Buksefedt – hvad skal man vælge?

Buksefedt, buksecreme, chamois cream, kært barn har mange navne. I denne artikel forsøger vi at komme omkring alt det der er værd at vide om buksefedt, inklusiv praktiske erfaringer med buksefedt fra en lang række producenter.

Hvorfor bruge buksefedt?

Buksefedt er, som navnet antyder, fedt/creme der smøres i bukserne, nærmere betegnet på den pude der er indvendigt i dine bibshorts. Andre, mig selv inklusiv, “nøjes” med at smøre buksefedt i skridtet inden man tager sine bibshorts på. Det er vigtigt man får smurt buksecreme alle de steder hvor der kan skabes friktion og særligt ved kontaktpunkterne mellem bibshorts og saddel.

Idéen med at benytte buksefedt er at der skabes mindre friktion mellem cykeltøjet og huden og det er ikke uvæsentligt i den region hvor belastningen ved cykling er allerstørst, samtidig er mange typer af buksefedt antibakterielle og indeholder plejende ingredienser som beskytter huden.

Hvis ikke man benytter buksefedt, vil man risikere at huden bliver rød og øm, man kan få “slidsår” hvis der er syninger der generer, eller værst -indgroede hår som i værste fald kan udvikle sig til betændte bylder. Dermed ikke sagt at buksefedt er nødvendigt for alle – men sidder man mange timer i sadlen, af gangen eller om ugen, så bør buksefedt i det mindste overvejes!

Hvornår bør man bruge buksefedt?

Personligt bruger jeg altid buksefedt, uanset om jeg kører 1 time på hometraineren eller 4 timer i skoven på mountainbiken – så slipper jeg nemlig for øm og rød hud, samt eventuelle gener – nærmest uanset hvor længe jeg cykler! Naturligvis bliver jeg stadig “øm bagi” efter en god lang tur, men huden tager ikke skade.

Tidligere brugte jeg primært buksefedt på de længere ture, og det vil formentlig også være nok til de fleste motionister, altså ture af et par timers varighed. Her er belastningen knap så stor som hvis man sidder 5-6 timer i sadlen, særligt hvis man sveder meget – for sveden vil ofte tørre ind og skaber endnu mere friktion i materialet.

På hometraineren sidder man ret statisk, og sveden hagler af en – sådan er det i hvert fald hjemme i min pain cave, så her er buksefedt altså et must for mig. På mountainbiken sidder man ikke så statisk i sadlen, men bevæger sig mere på cyklen, så der er ikke den samme konstante belastning på et meget lille område – derfor kan buksefedt bedre undværes for mountainbikeren.

Hvilken buksfedt skal jeg vælge?

Der er mange forskellige produkter på markedet og det er ikke sikkert at den der virker for nogle, virker for alle. Man er derfor nødt til i en eller anden grad at prøve sig frem og finde sin egen favorit. Vi har testet en række af forskellige typer buksefedt og vores personlige oplevelser finder du nedenfor.

Muc-Off Luxury Chamois Cream

Muc-Off’s Luxury Chamois Cream var i en lang periode min absolutte favorit. Den har en konsistens der er tilpas tyk til at det ikke sviner ved påførsel, men det tager lidt tid at smøre et godt lag på. Konsistensen gør at man måske har tendens til at bruge lidt for meget, så selvom bøtten er stor synes jeg ikke den holder specielt længe. Duften er meget karakteristisk og vil formentlig være en dealbreaker for nogle, for den dufter meget kraftig af kokus. Effekten er der dog ikke noget at sætte en finger på, den holder længe og minimerer fiktionen så man kan sidde længe i sadlen, uden gener.

