Guide: Cykelophæng

Har du mere end én cykel, så kan der hurtigt blive tragt i kælderrummet, skuret eller garagen – og særligt hvis flere i familien deler samme interesse for cykler. Det betyder at man må være kreativ, for ofte er det ikke kun cyklerne der skal være plads til, men også alt det man normalt opbevarer i skuret eller kælderrummet.

Heldigvis findes der idag mange gode og smarte løsninger til optimering af pladsen ved at hænge cyklerne op på væggen så man i højere grad udnytter vægpladsen og lader gulvpladsen forblive tom – så man stadig kan komme rundt i rummet.

Vi har set på 6 forskellige løsninger, der spænder fra ca. 50,- pr. cykel til ca. 500,- pr. cykel.

BBG Vægophæng med krog

Dette vægophæng er et af billigste ophæng på markedet med en pris på sølle 49,-. Ophænget gør det muligt at hænge cyklen i forhjulet og på den måde kan man, hvis man har et forholdsvis bredt rum, hænge cyklerne på rad og række.

Ophænget kan bruges til alle gængse cykeltyper, fra bedstemorcyklen til mountainbiken, dog ikke fatbikes med de helt brede dæk. Selve krogen som fælgen hænger i, er betrukket med blød gummi for at beskytte fælgen. Jeg har dog på lign. ophæng oplevet at man kan få “slidt hul” på denne gummi og skulle det ske kan jeg varmt anbefale at man vikler et stykke gammel cykelslange omkring istedet – for det holder!

Ophænget er nemt at montere, der medfølger både skruer og rawplugs, og det er ret fleksibelt ift. højde – du skal dog lige sikre dig at forhjulet kan løftes op så det går fri af krogen – inden du montere ophænget. Jeg har normalt monteret cyklerne skiftevis højt/lavt for at kunne placere dem ret tæt sammen, men uden at cyklernes styr kommer til at støde mod hinanden.

Ulempen ved dette beslag er at det ikke kan vippes ind for at fylde mindre når det ikke er i brug, men til gengæld er det super praktisk og virkelig billigt!

Set til 49,-

Topeak Swing-Up EX ophæng

Dette beslag fra Topeak er også lavet til at man lader cyklen hænge lodret i forhjulet, denne model er bare, særligt for folk med mindre rum, smartere – da man kan vippe cyklen til enten højre eller venstre side efter den er sat op. Ved at “svinge” cyklen til siden, fylder cyklerne knap så meget ud i rummet, men optager naturligvis lidt mere vægplads i bredden.

Der medfølger nødvendigt grej til montering (Skruer og rawplugs) og ydermere er der en lille hjulholder med i pakken. Denne bruges til at holde baghjulet på plads når cyklen vippes.

Ophænget kan bruges til alle cykeltyper med dæk optil 2,35″ bredde, så både landevejscykler og mountainbikes kan bruges hertil. Vægtgrænsen er 16 kg., så her er man også godt dækket ind – så længe man ikke påtænker at hænge en tung el-cykel op. Der er nayturligvis gummi på krogen som forhjulet hænger i, for at undgå ridser eller skrammer.

Dette ophæng fra Topeak er af virkelig høj kvalitet og det er fedt at man kan vippe cyklen til begge sider, uden at skulle tage stilling til – ved montering, om man ønsker at vippe til højre eller venstre. Ulempen ved ophænget er at der ikke er noget der “holder” positionen, til gengæld gør det også at det er super nemt at vippe beslaget og tage cyklen ind eller ud af ophænget.

Set til 249,-

Topeak Swing-Up DX ophæng

DX-modellen af Swing-Up ophænget er en luksusudgave af EX’eren. Beslaget er endnu kraftigere og en tand mere lækkert. Det kan ligeledes vippes til enten højre eller venstre, men forskellen er her at positionen kan låses for hver 15 grader, man trækker ned i det gule “håndtag” i bunden og kan få svinge cyklen til enten højre eller venstre, slippes håndtaget vil positionen fastlåses i et 15 graders interval. Dette gør at cyklen hænger lidt mere stabilt end på EX-udgaven, til gengæld er man nødt til at skulle have fat i det gule håndtag i bunden af beslaget hver gang man skal have cyklen vippet ud – og det kan faktisk være lidt bøvlet hvis man har cyklerne placeret forholdsvis tæt – måtte jeg sande.

Ophænget er naturligvis også med beskyttende gummi på krogen som forhjulet hænger i og leveres med skruer og plugs – så monteringen er også til at overskue. Med i pakken er ligeledes en hjulholder, som holder baghjulet på plads når cyklen vippes til én af siderne.

Dette beslag er mere robust end lillebroderen (EX) men har man flere cykler hængende tæt, så er det upraktisk at skulle have fat i håndtaget når cyklen skal vippes ud, til gengæld bliver den så hængende, da positionen fastlåses i førnævnte 15 graders interval.

