Guide: De bedste MTB dæk til efterår og vinter

Det danske efterår og vintervejr og føre er noget anerledes end forår og sommer, hvorfor der også sættes andre krav til valg af dæk til mountainbiken.

I denne guide giver vi Vores bud på et par gode dæk-kombinationer til det omskiftelige danske vejr.

Nogle vælger at kører med samme dæk året rundt, men vil man gerne have et optimalt greb i de våde, mudrede og kolde måneder, skal have have et dæk der er lavet til netop disse forhold.

Vigtige faktorer ved valg af vinterdæk til mountainbike

Når man skal vælge vinterdæk til ens mountainbike, er der nogle faktorer som man nødt til at forholde sig til, ligesom der er ting der er en god idé at have tænkt over.

Størrelse

Dækket skal naturligvis passe til cyklen, de mest gængse størrelser er 26″, 27,5″ samt 29″ som den mest dominederende størrelse i dag. Aflæs størrelsen på siden af dit nuværende dæk, så du sikrer dig at det passer.

Dækbredde

Jo bredere dæk, jo lavere dæktryk kan man kører med. Et bredt dæk vil dog også være en smule tungere, men i forhold til de fordele et lavt dæktryk giver, er det i småtingsafdelingen. Man skal dog være opmærksom på hvor brede dæk der er plads til i stellet på cyklen, mange gange er 2,3″ grænsen. Nogle foretrækker et smalt dæk, for nemmere at kunne skære sig igennem mudderet, mens andre foretrækker et bredt dæk der nemmere flyder ovenpå mudderet, her er tale om smag eller behag.

Rullemodstand

Jo højere og kraftigere knopper, jo større vil rullemodstanden automatisk blive, det vil derfor være et kompromis i forhold til greb og rullemodstand.

Slange eller tubeless?

Valget af dæk afhænger også af om man vil kører med et traditionelt setup med dæk og slange, eller man kaster sig over et tubeless setup hvor man ikke benytter en traditionel slange. Der er rigtig mange fordele ved et tubeless setup, selvom det er lidt mere besværligt at skifte dæk.

Vil man gerne kører tubeless, kræver det dog at dækket er tubeless ready. Er man i tvivl om man vil det ene eller det andet, kan man med fordel vælge et tubeless ready dæk fra start, så har man muligheden for at prøve det af, uden at skulle investere i nye dæk igen.

Forskellen på sommer og vinterdæk til mountainbike?

Et “sommerdæk” er typisk udført med mange, mindre knopper der sidder forholdsvis tæt. Knopperne er udført i en lidt hårdere compound end vinterdækket.

Vinterdækket er med større knopper, med mere afstand mellem knopperne for at undgå at mudderet pakker mellem knopperne. Der findes også deciderede mudderdæk med enorme og høje knopper der næsten borer sig i underlaget. Rullemodstanden er dog ret høj og et sådan dæk anbefales derfor kun til decideret mudderkørsel.

Forskellige dæk foran og bagpå?

Mens nogle benytter samme dæk foran og bagpå, vælger andre at bruge et dæk med store, kraftige knopper foran og et dæk med mindre rullemodstand bagpå, typisk et med mindre og tættere knopper. I praksis fungerer denne løsning rigtig fint, da man har et superb greb foran, hvilket er vigtigt når man skal håndtere og styre cyklen rundt i terrænnet, samtidig har man et dæk bagtil med en lav rullemodstand hvilket betyder man ikke skal bruge unødvendige ressourcer for at træde det rundt.

3 gode mountainbikedæk til efterår og vinter

Maxxis Ardent TLR

Maxxis’ Ardent dæk er et populært valg for mange i efterårs og vinterperioden. De har nogle gode knopper der giver godt greb i underlaget, men samtidig er udformet således at de hurtigt slipper underlaget hvilket giver en lav rullemodstand. Derudover har dækket nogle gode, vinklede, side-knopper der giver godt greb i svingene.

Dækket fås til både til 26″, 27,5″ og 29″ samt i bredde fra 2,25 – 2,40″

Schwalbe Nobby Nic

Et ret populært og velkendt dæk der fås i mange forskellige udgaver. Har et ret åbent design med rimelig store og kraftige knopper der giver et godt greb i vådt og mudret føre, det åbne design gør at dækkene smider evt. mudder hurtigt, så det ikke pakker mellem knopperne. Har ligeledes kraftige sideknopper der sikrer godt greb, også i svingene.

Dækket fås til både til 26″, 27,5″ og 29″ samt i bredde fra 2,10- 2,60″

Specialized Ground Control

Dæk lavet specielt til våde forhold og dermed perfekt til efterårs og vinterbrug. Har et design med forholdsvis mange og tætsiddende knopper, designet til hurtigt at smide mudderet. Knopperne er ikke helt så høje og kraftige som bl.a. Nobby Nic fra Schwalbe, men til gengæld er rullemodstanden så også lavere.

Dækket har som en ekstra bonus en rigtig god beskyttelse mod punktering, både selve dækfladen og siderne.

Dækket fås til både til 26″, 27,5, 29″ og til Fatbikes samt i bredde fra 2,10- 2,30″

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

4 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.