Test: Polar M460

Polar er én af de få der tør ligge sig ud med kæmpen Garmin der sidder tungt på markedet for cykelcomputer/GPS’er til både landevejs og mountainbike-brug. Vi har tidligere testet og anmeldt modellen V650, hvor M460’eren vel bliver placeret i en kategori under V650 – dog har den flere spændende funktioner der måske i virkeligheden gør den mere interessant end V650 – læs med og bliv klogere.

Med en vejledende pris på 1799,- (Inkl. pulsmåler) M460’eren placeret i et prispunkt hvor Garmin rent faktisk ikke har nogle modeller repræsenteret, for det nærmeste er EDGE 520 til 2599,- og opefter, spørgsmålet er så om man skal spare pengene og vælge M460, eller smide de sidste og gå efter EDGE 520 – det ser vi nærmere på!

Hvad er der i kassen?

Polar M460 kan fås i 2 udgaver, hvor forskellen blot er hvorvidt bluetooth pulsmåler er inkluderet. Pakken indeholder følgende:

  • Polar M460
  • Pulsmåler (Kun bundle-udgave)
  • USB kabel til opladning/opdatering og overførsel
  • Holder til styr eller frempind samt o-ringe hertil
  • Manual/vejledning

De vores unboxing video af Polar M460 nedenfor.

Design og funktioner

Polar M460 er en kompakt sag, der minder en del om Edge 520/820 fra Garmin i forhold til den fysiske størrelse og format. Den er ret slank og vejer kun 50 gram. Den er udført i plast der har carbon-look og overfladen er lidt ru, hvilket kun er positivt – da man så har bedre fat i den når den skal af og på cyklen. Trods den lave vægt, føles den meget robust.

På forsiden er det skærmen der optager mest plads, selvom den “kun” er ca. 3,5 x 3,5 cm og har en opløsning på beskedne 128×128 pixels, man må undvære smart grafik og farver, til gengæld er den bagbelyst og sikrer en virkelig lang batteritid sammenlignet med andre enheder med en stor og flot farveskærm da disse virkelig sluger noget strøm.

Enheden betjenes med de i alt 5 knapper, én stor rød på fronten, én på hver side og to i bunden af enheden. Knapperne er nemme at betjene da de stikker lidt ud og har riller så man nemt kan mærke dem, det gør det forholdsvis nemt at betjene den mens man cykler, hvilket må siges at være et stort plus. Foran er der også placeret en lille LED der fungerer cykellygte, den tænder automatisk når det bliver mørkt.

På bagsiden er der microUSB stik der bruges til opladning og/eller opladning af enheden. Samtidig er beslaget til holderen integreret i enheden, så den kan skrues direkte på en quarter-turn holder som er inkluderet i pakken.

M460’eren skal naturligvis kunne bruges i al slags vejr, så den er IPX7 certificeret – hvilket betyder at den er “splash proof” og derfor tåler nedbør og lign.

Kigger man på de tekniske specifikationer på Polar M460, så er listen ret omfattende for en enhed til “kun” 1799,-. Først og fremmest er den udstyret med GPS og barometer at kunne tracke hastighed, distance, højdemeter og lign. med stor præcision. Derudover har den understøttelse af Strava Live Segmenter, en virkelig smart funktion som vi først så introduceret i Garmin’s EDGE-serie. Rent praktisk betyder det at dine “markerede” segmenter vil poppe op på Polar M460’eren mens du kører, umiddelbart før du rammer dem, på den måde kan du, allerede i skoven eller på landevejen, forsøge at slå din egen, eller kammeraternes rekorder på det givne segment. Normalvis skal man vente til man kommer hjem, for så at trawle Strava igennem for at se hvor mange PR og evt. KOM man har opnået på turen, med Strava Live Segmenter får man oplysningerne direkte på displayet. Det skal dog nævnes at det kræver en Strava Premium konto for at udnytte denne funktion.

Udover Strava Live Segmenter, er der også Bluetooth i Polar M460 hvilket betyder at den kan parres med en smartphone, så man får notifikationer op på skærmen, eksempelvis hvem der ringer eller SMS’er, samtidig kan man – ved at installere Polar Flow app’en på telefonen, synkronisere via smartphone, istedet for at skulle tilslutte den til en computer eller Mac når man skal have synkroniseret med Polar Flow som er Polar’s modsvar til Garmin Connect, altså et univers hvor man samler sin træningsdata og kan analysere dette, mens man også kan “skubbe” data videre til eksempelvis Strava.

