Bilpleje til cyklen – dur det?

Hvorfor skulle man egentlig ikke kunne bruge samme rengøringsprodukter på din cykel, som man bruger til bilen? De har jo begge en lak der skal renses, rengøres og efterfølgende beskyttes så den er nemmere at holde ren.

I samarbejde med bilpleje-nørderne CarCareFreaks.dk har vi sat os for at afprøve dette i praksis, med udgangspunkt i deres prisbillige produkter fra engelske Auto Glanz.

Rengøring af cyklen foregår normalt i 4 trin, alt efter hvor grundig man går til værks. Til start skal cyklen renses og løstsiddende skidt fjernes, herefter skal cyklen vaskes og lakken evt. beskyttes – så er den nemmere at rengøre næste gang og den ser “ren” ud i længere tid. Slutteligt bør den aftørres, for at undgå vandpletter og evt. rust ved bolte og lign.

Udover selv cyklen , så bør man i samme ombæring rense kæde, kassette og klinger, altså cyklens drivlinen. Bruger man et voksbaseret kædesmøremiddel og altså ikke en olie, kan produkterne i denne artikel sagtens bruges til rengøring af disse dele. Bruger man derimod olie til smøring af kæden, bør man bruge en rigtig degreaser/affedter for at få renset kæden, kassette og klinger helt i bund.

Se også: Guide: Sådan rengør du din kæde med en kæderenser

Rens: Auto Glanz Trade Traffic Film Remover

Trafikfilmsfjerneren skal opblandes i op til 1:250, da det simpelthen er for stærkt at bruge ukoncentreret. Det betyder så også at en flaske med én liter rækker utrolig langt. Midlet opblandes derfor i en sprayflaske og det fortyndede middel sprøjtes direkte på cyklen, det kan bruges overalt – pånær på kæde og kassette, her bør bruges en “rigtig” degreaser hvis der skal renses helt i bund og der er brugt olie herpå.

Efter påføring man man lade det sidde et øjeblik, eller evt. berøre overfladen med en børste, pensel eller lign., ellers skylledes det blot grundigt af med vand – og man er klar til håndvasken.

Midlet er nemt at påføre med sprayflasken og det har en ret god evne til at løsne skidtet, så det nemmere kan skylles af. Alt efter hvor beskidt cyklen er, kan man lege med blandingsforholdet så man får den mest effektive opløsning. Jeg har brugt midlet på både tør og våd lak og finder det mest effektiv på tør lak – dog skal man være opmærksom på at det ikke bør tørre ud på lakken inden det skylles af med rent vand.

Pris: 104,95 (1 liter)
Køb Auto Glanz Trade Traffic Film Remover

Vask: Auto Glanz Pure

Pure er en klassisk (bil)shampoo, men den er PH neutral og indeholder ingen voks eller lign. Det er vigtigt at bruge en shampoo uden voks, for at sikre at der ikke opbygges en hinde på bremser og bremseklodser med nedsat effekt til følge.

Shampoo’en kan opblandes helt op til 1:2000 så en flaske med 0,5 liter indeholder rigtig mange vaske!

Fyld spanden eller baljen halvt med vand, hæld en passende mængde Pure shampoo i og fyld op – så skulle shampooen gerne skumme godt op og være klar til brug.

Vask cyklen med vaskehandske, svamp eller børste – alt efter hvad du foretrækker, husk dog at bruge én ting til kæde/kassette og en anden til resten. Jeg har primært brugt en vaskehandske, som jeg ville bruge til bilen, da man undgår at ridse/slide lakken unødvendigt, og så gør handsken det bare nemt at komme ind i alle krogene.

Efter håndvask med Pure, skylles cyklen med rent vand og så kan man enten vælge at tørre den af med et mikrofiber håndklæde eller gå videre til sidste step som er beskyttelse af lakken. Vi har her benyttet et 40×40 håndklæde, ligeledes fra Auto Glanz der har en imponerende absorberingsevne så man kun behøver tørre cyklen over én gang!

Pris: 84,95 (0,5 liter)
Køb Auto Glanz Pure

Beskyt: Auto Glanz Aqua Seal

Aqua Seal er en såkaldt “Wet Coat” eller på dansk: Vådforsegler. Idéen med denne vådforsegler er at give lakken et beskyttende lag som både beskytter, giver mere dybde i lakken og som gerne skulle gøre det nemmere at holde lakken ren og pæn.

En vådforsegling kan, som navnet antyder, påføres en våd overflade – i praksis betyder det at du efter afskylning af cyklen blot påfører Aqua Seal den våde lak og skyller af med det samme – det må ikke tørre ind på lakken. Det er endda også muligt at benytte det på tør lak, hvor det påføres tør lak, fordeles med et mikrofiber håndklæde og tørres af med med den anden side af mikrofiber håndklædet.

Bruger du Aqua Seal som vådforsegling vil du straks efter påføring se hvordan det giver en god hydrofobisk effekt som betyder at vand (og skidt) bare preller af – det kræver dog du bruger den efter hver vask, for effekten antager når du renser lakken.

Der findes mange forskellige “coatings” og forseglinger du kan benytte efter vask af cyklen, men denne må uden tvivl være én af de nemmeste at bruge – spray på og skyl af – det er alt!

Pris: 102,95,- (0,5 liter)
Køb Auto Glanz Pure

Aftørring: Auto Glanz Duble Twist 40×40

Sidste trin i cykelvasken er aftørring og denne del er hurtigt overstået hvis man benytter et godt og absorberende mikrofiberhåndklæde som suger al vandet fra lakken og efterlader den tør og ren. Hvis man tørrer cyklen af, så undgår man vand/kalkpletter på lakken og man får måske også lige tørret det skidt af som man ikke lige fik taget under håndvasken.

Håndklædet vi her har brug er også fra Auto Glanz, det er et mindre håndklæde på 40×40 cm. som passer godt til cyklen da det ikke er for stort – men stadig stort nok til at det kan vendes og foldes så man altid har en tør og ren side til aftørring.

Udover at et mikrofiber håndklæde er effektivt til aftørring af cyklen, så er det også skånsomt mod overflade modsat andre former for tekstiler, da fibrene fanger og indkapsler evt. skidt – så man ikke får det kørt rundt på lakken.

Men virker bilpleje så til rengøring cyklen?

Så absolut! Produkterne brugt i denne artikel fungerer perfekt til rens og vask af cyklen, såvel som bilen. De er skånsomme, men stadig effektive og ikke mindst virkelig nemme at bruge – altså behøver det ikke tager lang tid at give cyklen en grundig vask.

Alle produkterne her er også enormt drøje i brug og der kræves ikke ret meget af det enkelte middel til vask af cyklen, så produkterne vil holde rigtig længe – samtidig er priserne ret lave ift. dedikerede produkter til rengøring og vask af cyklen.

Så kort sagt: Prøv det, jeg tør godt love du ikke bliver skuffet! (og samtidig er de jo også mere end velegnet til brug ved bilvask – så du slår to fluer med ét smæk!)

Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Sigma Sport Pava
Her på CykelStart.dk har vi de seneste måneder testet og anmeldt en...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.