Test: Polar V650 GPS cykelcomputer

Er man seriøs motionist har man formentlig overvejet, eller måske allerede købt, en cykelcomputer med indbygget GPS. Fordelen ved en cykelcomputer med indbygget GPS er at du slipper for sensoren fra den traditionelle cykelcomputer, samtidig er den mere præcis og kan “tracke” din rute så du efterfølgende kan se denne på et kort. Derudover indeholder mange GPS cykelcomputere flere andre avancerede funktioner.

Markeret er domineret af én rigtig stor spiller, nemlig Garmin og så en række andre mindre spillere, herunder Polar som vi her skal kigge nærmere på. Polar er en producent dedikeret til udvikling og produktion af pulsure, aktivitetstrackere og cykelcomputere.

Med en vejledende pris på 1799,- for en cykelcomputer med GPS og 2,8″ farveskærm med touch placerer Polar sig i et ret interessant prispunkt, hvor nærmeste alternativ fra Garmin er Deres meget basale Garmin EDGE 25, så man kan argumentere for at Polar rent faktisk har ramt et “hul” i markedet, i hvert fald overfor den primære konkurrent, Garmin.

Hvad er der i kassen?

Polar V650 fås i 3 udgaver i skrivende stund, én udgave uden sensorer, én med pulsmåler og én med pulsmåler og hastigheds/kadence-sensor. Udgaven vi har testet er med pulsmåler.

Pakken indeholder følgende:

  • Polar V650
  • Pulsmåler (Kun bundle-udgave)
  • USB kabel til opladning/opdatering og overførsel
  • Holder til styr eller frempind samt o-ringe hertil
  • Manual/vejledning

Se Vores unboxing video af Polar V650 nedenfor.

Design og funktioner

Polar V650 er udført i en kombination af sort og hvid plastik, vejer 122 gram og er 16mm tyk. Størrelsesmæssigt minder den enormt meget om Mio Cyclo 505 og er næsten lige så høj som Garmin EGDE 1000 som dog har en 3″ skærm mod Polar’s 2,8″.

polar-v650-mainscreen

Den store farveskærm på 2,8″ med touch er den primære årsag til størrelsen, men gør den også ret nem at betjene og skærmen let af aflæse! Skærmens opløsning er på 320 x 240 pixels, hvilket er rimelig for en sådan enhed. Skærmen har baggrunds-belysning og man kan manuelt skrue op og ned for lysstyrken om nødvendigt, blot ved at trække “gardinet” ned fra toppen af skærmen som man kender fra iOS og Android smartphones.

På forsiden er én stor rød knap, denne bruges til at starte/stoppe træning eller starte en ny omgang. På fronten er en lille LED som faktisk fungerer som en lille lygte når man kører med Polar V650 og på bagsiden er det integrerede beslag til montering på holderen og bag en lille låge er selve USB stikket gemt, dette stik bruges til både opdatering, opladning og overførsel til en PC.

polar-mount-top

Ved første opstart bliver man, som ved de fleste andre GPS cykelcomputere, bedt om at indtaste forskellige personlige informationer såsom vægt og højde, så der kan oprettes en profil. Samtidig er der mulighed for parring af eventuelle sensorer og her skal man så være opmærksom på at Polar V650 understøtter Bluetooth sensorer og IKKE ANT+ sensorer som eksempelvis Garmin. Der findes masser af forskellige bluetooth sensorer, så udvalget er ikke ringere – man skal blot være opmærksom på at man ikke kan “genbruge” sensorer fra tidligere Garmin enhed.

Som nævnt tidligere, er Polar V650 udstyret med bluetooth som ikke kun går den i stand til at opsamle data fra forskellige sensorer, det betyder også at den kan kobles til smartphones for trådløs overførsel, ligesom der er understøttelse for Open Street Map så man kan se hvor man kører. Der er dog ikke mulighed for “dør til dør” navigation, men man kan eksempelvis se hvilken retning man skal køre i for at komme tilbage til start, ligesom man på kortet får et hurtigt overblik over hvor man er og hvor man er på vej hen. Loader man en rute ind, vil man også kunne få simpel “højre/ventre” navigation. Der er også indbygget barometrisk højdemåler, så der er styr på hvor mange højdemetre man kører på op og ned-kørslerne.

polar-v650-on-bike

Batteriet er opgivet til 10 timers batteritid, hvilket også stemmer fint med mine praktiske erfaringer – som et stort plus kan man, øverst til højre i skærmenbilledet, hele tiden følge med i batteristanden angivet i %. Derudover er den naturligvis IPX7 godkendt, hvilket betyder den kan bruges uanset vejret – regn og sne er intet problem!

