Guide: Hold tæerne varme på cyklen

Fødderne er ét af de mest udsatte steder på kroppen når man cykler i lave temperaturer – er du én af dem der har svært ved at holde fødder og tæer varme, så læs med – vi har nemlig samlet vores bedste tricks til at holde varmen i fødder og tæer, selvom temperaturen er lav.

God plads i cykelskoene

Normalt vil man spænde cykelskoene godt til for at undgå de “svupper” og man mister energi i trådet, men på de helt kolde dage kan det faktisk være en fordel at undlade at spænde/stramme cykelskoene for meget. Ved at have lidt plads i cykelskoene, lader man den varme luft cirkulere rundt og man kan samtidig bevæge tæer og fødder en smule så blodcirkulationen bevares. Sidder skoene helt tæt til fødderne, er der ingen luft omkring fødderne som opvarmes og derfor vil fødderne pludselig være mere udsatte.

Af samme årsag kan det være en god idé at have dedikerede cykelsko til vinterbrug som er ét, eller et halvt, nummer større end normalt.

Overvej et par vinter cykelsko

Shimano MW5 vinterstøvler

Cykler du ofte udendørs i vinterhalvåret, så vil et par dedikerede cykelsko/støvler til vinterbrug være et rigtig godt valg. De er nemlig lavet til lige netop det formål, altså har de ekstra god beskyttelse mod både vind, kulde og nedbør. De fleste er både vind og vandtætte, både på overdelen og fra sålen, så vand og kulde har rigtig svært ved at trænge ind i skoene.

Skoovertræk

GripGrab Flandrien skoovertræk

Skoovertræk er en nem og hurtig måde at gøre dine aktuelle cykelsko klar til vinteren, de fås i rigtig mange udgaver alt efter hvad man ønsker beskyttelse mod. Nogle er forholdsvis tynde og vandtætte, mens andre er udført i kraftigere neopren for at give både isolation og beskyttelse mod elementerne.

Fælles for alle skoovertræk er dog at de ikke giver 100% beskyttelse, da de er lavet til at passe til bredden af cykelsko, så der vil altid være risiko for vandindtrængning nedefra, eller fra oven. Det er derimod en nem og billig måde at komme igang med vintertræningen og beskytte tæer og fødder mod vand, såvel som kulde.

Vælg de rette strømper

Force Long socks

Et par tykke strømper i uld vil være det oplagte valg, men faktisk er det ikke nødvendigvis det bedste valg. Igen er vi tilbage til at tæerne skal have luft i cykelskoene og man skal gerne kunne bevæge dem – og det kan være svært hvis man forsøger at klemme foden med en tyk strømpe ned i cykelskoene.

Vælg hellere en strømpe lavet til vinterbrug, gerne i et uld materiale som er både temperaturregulerende og har gode isolerende egenskaber – men uden det bare er den tykkeste du kan finde.

Pak tæerne ind

Staniol wrappet omkring forfoden

Et “cowboytrick” til de helt kolde dage, eller dem der bare altid fryser tæerne, er at pakke forfoden ind i staniol. Staniol omkring tæerne har samme virkning som et stanioltæppe, altså holder det på varmen da den reflekteres tilbage og så beskytter staniolen også imod vinden.

Ulempen er naturligvis at staniolen ikke kan genbruges – og det er jo ikke det mest miljøvenlige materiale, så det bør bruges med omtanke.

Varmesåler

HappyHotFeet varmesåler

Hvis man har prøvet det meste, men det stadig ikke fungerer, så kan et par elektroniske varmesåler måske være redningen. Du udskifter simpelthen sålen i dine cykelsko med en sål der indeholder et eller flere varmeelementer som drives af indbyggede batterier. Varmen kan så typisk styres trådløst via en lille fjernbetjening, så du kan skrue op/ned for varmen. Flere af modellerne giver op til 6-8 timers batteritid, så fødderne kan holdes varme på selv de helt lange ture!

Har du flere tricks til at komme kolde fødder og tæer til livs? Så del dine bedste tips i kommentarfeltet nedenfor.

Mere fra Noel Juul Christensen
MagicShine MJ-872 Unboxing
Fra MagicShine i england, har vi modtaget MagicShine MJ-872, en kraftig LED forlygte til...
Læs mere
Join the Conversation

4 Kommentarer

 1. says: Sif Drachmann Thomsen

  Personligt synes jeg at en frysepose omkring tæerne virker bedre end staniol. Den er også nemmere at montere og at genbruge.

  På de dage, hvor det er meget koldt kører jeg med vinterstøvler, toecover og skocover. Det fungerer godt. Kører kun med alm. tynde cykelstrømper, netop for at bevare blodcirkulationen.

  1. Hej Sif

   Tak for at dele dine erfaringer! Jeg har selv til gode at prøve tricket med fryseposen, derfor er den ikke inkluderet i første omgang. Har du den trukket over strømpen og kan du godt undgå at fødderne så istedet bare blive våde pga. manglende åndbarhed?

   Med venlig hilsen

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

   1. says: Sif Drachmann Thomsen

    Den er kun trukket over forfoden og ja, ud over strømpen. Får måske lidt fugtige tær, men den tager den kolde vind. Da jeg kører med tynde cykelstrømper, tørrer de hurtigt igen.

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.