Den store energi-guide til cykelrytteren

Hvadenten du er ny indenfor motionscykling, eller ønsker at optimere din præstation, så kan energi være et sted hvor der kan være gode resultater at hente. Men markedet er efterhånden ret stort og der findes utrolig mange forskellige energiprodukter! Vi har derfor lavet denne guide hvor vi forsøger at give overblik over relevante produkter til brug før, under og efter træning.

Før træning

Inden træning er det godt at få fyldt depoterne op med kulhydrater, så du har noget hurtig energi at brænde af. Kroppen kan lagre kulhydrater til ca. 90 minutters hård træning – og har man ingen kulhydrater at brænde af, er det fedt der forbrændes. Det kan være optimalt for dem der skal tabe sig, men er man motionist der ønsker at yde sig bedste, er dette ikke den bedste løsning.

Inden træning kan det være fordelagtigt at drikke energidrik med kulhydrater samt elektrolytter, så får man fyldt en række depoter på, både væske, kulhydrater og så hjælper elektrolytterne til at modvirke dehydrering.

Der findes også dedikerede “PWO = Pre WorkOut” produkter såsom shots og pulver der som udgangspunkt ineholder forskellige vitaminer og ofte koffein, disse indtages ca. 30 minutter før træning, for maksimal effekt. Shots er nemme at have med på rejse, til løb eller lign., da de er klar til brug – mens pulveret skal blandes op først, til gengæld er det langt billigere pr. servering!

Forslag til produkter

Under træning

Under træning er det vigtigt at bevare et stabilt blodsukker og fylde kulhydrater på – det sker nemmest ved at indtage energidrik undervejs, gerne med elektrolytter. Det er vigtigt at være hydreret for at yde bedst muligt, så indtagelse af væske er essentielt og kan det kombineres med energi giver det rigtig god mening. Nogle kan sagtens indtage 2 dunke med energi i træk, mens andre har brug for at supplere med rent vand – det er dog meget individuelt hvor meget energi man kan indtage, så det bør man have testet af inden man skal afsted på en længere tur eller ifm. løb. Vil man gerne spare på “sukkeret” kan man istedet for energipulver bruge tabs i dunkene, så får man stadig vitaminer, mineraler og salte, samt evt. koffein alt efter hvilken udgave man vælger.

Udover energi i dunkene, kan det – alt efter længde og intensitet være en god ide at supplere med gels. Gels er en virkelig nem og hurtig måde til indtagelse af kulhydrater og energi og som udgangspunkt skal de indtages 30-60 minutter inden energien skal bruges, derfor kan man roligt indtage dem løbende hver halve eller hele time ifm. længere cykelløb eller intensive træningsture. Igen bør man dog lige teste indtagelse af flere gels af i kendte omgivelser, da man kan få lidt knas med maven hvis ikke den er vænnet til indtagelse af disse mængder af energi og sukker.

Udover gels er der også mulighed for indtagelse af såkaldte “chews”, vingummier som er nemme at spise, smager godt og som ligeledes er nemme at have med. For nogle kan vingummier måske være nemmere at få indenbords end en gel som kan kræve lidt tilvænning.

For mere langvarig energi ved længere træningspas eller cykelløb, vil det også være oplagt at indtage energibarer af en eller anden art, disse er som oftest en kombination af simple og komplekse kulhydrater, groft oversagt giver de både fornemmelsen af at få noget “mad i maven”, samtidig med at man får et energiboost. Som de andre energiprodukter skal de indtages op til en time før energi skal bruges, så ved kortere løb eller træninger kan det være nødvendigt at indtage energien inden start.

Forslag til produkter

Efter træning

Efter træning anbefales det at man indtager nogle kulhydrater og generelt får fyldt depoterne op igen, samtidig er bl.a. protein en god kilde til at hjælpe muskelopbygningen og reparation efter træning.

Der findes bl.a. Protein Bars som er en nem og hurtig kilde til protein, derudover det klassiske proteinpulver der blandes op med mælk eller vand og derudover forskellige former for recovery produkter. Sidstnævnte skal være med til at sikre optimal restitution, forstået således at man får det maksimale ud af træningen. Derfor gælder det også for dem alle at de bør indtages kort tid efter træning, hvor hurtigt fremgår af de enkelte produkter.

Et produkt som også er ret udbredt er kreatin, det er dog primært brugt i forbindelse med styrketræning, bodybuilding og crossfit. Der er dog flere cyklister der også har haft god gavn af daglig indtagelse af kreatin som hjælper til forbedre muskelstyrken under korte og intense træningspas, for cyklisten er det relevant ifm. eksempelvis sprint. Kreatin indtages daglig i ca. 3 grams doser, oprørt i vand og udover at give mere “power” skulle det have en gavnlig effekt på ens kognitive funktioner – og hvem kan ikke godt bruge en ekstra skarp pære?

Forslag til produkter

Snacks og mellemmåltider

Uanset om man bliver lækkersulten imellem hovedmåltiderne, eller bare har brug for at få fyldt lidt energi på kroppen, så er der flere forskellige muligheder for snacks der indeholder ting som kroppen kan bruge til enten restitution eller muskelopbygning.

En Protein Snack er en sød og lidt “syndig” snack som er oplagt at bruge som belønning efter hårdt træningspas, et løb eller lign. Det er overtrukket med chokolade og fås i forskellige smagsvarianter.

Forslag til produkter

Mere fra Noel Juul Christensen
The XPLR Collection
De tre store brands, Rockshox, Zipp og og SRAM er gået sammen...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.