Test: Osprey Raptor 10

Osprey er en amerikansk producent der har eksisteret siden 1974 og de har siden da produceret tasker primært rettet mod outdoor-folket. Osprey er én af de få producenter der har holdt sig indenfor Deres kerne-område, som i dette tilfælde har været tasker og rygsække. Osprey producerer idag tasker og rygsække til både vandring, cykling, rejsetasker og mange flere formål.

I Danmark er Osprey dog ikke så kendt for Deres MTB rygsække, hvilket nok delvis skyldes at Deres produkter som udgangspunkt sælges via outdoor-butikker og man derfor ikke ret ofte støder på Osprey’s navn i danske butikker der sælger cykler og tilbehør, hverken fysiske butikker eller online.

Deres sortiment tæller dog ikke mindre end 16 forskellige rygsække til cykelbrug og nok primært rettet mod MTB rytteren. Vi har denne gang haft Raptor 10 på testbænken, en rygsæk til dagsture på MTB’en hvor man har brug for at medbringe rigeligt med væske og samtidig lidt ekstra tøj, så man er forberedt på skiftende vejr.

Design og features

Raptor 10 ligner på mange måder en helt traditionel rygsæk, men kommer man lidt tættere på – så finder man snart ud af at den er lavet til netop cykelbrug. Denne model er til mænd, eller måske i virkeligheden det jeg vil kalde unisex – men der findes også en tilsvarende model specifikt til kvinder der hedder Raven 10.

osprey-raptor-10-back

Raptor 10 er med sin sorte farve ret diskret og en smule anonym ved første øjekast. På forsiden er enkelte reflekrende elementer samt et Opsrey logo øverst. Den yderste del af tasken fungerer som en åben lille lomme, hvori man passende kunne opbevare en vind eller regnjakke. Øverst kan cykelhjelmen fastgøres på en nem og hurtig måde via Osprey’s såkaldt “LidLock” – illustreret nedenfor.

raptor_lidlock_bike_helmet_attachment_1

Selve bunden af tasken kan åbnes og her har Osprey gemt det de kalder “Toolwrap”. Som navnet som antyder, så er det her man kan gemme værktøj, slanger og lign. i et etui som kan rulles sammen. Etuiet er som udgangspunkt fastgjort til tasken, men kan nemt tages ud. Etuiet har to mindre rum, med mesh og et større, brugen af mesh gør at man nemt kan overskue hvad der er i rummene og giver samtidig lidt ventilation i rummene.

osprey-raptor-10-Toolwrap-closed

Etuiet rummer snildt en MTB slange, multitool, dækjern, CO2 patroner og diverse andre småting – så man har al grejet lige ved hånden.

osprey-raptor-10-Toolwrap-open

Idéen med et etui ala. Osprey’s Toolwrap er dog set før, bl.a. i CamelBak’s SkyLine 10 LR som er en taske der modsvarer Osprey Raptor 10 på mange punkter – særligt ret størrelsesmæssigt. Osprey’s løsning hvor selve etuiet er placeret i et separat rum, i bunden af tasken, er ret genialt – for så er værktøjet altid nemt tilgængeligt, uden man skal rode rundt i taskens hovedrum og ved at placere det i bunden af tasken er vægtfordelingen samtidig optimal.

Øverst er der et lille rum med endnu et lille rum heri, det mindste rum er i mesh og lukkes med lynlås, i rummet er en karabinhage hvor man kan hænge eksempelvis et nøglebundt, mens det “store” rum er oplagt til opbevaring af smartphone eller andet kan ønsker at have nem og hurtig adgang til.

osprey-raptor-10-toppocket1

osprey-raptor-10-toppocket2

På toppen af tasken er også et bærehåndtag og  dette af den type der altid er “oprejst”, så tasken er nem at “gribe” i farten og svinge over skulderen, en lille – men ikke uvæsentlig, detalje.

Tasken har 2 gode skulderremme med let polstring og mesh – for god ventilation. Den højre skulderrem kan åbnes og rumme slangen fra blæren og det er også her den lille magnet er placeret, som holder mundstykket på plads. Mellem skulderremmene er et brystspænde og ved livet er endnu et bælte, der holder tasken tæt ind til livet. Som en ekstra bonus er der små lommer i begge sider af bæltet ved livet, som er oplagte til opbevaring af energi, gels og lign., da de er nemt tilgængelige uden man skal have tasken af.

osprey-raptor-10-hose

osprey-raptor-10-side-pocket

osprey-raptor-10-side-pocket-energy

Bagsiden af tasken er beklædt med mesh, og bagved dette er den opdelt i 3 “paneler” med ventilation mellem disse – en opbygning som Osprey kalder AirScape. Formålet er naturligvis at man skal kunne komme af med varmen, netop derfor er der disse “kanaler” til ventilation. Ryggen har en let, men yderst behagelig, polstring.

osprey-raptor-10-Toolwrap-back

Taskens hovedrum åbnes fra toppen og kan åbnes næsten hele op, hvilket giver et glimrende overblik. Der er kun stort rum, men dog en lille lomme i mesh hvor man kan opbevare nøgler, mobiltelefon, energi eller noget helt fjerde, samt to mindre, aflange, rum som bl.a. passer til en cykelpumpe. Tasken rummer fint overtøj, ekstra handsker, en lille madpakke og hvad man ellers kunne få brug for på en længere dagstur eksempelvis.

