Guide: Find den korrekte længde på frempind

Længden af frempinden er langt vigtigere end de fleste måske lige tror, for den afgøre hvor langt der er mellem saddel og styret og dermed i høj grad hvordan man sidder på cyklen. Overordnet set kan man sige at jo længere frempind – jo mere aggressiv position vil man have på cyklen og modsat at jo kortere frempind, jo mere komfortabel en position på cyklen vil man have. Den korrekte længde af frempinden afhænger derfor også af om man ønsker komfort eller hastighed. En kort frempind vil derudover som tommelfingerregel gøre cyklen meget nem at dreje, men ustabil ved høje hastigheder, mens en lang frempind vil gøre cyklen sværere at dreje, men stabil ved højere hastigheder.

For at finde den korrekte længde på frempinden, er det først og fremmest en forudsætning at sadlen er indstillet korrekt. Placer albuen udfra sadlens spids og stræk armen samt fingrene. Alt efter hvor aggressiv en position man ønsker, skal afstanden fra fingerspidserne og til midten af styret være følgende:

 • 1 cm. Megen komfort.
 • 1,5 cm. God komfort, velegnet til motionister.
 • 2 cm. Begrænset komfort, primært til dem der sætter hastighed før komfort.
 • 2,5 – 3 cm. Næsten ingen komfort, velegnet til konkurrencebrug.

maal-frempind

Bemærk: Denne guide er rettet mod landevejs/racercykler.

Dette indlæg er tagget med
Mere af Noel Christensen

Test: GripGrab Neoprene Glove

Én af GripGrab’s nyeste produkter er Deres Neoprene Glove, en handske der...
Læs mere

4 Kommentarer

  • Hej Jacob,

   Nej denne tommelfinger-regel gælder kun landevejscykler, da positionen på en MTB er anderledes. På MTB kan man sige at jo kortere frempind, jo mere “livlig” er cyklen, mens en længere frempind gør den mere retningsstabil – i meget grove træk.

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

 • Har ism saddel. Den er kortere end alm. saddel. Gælder denne regel stadig. Har 5 cm. Og har problemer med ondt i armen ved længere ture.

  • Hej Mike,

   Det er en “tommelfinger-regel” så det vil ikke nødvendigvis passe alle sadler, og alle ryttere. 5 cm. lyder dog af meget til en “motionist”. At du får ondt i armene kan skyldes mange ting, men det lyder måske som om du “hænger” for meget i styret, da din stilling/dit setup er for agressiv?

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.