Test: Garmin EDGE 520 Plus

I slutningen af april lancerede Garmin et par nye produkter i EDGE og Varia-serien, EDGE 130, EDGE 520 Plus og Varia RTL511. EDGE 520 Plus’eren som vi har testet i denne omgang er, groft sagt, en EDGE 520 med kort og navigation, men så har den alligevel så mange nye og fede funktioner at den faktisk godt kan konkurrere med både EDGE 820 og EDGE 1030 – mere om det senere…

EDGE 520 Plus’eren er rettet til dem der godt kan “nøjes” med trykknapper og undvære touchskærmen, men som stadig vil have både GPS, kort og navigation, samt avancerede træningsværktøjer, til en skarp pris.

Hvad er der i kassen?

EDGE 520 Plus fås i 3 udgaver, én “basispakke” som vi her har med at gøre, samt en udgave til MTB brug og en udgave med alle sensorerne med i pakken.

Grundpakken indeholder:

  • Garmin EDGE 520 Plus
  • Out-Front mount
  • Quarter-turn mount med tilhørende o-ringe
  • Sikkerheds-strop
  • USB kabel til opladning

Se vores unboxing video af EDGE 520 Plus nedenfor.

Opsætning

Vanen tro er opsætningen ret enkel og har man i forvejen en anden Garmin GPS vil man hurtigt kunne ordne denne del. Det nemmeste vil være at tænde for enheden, mens man hente Connect app’en på sin smartphone. Herefter skal man lige indtaste lidt grundinformation på selve EDGE 520 Plus’eren, inden man får lov at parre med smartphonen, hvorefter alle oplysninger overføres og data synkroniseres – hurtig og nemt!

Design og funktionalitet

På ydersiden ligner EDGE 520 Plus en blanding mellem sin “lillebror” EDGE 520 og EDGE 820. Den har samme opbygning med knapper på siderne og i bunden som EDGE 520, mens farverne er som på EDGE 820, altså sort og uden den hvide kant og bagside. (Det er EDGE 520 til venstre på billedet nedenfor)

På højre side er 2 knapper, på venstre det samme og i bunden endnu 2 knapper. På bagsiden er der indbygget beslag så den kan monteres på Garmin’s quarterturn mounts og nederst microUSB stikket som bruges ved opladning og/eller overførsel af data. Knapperne bruges til betjening af enheden og navigering i menuerne og opbygningen er overraskende logisk – man finder lynhurtigt ud af hvilke knapper der bruges til hvad.

Skærmen på EDGE 520 Plus er 2,3″ og naturligvis i farver, opløsningen er 200×265 pixels og dette giver et ganske fornuftigt overblik  – også ved brug af kortfunktionen. Selve enheden måler 49,0 x 73,0 x 21,0 mm og vægten stopper allerede ved 62,5 gram, så den er ganske kompakt og ikke mindst let. Som alle andre Garmin EDGE enheder, så tåler den naturligs også vand, så den kan bruges i al slags vejr.

Batteritiden er angivet til op til 15 timer, hvilket stemmer meget godt overens med mine erfaringer i løbet af testperioden, den holder strøm længe, også selvom man har tilknyttet en del sensorer, bruger Bluetooth og lign.

På forbindelsessiden må man nøjes med Bluetooth, altså skal man parre enheden med sin smartphone for at kunne synkronisere med Garmin Connect, alternativt skal den tilsluttes en PC eller Mac via USB-kablet – modsat EDGE 820 må man nemlig her undvære Wi-Fi. Med bluetooth funktionen får man ikke kun trådløs synkronisering via smartphone, man får også notifikationer fra smartphonen vist på skærmen – i praksis betyder det at man kan se hvem der ringer og/eller sender SMS’er undervejs, hvilket kan være ret praktisk så man hurtigt kan vurdere vigtigheden af opkaldet eller SMS’en. Sensorer parres i vanlig stil via ANT+ og EDGE 520 Plus understøtter praktisk talt alle enheder, inkl. Varia og Vector-serien, fra sikkerhed til effekmålere.