Polar Flow – Mobil app

Polar Flow – Website

Én af de ting der adskiller Polar M460 fra eksempelvis Garmin EDGE modellerne er at den understøtter Bluetooth sensorer og ikke ANT+ som Garmin bruger. Det betyder, desværre, at man ikke vil kunne genbruge eventuelle sensorer man tidligere har brugt sammen med en Garmin EDGE enhed, til gengæld er Bluetooth sensorerne typisk lidt billigere og så kan man bruge dem på tværs af enheder, såsom eksempelvis mobiltelefoner og tablets også.

En anden ting der gør M460’eren lidt unik er batteritiden, der er op til 16 timer med GPS og pulsmåler tilsluttet – det er altså flot!

Betjening og praktisk brug

Polar M460 betjenes, som tidligere nævnt, via de i alt 5 knapper der er tilgængelige på enheden – knapperne i højre side fungerer som op/ned, mens dem i venstre side fungerer som “tilbage” og afslut og til aktivering af bagbelysningen. Den røde knap i midten kan nok bedst betegnes som en “OK” knap der aktiverer det valg man nu engang står på. Brugerfladen er ret enkel og kan indstilles på forskellige lokale sprog, dansk inkluderet.

Fra hovedmenuen kan man tilgå indstillinger, træningsdagbogen, starte intervaltræning og lign. Via indstillinger kan man bl.a. oprette og opsætte flere forskellige aktivitetsprofiler og tilknytte sensorer til de enkelte, eksempelvis sensorer for mountainbike og andre for landevejscykling.

Trykker man på den røde knap, får man mulighed for at bladre igennem de forskellige aktivitetstyper og efter endnu et tryk på den røde knap starter den registreringen af den valgte aktivitet, eksempelvis landevejscykling eller spinning. Under aktiviteten er det muligt at “bladre” mellem forskellige skærmbilleder, alt efter om man gerne vil træne efter puls, er mere interesseret i hvor langt og hurtigt man har kørt, eller helt tredje data. Desværre er det ikke muligt at sammensætte sin helt egne skærme som på eksempelvis Garmin EDGE-serien, så man må “nøjes” med de standard-skærmbilleder der er defineret af Polar, som dog også bør dækkes de flestes behov.

Én af de ting jeg havde forventet krævede tilvænning, har betjeningen med knapperne og strukturen i menuerne – men det er faktisk meget lige til når man lige har bladret det igennem et par gange. Jeg har dog aldrig fundet ud af om enheden rent faktisk kan slukkes, eller den bare automatisk går i dvale når den ikke har været i brug i en rum tid.

Konklusion

Polar M460 er på rigtig mange måder et rigtig godt alternativ til eksempelvis Garmin EDGE 520, hvis man kan leve med den manglende kort-funktion og det faktum at der altså skal bruges bluetooth sensorer hertil. Til gengæld sparer man først og fremmest en del penge, da Polar M460 fås til 1799,- inkl. et bluetooth pulsbælte, derudover går man stadig Strava Live Segmenter, mulighed for synkronisering med og notifikationer fra mobiltelefonen, GPS og barometer samt en rigtig lang batteritid på op til 16 timer med både puls og GPS aktiveret.

Polar’s online-univers “Flow” er måske ikke helt så poleret som Garmin Connecy univers, men er man alligevel typen der analyserer træningen på eksempelvis Strava – så er det præcis som man kender det.

For lige at opsummerer, så får du får 1799,- en avanceret cykelcomputer der kan både tracke og bruges til avanceret træning med sensorer (Puls, kadance, fart) og så får du endda understøttelse af Strava Live Segmenter, mobil-understøttelse og en super lang batteritid.

Til motionisten der ønsker at tracke sine ture, have et godt overblik undervejs og som kan undvære kort-funktionen, har jeg svært ved at finde noget som helst at udsætte på Polar M460 – den løser opgaven til UG og prisen er yderst fornuftig.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1399,- / 1799,- (Med pulsmåler)

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 8
Design 9
Prisq 10
8.8
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: GUB 5100 Cykelbriller
GUB er en forholdsvis ukendt kinesisk producent af cykelbriller, men et udvalg...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.