • Bkool Smart Pro 2 hometrainer + motor-enhed
  • ANT+ USB adapter
  • Strømforsyning
  • Quickrelease
  • Forhjulsstøtte
  • Vejledning
  • Rabatkode til 3 måneders Premium medlemsskab

Tekniske specifikationer

  • Op til 1200W modstand
  • Op til 20% stigninger
  • 68 dB ved 30 km/t
  • Vejer under 12 kg.
  • Fungerer til både Mac, PC og forskellige mobile enheder med ANT+ og Bluetooth forbindelse

Design og opsætning

Bkool Smart Pro 2 består, som forgængeren, af 2 dele – selve hometrainer/holder og motor-delen. Motoren er blevet gul, formentlig så man nemmere man kende forskel på “den nye” og “den gamle”, samtidig er den blevet re-designet for at sænke støjniveauet og øge holdbarheden.

Opsætningen, eller samlingen, af Smart Pro 2 kunne ikke være nemmere, da det blot kræver at motor-delen kobles på selve hometrainer/holder – og lige så nemt er det at skille de to ad, hvis man skulle ønske at pakke den væk når ikke den er i brug.

Hometraineren kan bruges med næsten alle cykler, både landevejscykler og mountainbikes, så længe de har quickrelease ved baghjulet, da man lige skal udskifte den nuværende quickrelease med dén der er med i kassen. Har man en cykel med gennemgående aksel, skal man investere i en særlig Bkool Thru Axle for at kunne montere cyklen i hometraineren.

Cyklen er enorm nem at montere i hometraineren, da holderen blot spændes omkring quickreleasen, hvorefter baghjulet står/hviler på selve rullen. Monterings-mekanismen er ny, tidligere var det en åbne/lukke mekanisme, hvor den nu skal skrues op og i hver gang. Personligt foretrækker jeg egentlig den tidligere løsning, da den var nemt at indstille til ens cykel, som så hurtigt kunne monteres og fjernes igen uden behov for indstilling/justering, men denne løsning fungerer også glimrende og skifter man mellem flere forskellige cykler, er den nok i virkeligheden lidt hurtigere at benytte.

Selve hometrainer/holder er udført i pulverlakeret stål i en kraftig udførsel og i siderne kan de to ben trækkes ud for ekstra stabilitet, for enderne af begge ben er gummi for at  beskytte underlaget og nedbringe støj og resonans.

Al elektronikken er samlet i selve motor-delen, som skal tilsluttes 220 volt for at kunne fungere. Rullen som hjulet hviler på er at riflet metal, for at skabe greb når man træder i pedalerne. Modsat mange andre hometraineren, så fungerer Bkool Smart Pro 2 faktisk bedst med et almindeligt cykeldæk, gerne et ældre og slidt dæk, fremfor et decideret hometrainer-dæk.

Tilslutningsmuligheder

Hometraineren understøtter både ANT+ samt Bluetooth, hvilket i praksis betyder at den kan tilsluttes både PC, Mac og mobile enheder – eksempelvis en mobiltelefon eller tablet. Ønsker man at bruge sine Garmin sensorer, skal man således bruge ANT+ og det kræver enten en indbygget ANT+ modtager (Ofte kun tilfældet i Android tablets og smartphones) eller en PC/Mac hvor ANT+ USB modtageren kan installeres og benyttes.

Software

Bkool Smart Pro 2 kan naturligvis bruges med Bkool’s egen Indoor Trainer software, som iøvrigt er ganske gratis – men den kan også bruges med Zwift som også er blevet en populær trænings-app samt Trainer Road. For at få fuld udnytte af Bkool Smart Pro 2 kræver det derfor én eller anden enhed af afvikle softwaren på, enheden afhænger af softwaren, men en PC af nyere dato er klart at foretrække, særligt hvis man ønsker at køre live-løb med mange deltagere.

Bkool’s egen software giver mulighed for at træne på mange forskellige måder, man kan kører tonsvis af videoruter optaget af andre brugere, få en 3D simuleret rute, eller bruger nogle af de træningsprogrammer/sessions der også er tilgængelige via Bkool Indoor Trainer. Fælles for ruterne er at det er “rigtige” ruter som andre brugere har enten optaget eller uploadet fra deres cykelture rundt omkring i hele verden, hvilket er med til at højne realismen.