Den helt store nyhed i EDGE 520 Plus er kortfunktionen med navigation, dog stadig kun sving for sving navigation via eksempelvis en forhåndsindlæst rute eller lign., det er altså ikke muligt at navigerer ned på adresse-niveau som på EDGE 820 og EDGE 1030 eksempelvis. Kort og navigations-funktionen giver mulighed for at downloade eller planlægge en rute på forhånd og få sving for sving vejledning undervejs, uanset om det er på vej eller i skoven. Derudover er der mulighed for at finde kortet frem hvis man er faret vild og har brug for hjælp med at komme retur til start. Én ting jeg dog savner her, er muligheden for at planlægge en rute på eksempelvis 50 km. fra ens udgangspunkt og retur, en såkaldt “Tur-retur” rute som man kan på bl.a. EDGE 820.

EDGE 520 Plus har også forhåndsindlæst Strava Live Segmenter, så man får udvalgte segmenter op på skærmen mens man kører, og således kan holde øje med ens præstation sammenlignet med sig selv, vennerne eller andre. Det er en fed motivationsfaktor, som ofte gør at man lige kan træde lidt flere watt end vanligt. Som tidligere modeller er der også mulighed for Live og GroupTrack, så dem derhjemme kan holde styr på hvor du befinder dig, eller man kan holde styr på gruppen og sende beskeder til hinanden hvis man kommer for langt væk fra gruppen. EDGE 520 Plus har også, hvis den er parret med en smartphone, mulighed for at sende besked til en udvalg SOS-kontakt hvis man styrter, i praksis vil den ofte aktiveres ved en hård nedbremsning og man kan derfor risikere at den aktiveres uden der overhovedet er sket noget. Kører man alene kan det dog være en god ekstra sikkerhed.

På selve træningsdelen mangler der bestemt heller ikke noget i EDGE 520, den indeholder alle de avancerede funktioner til planlægning og analysering af træning, bl.a. support for Garmin’s Vector pedaler, VO2-max og restitutionstid ved brug af puls og effektsensorer og mulighed for registrering af FTP.

Har man ikke nok i de forhåndsindlæste funktioner, kan man hente flere apps til enheden via Connect IQ som er Garmin’s “app store”.

Garmin Express

Som alle andre Garmin enheder, så man EDGE 520 Plus også synkroniseres og opdateres via PC eller Mac og app’en Garmin Express. Det er en ret simpel og brugervenlig app som gør det nemt at holde styr på enhederne og sørger for de er up to date.

Garmin Connect

Én af Garmin’s helt store forcer, er netop Garmin Connect, da dette er stedet hvor data fra alle dine Garmin enheder samles, det kunne være en cykelcomputer, et løbeur, aktivitetstracker og en vægt – i mit eget tilfælde er det pt. blot en vægt og en cykelcomputer (Eller 2-3 stykker når der er nyheder til test!) EDGE 52o Plus understøtter naturligvis også Garmin Connect, som man bruges på både pc, tablet og via smartphone – både til synkronisering og analysering af ens træning.

Konklusion

Garmin’s nye EDGE 520 Plus er en ret spændende enhed, da den er en blanding mellem EDGE 520, EDGE 820 og EDGE 1030’eren. Den har alt fra EDGE 520’eren, har delvist arvet kortfunktionen fra EDGE 820 og så har den Strava’s live segmenter og avanceret træningsdata fra EDGE 1030, meget groft skitseret.

EDGE 520 Plus er en enhed som vil passe rigtig godt til alle dem der synes godt om størrelsen på EDGE 520/820 og kan undvære touchskærmen og dør-til-dør navigering’en fra 820’eren men kan “nøjes” med sving-for-sving navigering. Til gengæld får man en opdaterings på bl.a. Strava’s Live Segments der vises på en lidt mere lækker måde på skærmen.

EDGE 520 Plus er nem at komme igang med, nem at bruge og virker præcist som den skal. Jeg er vild med den gode batteritid, fine skærm og en kort/navigationsfunktion som fungerer ganske glimrende, derudover er det nemt at følge med i sin træning og efter en tur eksempelvis få en anbefaling til restitueringstid.