Pris: 159,-

Morgan Blue Soft Chamois Creme

Først er jeg nødt til at kommenterer emballagen, for kender man ikke Morgan Blue kunne det lige så godt være et eller andet man fandt på hylden hos den lokale mekaniker, emballagen er virkelig old-school og man føler tiden har stået lidt stille, men det er jo Morgan Blue’s kendetegn, så chancen for at det ændres er nok minimal. Nå, tilbage til selve produktet der findes i 3 udgaver, en “soft” og “solid” og en udgave til kvinder. Her har vi testet “soft” udgaven og den er også ret blød/flydende, faktisk så flydende at man nemt kan komme til at spilde når man påfører buksefedtet. Denne udgave er beregnet til tørt vejr, hvor evt. regn ikke skyller buksefedtet af, skal man primært bruge den indendørs på hometraineren, hvor man sveder mere end på landevejen, så ville jeg nok gå efter “solid” udgaven. Min fornemmelse er at denne creme i højere grad trænger ind i huden, fremfor at danne det beskyttende lag – dog har jeg ikke oplevet irritation ifm. brug af denne buksefedt, så den virker altså stadig.

Pris: 75,-

Assos Chamois Creme

Assos er én af kongerne indenfor bibshorts og mine favorit bibshorts er fra Assos – de er dyre, men komforten er helt eminent. Med en sådan position på markedet er det helt naturligt at de også har en buskefedt – og faktisk har de både én til kvinder og én til mænd.

Jeg har testet udgaven til mænd over et par måneder og den fungerer rigtig godt. Den har en rimelig tyk/fast konsistens, så den er ret nem at påføre – men det tager lidt længere tid at få den smurt godt ud. Til gengæld har man så fornemmelsen af at der skabes et beskyttende lag mellem huden og bibshortsene. Den dufter frisk, men på ingen måde parfumeret og så er den nemt at vaske af hænderne efter påførsel – thumbs up!

Pris: 114,-

Elite Endurance Protect Cream

Denne buksefedt fra Elite adskiller sig fra de andre ved at have en konsistens der mest alt minder om zink-salve som alle med småbørn kender, det er nemlig det man bruger til en “rød numse”. Cremen er enormt drøj og ligger sig som et beskyttende lag på huden, den tørrer ikke ind med det samme som flere af de andre. Konsistensen som zink-salve gør så også at det er lidt noget “gris” at arbejde med og det er ikke lige sådan at vaske af hænderne. Den dufter til gengæld “frisk” af eucalyptus og effekten er ikke at tage fejl af, der har i mine tests af den ikke været antydningen af irritation – så den gør præcis hvad den skal.

Pris: 119,-

Craft Chamois cream

Denne buksefedt fra Craft kommer i tube og det gør den nem at dosere og arbejde med. Konsistensen er næsten som en almindelig håndcreme, men når den påføres så trænger den ikke øjeblikkelig ind i huden, men ligger sig derimod på huden som et beskyttende lag, meget lig Endurance Protect Cream fra Elite. Den er nem at vaske af fingrene og så dufter den dejlig friskt.

Jeg har testet den over flere gange og bl.a. på en 2 timers tur på hometraineren hvor sveden har haglet af mig – og her er buksefedtet ikke blevet vasket af, men har bevaret sin gode effekt, det er altså imponerende! Denne buksefedt kunne nemt blive min nye favorit.

Pris: 99,-

Endura Chamois Cream

Endura’s buksefedt, blot kaldet Chamois Cream, kommer som den fra Craft i en tube for nem dosering. Konsistensen er som en almindelig håndcreme og den trænger rimelig hurtigt ind i huden, dog har man stadig fornemmelsen af at der dannes et beskyttende lag mellem hud og cykeltøjet.

Denne buksefedt fra Endura er lavet på naturlige ingredienser og det betyder også at den er ret duft-neutral, altså er der ingen skarp duft af parfume.

Trods det faktum at den, ved påførsel, føles som en normal lotion/håndcreme, så gør den arbejdet godt – og nedsætter friktionen betragteligt så kan man kører længere (tid/distance) uden at opleve irritation. Det faktum at den ikke er nær så fed som nogle af konkurrenterne, gør at jeg måske ville vælge en anden på de helt lange ture, men på ture af et par timers varighed tænker jeg den er glimrende!

Pris: 115,-

Dette indlæg er tagget med
, ,
Mere af Noel Juul Christensen

Test: Force Bull cykelhjelm

Sidste sommer testede vi Force Road, en prisbillig cykelhjelm til under 400,-...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.