Cykellås: Hvilken skal man vælge?

En cykellås er næsten uundværlig, uanset om man har en cykel der kun bruges til transport, eller en dyr cykel der bruges til træning og cykelløb, for det handler om at gøre det så besværligt som muligt for cykeltyven at stikke af med cyklen.

I denne guide gennemgår vi de mest almindelig typer af cykellåser, og forsøger at belyse fordele og ulemper ved de forskellige typer.

Husk at kigge efter om cykellåsen er testet og godkendt af Varefakta, da den således også vil være “forsikringsgodkendt” hvilket er et krav fra de fleste forsikringsselskaber hvis der skal udbetales erstatning ved evt. tyveri, det kan med andre ord ikke betale sig at spare et par hundrede kroner på låsen, hvis det i værste fald betyder forskellen på om der udbetales erstatning eller ej.

Man bør ligeledes være opmærksom på at nogle forsikringsselskaber har en øvre grænse for dækning på cykler og cykeldele, har man én eller flere dyre cykler kan det derfor være nødvendigt at tegne en tillægsforsikring – tjek med dit forsikringsselskab.

Bøjlelås

En bøjlelås har en række fordele, bl.a. er de ofte noget kraftigere i udførslen end mange andre låse og så giver bøjlen mulighed for at låse cyklen fast til en lygtepæl, et stativ eller lign. Der fås mange forskellige bøjlelåse med hver deres fordele og ulemper, dog vil min anbefaling være at man vælge en bøjlelås med en “medium” bøjle, så man har mulighed for at udnytte muligheden for at spænde cyklen fast, og ikke “bare” låse hjulet på cyklen. Man bør benytte bøjlelåsen omkring selve stellet, og ikke hjulene – da disse ofte er forholdsvis nemme at afmontere.

Skal man bruge bøjlelåsen på sin hverdags/pendler-cykel kan man med fordel vælge en bøjlelås som leveres med en holder, der gør det muligt at montere låsen på cyklen når den ikke er i brug, da den kan være upraktisk at skulle have med i tasken eller lign.

Trelock BS 560
Kraftig bøjlelås med holder til cyklen
Pris: 299,- hos Cykelgear.dk

Kædelås

Kædelåsen er ofte brugt til knallerter og scootere, men den kan med stor fordel bruges til cykler også. Kædelåsen har den fordel at den er noget mere fleksibel og nem at have med at gøre end bøjlelåsen, samtidig er den super stærk. Da de fleste kædelåse er med en eller anden form for beskyttelse udenover selve kæden, laver de heller ikke skrammer på cyklen.

Kryptonite KryptoLok Series 2 995
Kraftig forsikringsgodkendt kædelås
Set til 429,- hos Cykelpartner.dk

Kædelåsen fås i mange forskellige længder og tykkelser, alt efter hvor høj en sikring man ønsker. Nogle er med kode, andre med nøgle – min anbefaling er at vælge en med nøgle, for nemheds skyld.

Kædelåsen gør det nemt at låse cyklen fast til en pæl, et cykelstativ eller noget helt tredje og det gør også anvendelsesmulighederne mange – for kædelåsen kan bruges både på farten, på ferien eller hjemme i cykelskuret.

Trelock BC515
Kraftig forsikringsgodkendt kædelås
Pris: 440,- hos Cykelgear.dk

Foldelås

Foldelåse er en forholdsvis ny type af cykellåse, og udvalget er derfor heller ikke så stort endnu.

Foldelåsen har den fordel at den er virkelig kraftig og solid, men fylder og vejer mindre end kædelåsen og er lidt mere handy end bøjlelåsen – den har taget det bedste fra begge verdener. Ulempen ved foldelåsen er derimod at den er knap så fleksibel som kædelåsen, men den giver stadig mulighed for at cyklen kan fastgøres til en pæl, et cykelstativ eller noget helt tredje.

Trelock FS500 Toro
Forsikringsgodkendt foldelås med holder.
Set til 599,- hos Cykelgear.dk

Nogle foldelåse kommer med en holder som kan monteres på cyklen og vælges denne løsning er det nemt at transportere låsen når den ikke er i brug, ellers skal man vurdere hvorvidt man har plads til låsen i sin rygsæk, taske eller lign. under transport.

Trelock FS500 Toro
Forsikringsgodkendt foldelås med holder.
Set til 599,- hos Cykelgear.dk

Fastmonteret lås

Den fastmonterede lås er klart den nemmeste og mest bekvemme løsning, til gengæld er det ikke den bedste løsning rent sikrings-mæssigt. En fastmonteret lås vil typisk blot sikre baghjulet via en bøjle eller ringlås. Denne type af lås er god til hverdagscykler hvor man måske blot ønsker at minimere chancen for at cyklen stjæles eller flyttes. Men skal man virkelig have sikret cyklen og gøre livet surt for en eventuel cykeltyv, så skal man have mulighed for at låse cyklen fast til noget som er tilfældet med både kæde og bøljelåsene som er beskrevet længere oppe.

Vælger man alligevel den fastmonterede lås, kan den evt. suppleres med en bøjle eller kædelås når cyklen parkeres et sted hvor den er mere udsat end hjemme i cykelskuret eksempelvis.

Når man skal vælge en fastmonteret lås bør man naturligvis sikre sig at den er godkendt, så man ikke får bøvl med forsikringen og derudover skal man sikre sig at den kan monteres på cyklen. Nogle cykler er forberedt til montering af cykellås, mens andre kræver en lås der eksempelvis monteres med strips, da der ikke er monteringshuller.

Trelock RS 430
Forsikringsgodkendt ringlås
Set til 109,- hos Cykelgear.dk
Mere fra Noel Juul Christensen
GoPro tilbehør fra tyske Rollei
Den tyske virksomhed Rollei har i en længere periode produceret actionkameraer og vi...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.