Ift. EDGE 820’eren så savner jeg dog muligheden for at lave en “tur/retur” rute på eksempelvis 50 eller 100 km., samtidig synes jeg personligt at det er rart med muligheden for at navigerer efter en adresse, og disse ting må man undvære i EDGE 520 Plus, til gengæld er prisen faktisk ret fornuftigt for en enhed der på mange måder kan måle sig med EDGE 820, nemlig ca, 2500,- for grundpakken.

Pris og tilgængelighed

EDGE 520 Plus er udgået og erstattes af EDGE 530-serien.

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 10
Design 9
Pris 8
9
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Wahoo Kickr Core hometrainer
Kickr Core er denne sæson’s helt store nyhed og det ses tydeligt...
Læs mere
Join the Conversation

7 Kommentarer

  1. says: Michael

    Hej Noel

    Tak for en god anmeldelse.

    Ville du vælge 520 Plus eller 820, hvis du ikke skulle se på prisen?

    1. Hej Michael,

      Personligt ville jeg stadig vælge EDGE 820’eren, da jeg der har “fuld” navigation ned på adresse-niveau, det synes jeg kan være en rar funktion hvis man cykler steder som man ikke kender ret godt. Når det så er sagt, så er EDGE 520 Plus’eren mere “up to date” ift. eksempelvis Strava Live Segmenter. Touchskærmen ved 820’eren er for mig ikke en fordel, jeg kunne sagtens nøjes med “knap betjening” selvom det måske er marginalt langsommere at betjene på den vis.

      Med venlig hilsen,

      Noel Christensen
      CykelStart.dk

      1. says: Michael

        Tak for hurtigst og godt svar.

        Jeg kommer primært til at bruge den i skoven i mit lokalområde, så måske “fuld” navigation er liget meget for mig.

        Ved du om det giver mening at købe en såkaldt “MTB bundle” hvor man får en fjernbetjening og en special MTB holder med? Eller er standard holderen alt rigeligt?

        1. Hej Michael,

          Hvis ikke du har behov for at navigerer efter en adresse, som nok primært er til dem der bruger cyklen til transport og på landevejen – så kan du sagtens undvære, den har jo stadig kort-funktion og loader du en rute ind kan den også guide dig!

          MTB bundle er nok lidt en smagssag, den almindelige holder kan du sagtens bruge, remoten er i mine øjne overflødelig, men til gengæld er der et silikonecover med – det bør du overveje hvis du skal bruge den til MTB 🙂 Det kan naturligvis også bare købes i løsvægt.

          Med venlig hilsen,

          Noel Christensen
          CykelStart.dk

          1. says: Michael

            Lige de sidste spørgsmål 🙂

            Hvis jeg “bare” køre rundt i min lokale skov, vil en edge 130 i så fald kunne gøre det for mig?

            Jeg er interesseret i virtuel partner, men jeg kan ikke helt finde ud af om den feature også er med på 130’eren?

        2. says: Troels Høiriis

          Hej Michael

          Den her ikke den rigtige virtuel partner som Edge 520, 820 og 1000, denne model kan kun gøre det hvis du har loadet en bane ind på GPS som du følger. Så jeg vil mene at den virtuel partner der er i denne model ikke er helt så brugbar.

          Jeg bruger personlig strava live segmenter, og det kan den, så kører jeg efter mine egne og andres segmenter via Strava. Det kræver dog at man skal betale for premium abonnement på Strava.

          Men som jeg skriver så kan den alle de mest brugbare funktioner, så jeg overvejer da at skifte til denne model eller en lignende næste gang jeg skal ud og have ny.

  2. says: Troels Høiriis

    Hej Michael

    Den her ikke den rigtige virtuel partner som Edge 520, 820 og 1000, denne model kan kun gøre det hvis du har loadet en bane ind på GPS som du følger. Så jeg vil mene at den virtuel partner der er i denne model ikke er helt så brugbar.

    Jeg bruger personlig strava live segmenter, og det kan den, så kører jeg efter mine egne og andres segmenter via Strava. Det kræver dog at man skal betale for premium abonnement på Strava.

    Men som jeg skriver så kan den alle de mest brugbare funktioner, så jeg overvejer da at skifte til denne model eller en lignende næste gang jeg skal ud og have ny.

    Med venlig hilsen,

    Troels Høiriis
    CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.