Dette ophæng passer også til de fleste cykler, både landevejs og mountainbikes.

Set til 499,-

Feedback Sports Velo Hinge

Som alternativ til det den “billige” Swing-Up EX fra Topeak, har Feedback Sports et ophæng kaldet “Velo Hinge”. Som de to forrige, så er det et beslag hvor cyklens forhjul hænger i en krog på selve ophænget og denne model kan også vippes til siderne – dog skal man ved ophængning af ophænget, bestemme sig for om man vil kunne vippe til højre eller venstre. Krogen som forhjulet hænger i er ikke nær så kraftig som på modellerne fra Topeak, men den er stadig med beskyttende gummi og kan klare hele 23 kg.!

Som de andre kommer denne også med både skruer og rawplugs, så det er klar til ophængning og dette er også klaret på kort tid. Ydermere er der en lille baghjulsholder med til montering på væggen, så cyklen holdes på plads når den svinges til én af siderne.

Velo Hinge er et ret godt bud på et prisbilligt ophæng til væggen som lader dig vippe cyklen til siden for at spare plads i rummet. Modsat de to udgaver fra Topeak, så kan selve krogen på dette beslag vippes ned, så beslaget er næsten helt flad til væggen når det ikke er i brug.

Set til 209,-

Ventura Pedalophæg med forhjulsholder

Har man et smalt lokale, men masser af vægplads, eller måske bare knap så mange cykler – så kan man overveje et ophæng som dette fra Ventura, hvor cyklen hænger i pedal, på væggen. Ophænget er udført med beskyttende gummi på pedel hvor pedalen holdes fast og jeg synes personligt bedst om at benytte ophænget med større pedaler, såsom eksempelvis SPD-SL, selvom der ikke skulle være problemer i at benytte det sammen med eksempelvis SPD pedaler.

Et super simpelt ophæng som også er nemt og hurtigt at få cyklen ind og ud af – måske bedst til landevejscykler da styret her er knap så bredt og pedalerne typisk lidt større end på mountainbiken – forudsat man kører med klikpedaler.

Med til dette ophæng hører også en lille forhjulsholder som giver yderligere stabilisering af cyklen når den hænger i ophænget.

Set til 99,-

BBB Wallmount Deluxe

Er man ikke helt tryg ved at lade cyklen hænge i pedalen, så finder der en del forskellige ophæng hvor cyklens overrør hviler på en bøjle eller et par arme. Eksempelvis dette beslag fra BBB. Det er et ret simpelt vægophæng med 2 gribearme som holder fast på cyklen stel. Armene er naturligvis polstrende, så cyklens stel ikke ridses og så passer de til både landevejscykler, såvel som mountainbikes. Derudover kan selve yderdelen justeres så den passer med vinklen på cyklens overrør.

Dette ophæng leveres også med skruer og plugs og tager cykler op til 20 kg.

Én af de smarte features ved netop dette ophæng, er at det kan vippes ind når det ikke bruges, ligesom der inderst er en krog hvor man kan hænge sin hjelm, kædelås eller noget helt tredje.

Set til 219,-

Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Vælg den rigtige børnecykel
Valg af børnecykel kan være lidt af en jungle, for hvordan finder man...
Læs mere
Join the Conversation

6 Kommentarer

 1. says: Svend Andreasen

  Hej

  Tager forhjulet ikke skade af at hænge i vægophænget i længden?

  På forhånd tak for svar 🙂

  1. Hej Svend,

   På ingen måde, det er jo “kun” cyklens vægt den holder og det er intet ift. den vægt/belastning hjulet normalt er udsat for.

   Jeg har (og har haft) mine cykler hængende på denne måde i årevis, både cykler og alm. aluhjul og med carbonhjul (Alm og højprofil)

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 2. says: Michael Schrøder

  Hej.
  Hvor høje hjul kan de 2 Topeak og Feedback ophænget klare?
  Jeg har en racer med 60 mm fælge. Kan de hænges i de 3 modeller uden at skulle helt sidelæns ind når man skal hænge dem op?
  For at sikre at MTB’en også kan hænge i et af de 3, kan de så alle 3 tage en alm. MTB fælg med op til 2.35 dæk på?

  1. Hej Michael,

   Jeg har desværre ikke et sæt 60mm jeg kan teste med, men mine 42mm er i hvert fald ikke noget issue. Topeak Swing-Up EX skriver Cykelgear kan tage 2,35 (kører selv 2,25-2,30 og her er ingen issues) jeg kan heller ikke se det vil være et problem på de andre, der er fin luft med føromtalte dæk.

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 3. says: Sebastian Alsing

  Kan de også monteres på loftet? Mit cykelskur har trævægge, så jeg er ikke glad ved at hænge dem fast der

  1. Hej Sebastian,

   Der er ikke nogle af disse løsninger der er velegnet til montering i loftet, desværre.

   Men en almindelig “krog” kan måske gøre det?

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykeStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.