osprey-raptor-10-pump

osprey-raptor-10-mesh-pocket

Bagved taskens hovedrum er et separat rum til blæren – en blære som er udviklet af Hydrapak – specielt til Osprey, jeg er i hvert fald ikke stødt på denne udgave tidligere. Blæren rummer 3 liter væske og er beskyttet med en plastplade på bagsiden. Den forhindre blæren i at falde sammen, da den ikke er svejset på midten og har sikkert også en eller anden form for beskyttende effekt. Desværre er blærens slange ikke med “quick-kobling”, hvilket betyder at hele blæren, inkl. slange og mundstykke, skal tages ud af tasken når den skal rengøres, eller bare fyldes op. Jeg ville bestemt have foretrukket at kunne lade slange og mundstykke sidde og blot tage blæren ud.

osprey-raptor-10-bladder-front

osprey-raptor-10-bladder-back

Praktisk brug

Én ting er at Osprey Raptor 10 er fyldt med smarte features og detaljer, men endnu vigtigere er hvordan den er at bruge i praksis, på sporet og derfor tog undertegnede Osprey Raptor 10 med på en forlænget weekend i Harzen med MTB Harzen. På papiret er Raptor 10 en perfekt rygsæk til dagsture, da man har mulighed for at medbringe 3 liter væske, der er plads til det essentielle i form af værktøj, slange og lign., opbevaring af smartphone, kreditkort mv., men samtidig har du også plads til lidt ekstra tøj, beskyttelses udstyr eller en ekstra madpakke – ting der er nødvendige når man kører steder hvor temperaturen kan svinge ganske meget, eller man blot er afsted i længere tid af gangen.

Osprey Raptor 10 sidder meget behageligt på ryggen, og det faktum at værktøjet er placeret placeret i bunden af tasken, gør at tyngepunktet er forholdsvis lavt – alt efter hvordan tasken ellers pakkes naturligvis. Skulderremmene er behagelige og har en fin bredde og med ventilationshuller og mesh er den ikke varm at have på, hvilket også delvist gør sig gældende for rygpanelet. Der er en fin ventilation omkring ryggen og igen er kombinationen af mesh og ventilations kanalerne med til at lede varmen væk fra kroppen, så man ikke bare bliver gennemblødt på ryggen, hvilket er særlig vigtigt hvis man er på ture af flere timers varighed! Naturligvis kommer man ikke af med al varmen og sveden, men Osprey Raptor 10 er på ingen måde “varm” at have på, som nogle andre tasker kan være – varmen og sveden ledes fint væk fra ryggen! For at holde Osprey Raptor 10 endnu tættere til kroppen, er den udstyret med bælte i livet samt en brystrem, eneste kommentar til disse, var at de burde have været med et lille stykke elastik, for at kunne give sig en smule. Bæltet omkring livet har endnu en funktion, som tidligere omtalt, da der er lomme i hver side til eksempelvis energibar, gel eller lign., lommer som kan tilgås uden man skal have tasken af.

På sporet, uanset om det er grusstier eller teknisk singletrack, bemærker man sjældent Osprey Raptor 10, den sidder godt til og man generes ikke af den, heller ikke når det går stærkt ned af nedkørslerne!

Konklusion

En rygsæk til dagsture på MTB’en bør rumme min. 10 liter, således der er plads til en stor blære, værktøj og de normale “fornødenheder” samt ekstra tøj/beskyttelse og måske lidt ekstra mad, et dæk eller lign. som en mindre rygsæk ikke rummer, omvendt vil det sjældent være nødvendigt med en taske der rummer mere end 10 liter, såfremt man “blot” er afsted på dagsture.

Osprey Raptor 10 sætter kryds ved alle ovenstående “kriterier” og er samtidig virkelig godt indrettet og har enormt mange fine detaljer, eksempelvis “nettet” foran hvor man kan have albue/knæbeskyttere, en regnjakkke eller noget helt tredje. Gode indvendige rum til både nøgler, småting og smartphone, samt det store rum hvor pumpen har sit eget rum, der er mesh-lomme til de småting der skal være nemme at finde og så det store rum hvor jakken, dækket, eller noget helt tredje kan opbevares. Med 3 liter blære er der også væske nok til en længere tur, og havde Osprey sørget for at udstyre blæren med quick-kobling så lange og mundstykke kunne afmonteres fra blæren, havde det være helt perfekt. Dog skal Osprey have thumbs-up for at have udstyret mundstykket med magnet, så man ikke skal fumle med en “clips” når man er tørstig på sporet.

At den så samtidig er yderst behagelig at bære og ikke mindst køre med, også når man er afsted hele dagen, er jo kun et kæmpe plus! På de varme dage kan man glæde sig over den gode ventilation i ryggen, de luftige skulderemme og hele året rundt kan man glæde sig over det klassiske sorte, lidt småkedelige, design som gør at Osprey Raptor 10 passer til de fleste!

Samlet set har Osprey Raptor 10 alt det jeg forventer af en rygsæk til dagsture på MTB og er derfor perfekt til eksempelvis Harzen hvor vejret kan være omskiftelig alt efter hvor højt oppe man befinder sig, ligesom den er meget velegnet til de lange ture i Danmark hvor man har brug for at medbringe lidt mere end væske og “lappe-grej”. Den er meget behagelig, super godt indrettet, har fine detaljer og et diskret design – det eneste jeg savner er, som tidligere nævnt, at blære og slange/mundstykke nemt kunne pilles fra hinanden med en quick-kobling – ellers er alt praktisk talt perfekt!

osprey-raptor-10-in-nature

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1100,-

Funktionalitet 10
Komfort 9
Design 8
Pris 7
8.5
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: iGPSPORT HR40 Pulsbælte
iGPSPORT er en kinesisk producent som vi ikke tidligere her på redaktionen...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.