Fremad af Bastian Emil

Her på Cykelstart.dk har vi været så heldige, at vi har fået tilsendt Bastian Emil Goldschmidts helt nye bog: Fremad. Bastian Emil er en fremadstormende ung mand, der blandt andet kan skrive forfatter, musiker og ikke mindst cykelekspert på CV’et. 

Prædikatet som cykelekspert kommer fra Bastian Emil egen fascination af cykelsporten, hvor man specielt lægger mærke til hans romantiske tilgang til cykelsporten. Bastian Emil er efterhånden en fast bestanddel af ekspertpanelet på Eurosport, hvor han oftest agerer en fin, romantisk pendant til de tidligere professionelle cykelryttere, der oftest også er at finde i studiet. 

Bastian Emil har ikke selv en fortid som professionel cykelrytter, men hans store passion for cykelsporten og finurlige syn på sporten, har båret ham langt. Han dvæler ved fortidens store bedrifter, og man kommer ikke udenom, at han velsagtens har fundet inspiration hos den folkekære Jørgen Leth. 

I Eurosports studie skiller Bastian Emil sig ud. Han er iklædt jakkesæt og slips, og han står skarpt. Det samme kan siges om bogens omslag – det er klassisk og lidt gammeldags, men det holder. Der er kælet for detaljen, og man er ikke i tvivl om, at det ikke er tilfældigt, hvis man “kender” Bastian Emil fra TV.

Selve bogen har en klassisk opbygning, der tæller 21 kapitler fordelt ud på 197 sider. Hvert kapitel er betegnet med romertal, og man får til hvert kapitel et lille citat fra en kendt eller mindre kendt person. Foruden et romertal har hvert kapitel et ord. Ordet danner rammen for Bastian Emils beskrivelse af ordet i cykelmæssig sammenhæng. 

“Cyklens æstetiske værdier har ikke ændret sig meget siden opfindelsen: En ramme, et styr, en sadel, to hjul og et sæt pedaler giver cyklen en sofistikeret simplicitet.” 

Så simpelt kan en cykel beskrives, og det er lige præcis der, hvor mange af os finder vores fascination for cykling. Det er menneskets egen kraft, der skabes fremdrift, hvilket er med til at skabe cykelløb og spænding for rigtig mange fans verden over. 

Bogen “Fremad” er ikke blot skrevet til cykelelskere. Den er skrevet til alle, der skulle have den mindste interesse ind i cyklingens verden. Ved hjælp af gamle anekdoter, masser af nostalgi og en god portion nørderi beskriver Bastian Emil cykling og cykelløb på godt og ondt. 

Kronologisk fortælles der om, hvordan Bastian Emils egen passion for cykling startede, videre til cykelløbets spæde begyndelse, hvor blandt andet Tour de France, verdens største cykelløb, bliver beskrevet. 

Ikonisk billede af Fausto Coppi med den gule førertrøje fra Tour de France

Fausto Coppi er en figur, der går igen i “Fremad”. Man mærker tydeligt den følelse, Bastian Emil har omkring Fausto Coppi, der næsten bliver til en besættelse. Kender man lidt til cykelhistorie, ved man, at Coppi er en af de helt store koryfæer inden for cykelsporten. Coppi er fungerer som en form for hovedperson, men Bastian Emil inddrager også andre store ryttere gennem tiderne samt store præstationer. 

Blandt andet beskriver ham minutiøst Mads Pedersens triumf fra 2019 ved VM i Harrogate, Yorkshire. Med indlevelse og fornemmelse for detaljen, bliver man revet med, selvom man har set og hørt det hele op til flere gange. Flotte beskrivelser og indlevelse skaber rammerne for Bastian Emils forfatterdebut. 

Mads Pedersen med den første danske VM-sejr i landevejscykling

Alle billeder i denne artikel er lånt fra bogen: Fremad.

Pris og tilgængelighed

9 Vurdering

9
Dette indlæg er tagget med
,
Mere af Mathias Busk Sælgen

Træningsprogram via OptimizaR – Uge 8

Julefreden har efterhånden sænket sig over Danmark, men Covid-19 holder stadig et...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.