(Bemærk: For at få fuld udnyttelse af softwaren skal der tegnes et premium abonnement til 10 EUR pr. mdr)

Praktisk brug

Én af de største forskelle fra 1. generation af Bkool Smart Pro og til denne 2. udgave, er at den er langt mere stabil – forstået på den måde at jeg ikke har oplevet problemer med at oprette forbindelse mellem trainer og tablet, samtidig er modstanden mere stabil og præcis end på de tidligere udgaver – støjniveauet skulle efter sigende også være lavere, men jeg synes umiddelbart det er meget tæt på hinanden, den larmer stadig forholdsvis meget når man kører hurtigt og særligt nedad. Det betyder så også at jeg nok ikke vil anbefale Bkool til dem der bor i lejlighed, medmindre man vælger primært at kører bjerge og lign. hvor det går op af, eller lejligheden er så tilpas støjisoleret at naboerne ikke føler sig generet.

Bkool Smart Pro 2 er en såkaldt “smart” hometrainer, hvilket i praksis betyder at den er i stand til at justere modstanden efter inputs fra software der afvikles på en PC eller tablet. Man vil således opleve at belastningen stiger når det går op af og det er langt nemmere at træde når det går ned af. Belastningen på Bkool Smart Pro 2 er ret jævn og særligt op af bakken oplever man en stabil og jævn modstand – også på de lange seje stigninger. Realismen er ikke helt på niveau med en såkaldt “direct drive” hometrainer, men jeg synes så afgjort den gør det godt og der er en høj grad af realisme – så man næsten føler man er der selv…

Konklusion

Bkool har med Smart Pro 2’eren formået at lancere endnu en rigtig fornuftig smart hometrainer, der i skrivende stund kan anskaffes for ca. 3800,- hvilket jeg synes det ret fornuftigt for en hometrainer af denne kaliber, med de muligheder den giver for at pifte vintertræningen op. Smart Pro 2 er nemt at sætte op, den trådløse forbindelse opleves som ret stabil og så er modstanden ret realistisk og jævn – hvor de tidligere udgave kunne være lidt “hakkende” i modstanden når det går stejlt op af.

Støjniveauet er rimeligt, men den er bestemt ikke støjsvag, så træningen bør foregår når det er OK at larme i huset, alternativt bør træningen måske flyttes til kælder, garage eller lign.

Smart Pro 2 gør det sjovt at holde formen ved lige over vinteren, men nok primært pga. software, der jo også kan bruges sammen med andre smart hometrainere, da der kan køres masser af fede og realistiske ruter, mange af dem med tilhørende fede video’er hvor man kan nyde naturen og udsigten.

Med Bkool Smart Pro 2 får man, for lige under 4000,- i skrivende stund, en 100% køreklar løsning hvor eneste merudgift vil være evt. thru-axle hvis man ikke har almindelig quickrelease, og ellers et premium abonnement til 10 EUR (Ca. 75,-) pr. mdr. til Bkool Indoor Trainer (Når de første 3 måneders gratis medlemsskab er udløbet) for at få adgang til alle de fede features. Én af de ting der taler for valg af Bkool Smart Pro 2 er netop at den kan bruges sammen med både PC, Mac og tablets – både iOS og Android!

Er man på udkig efter en mere støjsvag hometrainer bør man overveje en direct drive hometrainer, men her starter priserne ved ca. 5000,- og derover… Til prisen vil jeg mene at Bkool Smart Pro 2 er ét af de bedste bud på markedet pt., som kan bruges af alle og som ikke stiller særlige krav til hverken cykel, eller rytter!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 4299,- / Set til 3499,-

Funktionalitet & brugervenlighed 8
Støjniveau 7
Installation og opsætning 9
Software 9
Pris 8
8.2
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Shimano klar med ny Dura-Ace R9200 gruppe
Pressemeddelelse Bygget til dem, der aldrig går på kompromis, Shimanos førsteklasses R9200-serie...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.