Guide: Effektiv rengøring af cykelkæde

Det er en rigtig god idé at få renset kæden helt i bund et par gange om året, særligt hvis man kører MTB  i al slags vejr og dermed får en masse snavs i kæden, kædens levetid forlænges betragteligt i forhold til en snavset kæde og man får et mere jævnt tråd.

Det er dog vigtigt at påpege at en kæderens hverken kan eller skal erstatte den daglige/ugentlig “Den nemme rengøring af cykelkæde”. Kæderens kan være hård ved kæden og bør derfor ikke foregå for ofte – men sommetider har man brug for at komme helt i bund med snavs og olierester, og det kommer vi kun med en kæderens.

Bemærk: Kæderenseren er sjældent helt tæt, så sørg for at rengøringen sker et sted hvor der må spildes, eller sørg for afdækning med en plastpose eller lign.

Du skal bruge følgende

Fremgangsmåde

 1. Påfyld degraser/citrusrens i kæderenseren og monter denne på kæden – det fremgår normalt på kæderenseren hvor meget væske der skal i. Kør nu pedalerne rundt og hold kæderenseren fast. Er kæden meget beskidt kan det være nødvendigt at udskifte degraser/citrusrens undervejs.
 2. Rens cykelkæden med u-fortyndet opvaskemiddel
 3. Rens til sidst cykelkæden i rent vand
 4. Kæden burde nu være skinnede ren og skal nu bare tørres godt af med en tør klud.
 5. Efter tørring skal kæden smøres, det anbefales at man kun smøres inde mellem rullerne, altså den del af kæden der kommer i kontakt med tandhjulene. Det er derfor en fordel at fordele kædeolien på den nederste del af kæden, således at man kan dryppe olie stille og roligt på mens kæden køres rundt og olien fordeles på hele kæden. Undlad at overhælde kæden med olie og lad olie stå og trække ind indtil du næste gang skal bruge cyklen, her tørres den resterende/overflødige olie af med en tør klud.

Video

Mere fra Noel Juul Christensen
GripGrab Polaris – Første indtryk
Vi er i fuld gang med vores stor-test af cykelhandsker til efterårs...
Læs mere
Join the Conversation

5 Kommentarer

 1. says: Jacob

  Super artikel! Kan man også bruge kæderenseren til afvaskningen med sæbe og med vand? Og hvad gør man af rest-væsken?

  1. Hej Jacob,

   Det kan du sagtens, jeg gør ofte det at jeg først giver en tur med degreaser og derefter sæbevand, så står den nærmest som ny.

   Vælger man en biologisk nedbrydelig degreaser hældes den bare ud i afløbet, ellers bør du samle det op og aflevere på genbrugsstationen som olie-rester.

   Du kan evt. bruge dette:
   https://www.cykelgear.dk/tilbehor/olie-fedt-vedligehold/kaederens/cyclon-degreaser-1-liter-bio

   Med venlig hilsen,

   Noel Christensen
   CykelStart.dk

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.