Test: Xeccon Zeta 5000R LED forlygte

Samlet karakter

De sidste måneder har vi testet Xeccon’s nye Zeta-serie ret intenst og topmodellen, Zeta 5000R, er rosinen i pølseenden. Der er tale om en ret kraftig LED forlygte på 5000 lumen, 6 dioder og så leveres den som de andre R-modeller med remote så den kan fjernbetjenes.

Zeta 5000R har en størrelse der går at den er mest velegnet til brug på styret, omvendt er den med sine fysiske dimensioner og kun 120 gram faktisk blandt de kompakte i denne klasse.

Hvad er der i kassen?

I den pæne sorte emballage finder man følgende:

  • Xeccon Zeta 5000 LED forlygte
  • Batteripakke, 8.4V/5200 mAh
  • Smart remote (Bemærk: Medfølger kun til R-modellen)
  • Hjelmbeslag
  • Integreret holder til styr samt 2 gummi o-ringe til fastgørelse
  • 90 cm forlængerkabel
  • 220 volt oplader

Se vores unboxing af Xeccon Zeta 5000R nedenfor.

Design og funktionalitet

Zeta 5000R er udført i et sort aluminiumshus med køleribber på siderne og integreret holder i bunden. Øverst er en knap til skift mellem indstillingerne, nedenunder er der 3 små dioder der indikerer hvor meget strøm der er tilbage på batteripakken. På lygten er monteret en lille stump kabel, så kobles direkte til batteripakken, eller det medfølgende forlængerkabel.

Bag frontglasser sidder 6 XM-L2 U3s dioder der samlet yder 5000 lumen, dioderne sidder separeret for bedst mulige spredning og ikke bare i én klynge, med én reflektor som man ofte ser på billigere lygter.

Som alle de andre modeller fra Zeccon, i Deres Zeta-serie, så er den generelle kvalitet og finish i top, der er intet at sætte en finger på og man fornemmer straks at der ikke blot er tale om endnu en “kina-lygte”.

Den føromtalte knap øverst på lygten, bruges til at skifte imellem de i alt 4 tilstande; lav, medium, høj og strobe/blink. Selve knappen lyser op alt efter hvor meget strøm der er tilbage på batteripakken, fra grøn, til blå og rød. Dette gør det også nemt at finde knappen, hvis man undervejs på turen får brug for at ændre til anden tilstand.

Lygten er naturligvis vandtæt., IPX6, så den kan bruges i al slags vejr, uden man skal være nervøs for at der trænger vand eller fugt ind, det samme gør sig gældende for batteripakken.

Montering af Zeta 50ooR på cyklen er intet problem og klares nemt uden værktøj. Holderen er integreret i lygten og man skal derfor blot vælge én af de to gummi o-ringe der medfølger, alt efter styrets tykkelse.

Som nævnt tidligere sidder der en lille stump kabel på Zeta 50ooR, dette bruges når lygten skal forbindes til den medfølgende batteripakke, enten direkte eller med det medfølgende 90 cm. forlængerkabel imellem. Batteripakken er på 5200 mAh og selve batteripakken er godt beskyttet i et neoprenhylster der beskytter både mod vind og vejr, samt stød. Den monteres nemt på cyklen via integreret velcrobånd og med knap 100 cm kabel totalt er der rig mulighed for at placerer den hvor den generer mindst. Samlingen mellem lygte og batteripakke er af den slags hvor kablerne “klemmes” sammen, skulle jeg ændre noget her, ville jeg ændre det til den slags hvor stikkene skrues sammen, så man slipper for at skulle hive og slide i stik og kabler for at få dem fra hinanden, som er nødvendigt for at kunne oplade batteripakken.

Xeccon oplyser en batteritid fra 2,3 til 20,5 timer, de 2,3 timer ved høj lysstyrke og 20,5 ved strobe, disse angivelser passer ret godt med det jeg har oplevet i praksis, som har været 2-2,5 timer, ofte i temperaturer omkring frysepunktet hvor batteritiden typisk er lidt ringere.

R’et i modelnavnet står for “remote” og i praksis betyder det at der i pakken medfølger en trådløs remote/fjernbetjening. Den kommer med en lille holder som kan monteres på cyklen, eller man kan blot have den i lommen eller andensteds hvor det giver mening. Med denne kan man så trådløst skifte tilstand og/eller slukke og tænde for lygte, hvilket kan være rigtig praktisk hvis den sidder på hjelmen – for så kan det godt være en smule besværligt at skulle ramme knappen for eksempelvis at skifte tilstand. Idéen med denne remote er virkelig god, men jeg må omvendt erkende at jeg ikke har fået det brugt ret meget i testperioden – måske kræver det blot en smule tilvænning…

Zeta 5000R har en ganske imponerende lysstyrke, særligt på høj lysstyrke hvor den har en fremragende spredning, en imponerende rækkevidde og ingen tendens til spotbelysning, lyset er meget jævnt og flot fordelt over hele området.

Med sine 5000 lumen er Zeta 50ooR velegnet til brug som den eneste lygte på mountainbiken, som den primære lygte på styret på mountainbiken eller som super kraftig pendler/landevejslygte. Der er virkelig smæk på blusset og ved høj lysstyrke kan man ikke kun se langt frem, man kan også se klart og tydeligt da det hele lyses op, dette gør den især velegnet til tekniske passager i skoven hvor det ikke bare er nok at have lys, her vil man gerne have lyst så meget op at man opdager eventuelle forhindringer i god tid – og det gør man med Zeta 50ooR. Faktisk er lysstyrken så god at jeg ofte har kunne nøjes med at benytte lygten på medium lysstyrke og så suppleret med en mindre kraftig lygte på hjelmen.

Praktisk test af Xeccon Zeta 5000R

Low

Medium

High

Konklusion

Knap 1500,- er uden tvivl en sjat penge at smide efter en LED forlygte, men er man seriøs mountainbiker som vil kører både grusvejstons og teknisk singletrack hele vinteren igennem, så er det bestemt investeringen værd! Med Zeta 50ooR får man en lygte i absolut top-kvalitet, den er veludført, flot at se på og der er fokus på detaljerne, lige fra indpakningen, til den medfølgende tilbehør og selve produktet’s finish.

Med 5000 lumen kan man lyse selv den mørkeste skov op, og ikke kun et par meter frem – nej det er hele sporet og langt frem, så man får mulighed for at give den lidt ekstra gas, da alle forhindringerne er synlige. Der findes rigtig mange LED forlygter der, på papiret, yder mere end 5000 lumen, men Zeta 50ooR hører uden tvivl til blandt de allerbedste lygter jeg nogensinde har testet og jeg er særligt imponeret over den flotte og jævne spredning af lyset som er en særsyn blandt de billige kina-lygter.

Den medfølgende fjernbetjening er en fin detalje, som jeg dog nok aldrig selv ville få brugt og skulle jeg finde én ting jeg mener kunne være bedre, så skulle Xeccon udskifte stikkene så de kunne skrues sammen, istedet for den nuværende løsning hvor stikkene skubbes sammen og skal vrides fra hinanden, da der er stor risiko for at man kommer til at hive i selve kablet, istedet for selve stikket.

Er man ude efter en LED forlygte man kan stole på, i en super kvalitet som virkelig kan lyse skoven op, så er de knap 1500,- godt givet ud for Zeta 50ooR!

Pris og tilgængelighed

Set til 1499,- hos Batteribyen.dk

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer