Gear-guide: Hvad bør man medbringe på MTB turen?

Denne guide henvender sig primært til begynderen, men den erfarne MTB rytter vil med stor sandsynlighed også have glæde af guiden, da der måske er ting man ikke selv har overvejet. Guidens formål er at give Vores bud til hvad man bør medbringe på en MTB tur af et par timers varighed, så man er dækket godt ind, men samtidig ikke kører rundt med en masse unødvendig oppakning. Begynderen har typisk alt for lidt, eller alt for meget udstyr med i rygsækken og ingen af delene er optimalt, en beskeden oppakning giver naturligvis en lav vægt, men betyder også man mangler udstyr til eksempelvis at udføre en reparation i skoven, mens man med en kæmpe oppakning risikerer at kører rundt med en masse tungt grej man aldrig får brugt.

I denne guide forsøger vi at finde den gyldne mellemvej mellem lav vægt og hvad der er nødvendigt at medbringe for at kunne udføre lidt små reparationer, skifte en slange og lign. Guiden bygger på personlig erfaringer og svarer ret godt overens med det indhold Jeg selv har i min rygsæk når Jeg tager en tur i skoven på min MTB.

CamelBak Lobo med vandblære
CamelBak Lobo med vandblære

Rygsæk

En saddeltaske kan være en fin løsning for nogle, men bruges cyklen i skoven er det ikke en optimal løsning, der er ikke specielt meget plads i den, den vil meget ofte være smurt ind i mudder og så risikerer man også den falder af undervejs. Den bedste og mest optimale løsning vil derfor være en eller anden form for rygsæk og gerne en med vandblære så man ligeledes har plads til væske. CamelBak er efterhånden blevet synonym med en rygsæk med vandblære, men andre producenter såsom eksempelvis Fox og Dare2b har også rygsække med indbygget vandblære, mens en del andre producenter har forbedret taskerne til vandblære. CamelBak laver nogle rigtig gode tasker og Deres drikke-system fungerer perfekt, ligesom de tilbyder tasker i mange forskellige størrelser alt efter om man skal have lidt eller meget opbakning med, så min klare anbefaling vil være at tjekke Deres sortiment for en passende model.

Uanset hvilken producent man vælger, bør man dog sikre at modellen er velegnet til cykelbrug, samt sikre at der er plads til det man nu engang ønsker at have med og slutteligt at den er behagelig at have på, også når man den er fyldt op og man indtager “cykel-position”.

Gerber Pro Shout multitool
Gerber Pro Shout multitool

Multitool

Én af de mest uundværlige værktøjer er et multitool, så man har mulighed for at foretage justeringer og små-reparationer i skoven eller på sporet. Der findes rigtig mange forskellige multitools og har man et multitool i forvejen, kan man blot tjekke om det har de mest nødvendige værktøjer, jeg foretrækker en skruetrækker (Stjerne og lige kærv), T25 torx og de mest almindelige umbraco (2, 2.5, 3, 4, 5, 6 og 8 mm.) Derudover kan man få brug for en kædesprænger/kædeadskiller, hvis man er nødsaget til at skifte et kædeled – så skal man alligevel investere i et nyt multitool vil jeg anbefale et med kædesprænger/kædeadskiller også, for at undgå man skal have to værktøjer med.

Der er mange forskellige multitools at vælge imellem, der findes de traditionelle som man typisk har i værktøjskassen, de mere “outdoor-relaterede” fra eksempelvis Gerber og så findes der også multitools der er lavet specielt til cykelbrug, bl.a. med kædesprænger/kædeadskiller og andre special-værktøjer.

Kædesamleled til Shimano 10-speed.
Kædesamleled til Shimano 10-speed.

Kædesamleled

Er man så uheldig at kæden sprænger, kan et lille kædesamleled til nogle få kroner, samle kæden igen og dermed gøre det muligt at køre videre. Det fylder nærmest ingenting og bør derfor være fast inventar i ens rygsæk. Det er, formentlig, ikke noget man kommer til at opleve ret tit, men sker det – så kommer man altså ikke ret langt med en “usamlet” kæde…!

Man skal blot være opmærksom på at kædesamleleddet skal passe til den kædetype man benytter, eksempelvis 9 eller 10-speed.

ParkTools dækjern i plastik.
ParkTools dækjern i plastik.

Dækjern

Man kommer til at skulle skifte eller lappe en slange på et eller anden tidspunkt og man bør derfor altid have et sæt dækjern med i tasken, så slange-skifte foregår så nemt og ubesværet som muligt. Der findes et hav af forskellige modeller og udformninger, personligt foretrækker jeg ParkTool’s dækjern i plast, de er lette, har en god størrelse og kan holde til at blive brugt.

cykelslange
Schwalbe cykelslange til 29″

Cykelslange

Man gider ikke stå og bøvle med at lappe cykelslanger midt i skoven, så er uheldet ude skal slangen blot skiftes og de fleste vælger da også at smide den gamle slange væk bagefter. Er man den sparsommelige type kan den naturligvis tages med hjem og lappes i ro og mag, men det er ikke noget jeg vil anbefale, særligt ikke da en ny slange fås så billigt at det sjældent er tiden eller besværet værd.

Cykelslangen skal naturligvis passe til ens hjulstørrelse, som typisk vil være 26″, 27,5″ eller 29″ og derudover bør man naturligvis vælge en model med en ventil der passer sammen med den cykelpumpe man medbringer.

Force cykelpumpe
Force cykelpumpe

Cykelpumpe

En cykelpumpe er også svær at undvære, ikke kun hvis man punkterer, men også hvis man vil lege lidt med dæktrykket og forsøge sig med forskellig dæktryk alt efter terræn og vejrforhold. Der fås mange forskellige typer af cykelpumper, faktisk så mange at Jeg tidligere har lavet en guide til valg af cykelpumpe.

Til almindelig brug vil jeg anbefale en lille manuel pumpe, den er driftsikker og man kan pumpe alle de gange man vil – modsat alternativet der kunne være en CO2 pumpe der bruger små patroner med CO2 for lynhurtigt at pumpe et dæk op. Denne løsning kan være rigtig god til løb og lign., hvor det skal gå stærkt, men har man én gang stået midt på et 25 km spor uden flere CO2 patroner og et fladt dæk, så foretrækker man den manuelle løsning, i hvert fald som backup.

High5 Energy Gel
High5 Energy Gel

Energi

Kører man i skoven et par timer har man formentlig også brug for en eller anden form for energi, det kan være en muslibar, chokoladebar, energibar, gel eller lign., lige til at give lidt ekstra energi når batterierne er ved at være flade. Vi har tidligere skrevet en artikel med udgangspunkt i High5’s bar-produkter, men der findes et hav af alternativer på markedet, man bør blot vælge det man synes smager godt og som giver den nødvendige energi.

lifeventure-dristore-etui
LifeVenture Dristore Case til Smartphones, her med iPhone 6.

Evt. vandtæt etui til smartphone

Man bør altid medbringe mobiltelefon når man færdes i skoven, uanset om man kører alene eller med andre, så man har mulighed for at ringe efter hjælp hvis det skulle blive nødvendigt.En smartphone,eller mobiltelefoner i al almindelighed, er dog ikke ret glade for vand og fugt – og man bør derfor overveje et vandtæt etui som den kan opbevares i når den ligger i rygsækken, eller en lomme på trøjen eller jakken. Der findes flere forskellige slags og størrelser, alt efter hvor stor ens smartphone er, nogle af dem gør det muligt at betjene skærmen mens mobiltelefonen er i etuiet, mens andre kun bruges som beskyttelse.

LifeVenture har en hel serie af etuier (Kaldet DriStore cases) til både smartphones, tablets mv., som alle er af høj kvalitet og med oprul samt velkrolukning øverst så vandet ikke umiddelbart kan trænge ind. Modellen til smartphones er fast inventar i min taske, så min smartphone ikke bliver udsat for støv, snavs, vand eller fugt på turen.

Tags fra indlægget
Mere fra Noel Juul Christensen
Mountainbikeløb, sådan forbereder du dig
Der er masser af fede mountainbikeløb i Danmark og vigtigst af alt:...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.