Tilbehøret du skal have til din smart hometrainer

Hvad enten du er én af dem der hopper på hometraineren så snart solen ikke skinner, eller du kun bruger den som supplement i vinterhalvåret, så er der noget tilbehør som jeg mener man bare må have.

Pulsbælte

Et pulsbælte er uundværligt hvis du vil køre med i løb på Bkool eller Zwift platformen, da der her ofte er krav om at man skal køre med pulsbælte, en form for “sikkerhed” mod snyd.

Der findes grundlæggende to slags pulsbælter, nogle der er kompatible md ANT+ og andre til Bluetooth standarden. Bruger man en iPad, eller AppleTV vil et pulsbælte til Bluetooth være at foretrække, man skal så bare være opmærksom på at dette IKKE fungerer til ens Garmin cykelcomputer når man skal ud på landevejen igen.

Kører man Zwift via et AppleTV kan man være udfordret af at der kun er support for 3 bluetooth “forbindelser” og at der faktisk kun er én forbindelse ledig når hometrainer og remote er tilsluttet. Der findes heldigvis flere løsninger på dette, bl.a. fra 4iiii der med deres Viiiiva pulsbælte gør det muligt at samle signal fra flere ANT+ sensorer og sende signalet videre til eksempelvis AppleTV via én Bluetooth forbindelse.

Træningsmåtte

Én af de vigtigste ting til home traineren er en træningsmåtte, da den både dæmper støjen og beskytter gulvet mod bl.a. sved og fugt.

Der fås af hav af forskellige måtter, både originale fra Bkool og Wahoo, ligesom der findes forskellige arbejdsmåtter i bl.a. byggemarkeder. Personligt bruger jeg en billig arbejdsmåtte fra Harald Nyborg, som fungerer fint i min garage hvor hometraineren er placeret. Står hometraineren fremme indendørs, kan jeg sagtens se idéen i at betale lidt ekstra og få en måtte der måske er både lidt tykkere og ser lidt pænere ud.

Holder til tablet

De to mest populære platforme til smart trainere, Bkool og Zwift, kan i dag køres fra en (nyere) iPad (Bkool kører også på Android enheder) så den optimale løsning er naturligvis en tablet holder direkte på styret, så slipper man for at skulle bøvle med at finde plads til en bærbar eller stationær PC, kabler og lign. En gulvstander kan også være en mulighed hvis man ikke gider bøvle med at pille holderen af og på cyklen og går man “all-in” så bør man tjekke “Trainer Desk” ud, et bord som giver plads til både iPad/PC, smartphone, dunk, snacks og meget andet!

Holder til computer

Vælger man at benytte en PC eller Mac til afvikling af eksempelvis Zwift eller Bkool, kan det være fordel at have en holder til denne, så den er nem at betjene mens man sidder på cyklen. Der findes mange “hjemmelavede” løsninger, men min personlige favorit er et såkaldt “Laptop stativ” der kan justeres i både højden og dernæst kan computeren vinkles. Stativet er samtidig ret nemt at flytte rundt med og kan slåes sammen så det ikke fylder mere end højst nødvendigt når det ikke er i brug.

Udover PC og Mac kan det naturligvis også bruges til at stille tablets og lign. på.

Svedcover

På en hometrainer vil man, ligesom på en spinningscykel, svede mere end ude på landevejen, så for at beskytte cyklen, primært omkring headsettet, vil jeg klart anbefale at man investere i et svedcover og evt. kombinerer det med et håndklæde, så man undgår der kommer sved og fugt på stellet eller gulvet.

Tacx laver to udgaver, hvor forskellen er at den ene model er med holder til mobiltelefonen.

Rengøring og beskyttelse

Når man træner indenfor, så sveder man væsenligt mere end udendørs og cyklen er derfor langt mere udsat for sved end på landevejen. Samtidig med at man formentlig ikke vasker den ret ofte når den står placeret i hometraineren, forøger dette risikoen for at cyklen tager skade – da sved man skabe korrosion og være skadeligt for overfladen.

Muc-Off har 2 produkter lavet specifikt til indendørs træning, Sweat Protect der er en beskyttelsesspray der sprayes på en ren cykel, for at skabe en beskyttende hinde på både cykel, hometrainer og andet træningsudstyr. Derudover findes også Antibacterial Equipment Cleaner der er en rens til både cykel, hometrainer og andet træningsudstyr. Det bruges til aftørring og rengøring af udstyr efter brug og efterlader udstyret fri rent og desinficeret. Det kan naturligvis bruges på alle overflader og skader ikke hverken carbon eller aluminium.

Foam Fresh er til cykelskoene, det fjerner bakterier og dårlig lugt – hvilket hurtigt kan blive nødvendigt, da man sveder mere indendørs.

Ventilator

Med en ventilator får man både luft og bliver kølet en smule ned, da det ofte er enormt varmt at kører indendørs. Ventilatorer fås i mange udgaver og modeller, så det er blot at finde en der passer ens budget og passer ind hvor man kommer til at benytte hometraineren. Nogle står på gulvet, andre på borde, mens der også findes enkelte der kan monteres på loft eller væg. De fleste kan det samme, nemlig at “flytte luft”, så det kan får ekstra i de lidt dyrere modeller er ofte flere funktioner, mulighed for justering af styrken, et pænere design og ofte er de dyrere også mere støjsvage. Vælg gerne en model der kan dreje fra side til side og evt. med fjernbetjening så du kan justere blæseren mens du sidder på cyklen.

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Sigma Buster 2000 LED forlygte
Den tyske producent Sigma Sport er nok bedst kendt herhjemme for deres...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.