polar-v650-right-side

Hoved/startskærmen er meget overskuelig og giver et overblik over tilsluttede sensorer, adgang til “Historik”, “Indstillinger”, “Ruter” og valg mellem de oprettede sportsprofiler. Det hele foregår på dansk (Hvis valgt) og menu’erne er overskuelige og nemme at finde rundt i. Der er mulighed for at oprette flere forskellige sportsprofiler, det kunne eksempelvis være én til MTB, racer og måske en til home traineren, hver profil kan tilpasses med de datafelter og skærmbilleder man ønsker, alt efter om det er distance, puls eller noget helt tredje man ønsker at have fokus på under træningen. Det er virkelig nemt at tilpasse datafelterne, faktisk lettere og hurtigere end på Garmin… Skærmbillederne kan man bladre igennem under træningen og man kan have op til 6 skærmbilleder med hver op til 8 elementer. Derudover kan man også oprette op til 4 forskellige cykler, med hver Deres sensor-opsætning.

Skærmen er meget fintfølende og reagerer straks, hvilket gør det utrolig nemt at betjene Polar V650 og en fornøjelse at “bladre” gennem menuer og skærmbilleder – det er én af de bedste og mest præcise touchskærme jeg har prøvet på en GPS cykelcomputer.

Efter træning, eller løb, skal det indsamlede data naturligvis kunne analyseres og dette foregår via Polar Flow, enten via en app på smartphonen eller på websitet. Websitet giver uden tvivl det bedste overblik og er det der er nemmest og hurtigt at gå til. På websitet har man et komplet overblik over samtidlige træningspas og har mulighed for at analysere disse. Der er ligeledes mulighed for at eksportere til alverdens andre tjenester, se ruten på kort og flere andre ting.

Polar Flow web-baseret.
Polar Flow web-baseret.

 

Polar Flow - App til iOS
Polar Flow – App til iOS

 

polar-flow-app1
Polar Flow – App til iOS

Praktisk brug

I praksis er Polar V650 enorm let og ligetil at betjene, uanset om man har haft en lign. GPS cykelcomputer tidligere, eller det er ens første. Menuerne er nemme at finde rundt i, de fleste datafelter er mere eller mindre selvforklarende og det er nemt at synkronisere med Polar Flow efterfølgende, hvis ikke man uploader direkte til anden tjeneste såsom Endomondo eller Strava eksempelvis.

Skærmen er fantastisk præcis og en fornøjelse at betjene, men også forholdsvis stor – på godt og ondt. Samtidig er det nemt at flytte enheden fra én cykel og til en anden – da den monteres helt uden brug af værktøj, kun den lille plasti-holder og en gummi o-ring.

Konklusion

I prisklassen omkring 2000,- er det svært at finde et reelt alternativ til Polar V650 som tilbyder samme specifikationer! Du får en god stor skærm der er fantastisk præcis, indbygget kortfunktion, GPS, mulighed for sports og cykelprofiler, indbygget bluetooth for nem parring med smartphone og sensorer og ikke mindst let betjening og nem montering.

Den store skærm har dog både fordele og ulemper, fordelen er naturligvis at den giver et rigtig godt overblik, særligt hvis man bruger kortet og/eller skærmbilleder med mange datafelter. Det betyder dog også at enheden kan føles lidt “klodset” sammenlignet med eksempelvis Garmin’s nye EDGE 820 – selvom den dog naturligvis har en noget mindre skærm, så den fylder noget mere på ens cockpit og har man en kort frempind kan det måske ligefrem være nødvendigt at montere den på styret, fremfor på frempinden.

Til motionisten, eller begynderen der gerne vil kunne analysere træningen og kunne tracke sine ture, er det svært ikke at anbefale Polar’s V650 – for man får virkelig meget for pengene! Vær dog opmærksom på at der skal bruges bluetooth sensorer og ikke ANT+ som eksempelvis Garmin’s enheder.

polar-v650-side

Pris og tilgængelighed

Vejledende priser: 1899,- (Kun enhed) 2199,- (m/ Pulsmåler) 2299,- (Pulsmåler og hastigheds/kadence sensor)

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 10
Design 7
Pris 9
8.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Video: AirShot – Sådan virker den
AirShot er en beholder der kan pumpes op til 11 bar med en...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.