Vælg den rette cykelholder til biler uden træk

Er man i den situation at man ikke har træk på bilen og gerne stadig vil kunne transportere én eller flere cykler sikkert rundt, findes der heldigvis en række glimrende alternativer til den bedste og mest stabile løsning – nemlig cykelholderen til biler med træk hvor cyklerne står på en platform.

I denne guide har vi samlet en række forslag til cykelholdere der kan bruges på både større og mindre biler uden træk.

På taget eller bagklappen?

Grundlæggende er der to muligheder for at få monteret en cykelholder på en bil uden træk, enten på bagklappen eller på taget via tagbøjler og cykelholdere. Den nemmeste og billigste løsning er cykelholderen til bagklappen, men løsningen med tagbøjler og en eller flere cykelholdere vil i de fleste tilfælde være den mest stabile løsning, men dog også den dyreste løsning.

Kigger man på benzin/diesel-økonomien, så er det bagklaps-løsningen man skal gå efter, da der er noget mindre luftmodstand når cyklerne er gemt afvejen bag bilen.

Cykelholdere til bagklappen

Der findes en del forskellige cykelholdere der kan monteres på bagklappen, men man skal alligevel være opmærksom på om modellen passer til en sedan, hatchback eller hvad man nu engang måtte have af biltype. Derudover skal man også være opmærksom på hvordan holderen monteres, for at sikre at der ikke sker skader på bilen.

De fleste cykelholdere der kan monteres på bagklappen holdes fast af stropper og hviler typisk mod bilen på skumgummi-puder, så man bør minimere risikoen for ridser.

BuzzRack og Saris laver forskellige cykelholdere til både 1,2 og 3 cykler – som alle kan monteres direkte på bagklappen, her er kvaliteten rigtig fornuftig og man får en del smarte funktioner stadigvæk.

Eksempler

Se det store udvalg af cykelholdere til biler uden træk hos Cykelgear.dk og Cykelpartner.dk

Cykelholdere til montering på taget

Vælger man at montere cyklerne på taget, kan man stadig tilgå bagagerummet uden problemer, og cyklerne er måske en smule bedre beskyttet mod tyveri hvis man holder et kort stop på en rasteplads under køreturen til syden. Brændstoføkonomien er dog ikke optimal med én eller flere cykler på taget og man bør i de fleste tilfælde holde sig under på eller under 110 km/t.

Før man kan montere en cykelholder på taget, kræver det et sæt tagbøjler som monteres direkte på taget, eller på bilens tagræling hvis den er født med en sådan. Her skal man være ret vågen, for der findes et hav af forskellige tagbøjle-løsninger, hvorfor jeg vil anbefale man bruger Thule’s konfigurator hvor man kan finde præcist det sæt tagbøjler der passer til ens bil, et sæt fra Thule koster typisk fra 800,- og op, alt efter hvor lækker en kvalitet man ønsker.

Når man har fundet de rigtige tagbøjler skal man have fat i en eller flere cykelholdere som cyklerne kan monteres på. Her er igen forskellige løsninger alt efter om man ønsker at cyklerne skal stå, som de er, eller kan ønsker en løsning hvor eksempelvis forhjulet fjernes.

Cykelholdere til montering på tagbøjler fås fra 149,- mens Thule’s løsninger starter fra ca. 450,- og op til 1500,- pr. cykelholder, Thansen.dk har det komplette udvalg fra Thule.

Inden man trykker på “bestil” bør man overveje om man har brug for eksempelvis at kunne låse både holder og cykel fast til eksempelvis tagbøjler, derudover er nogle modeller bedre og mere skånsomme mod rammerne end andre, så det afhænger også af hvilke cykler man typisk til transportere – er det dyre racercykler til en mindre formue, eller almindelige citybikes?

Eksempler

Se udvalget af cykelholdere til tag på Cykelgear.dk, Cykelpartner.dk og Thansen.dk

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.