Guide: Korrekt dæktryk i cykeldæk

Man skulle måske ikke umiddelbart tro det, men det er faktisk yderst vigtigt at man kører med det korrekte, eller optimale, dæktryk i sine cykeldæk, uanset om man kører MTB, racer eller en helt almindelig bycykel. Korrekt dæktryk giver ikke blot den bedste komfort, det er også med til at sikre at du har det optimale greb i underlaget og slutteligt giver det den længste levetid for dækkene.

Måske har du prøvet at cykle på en halv-flad damecykel med tynde dæk? Den står ualmindeligt dårligt fast i svingene og kører man over det mindste hul i vejen mærker man det straks i hele kroppen.

Fremgangsmåden afhænger af cykeltypen, generelt kan man sige at en bycykel bør være godt pumpet, en racercykel der primært kører på jævnt underlag ligeså, mens en MTB der bruges i skoven skal have mindre luft i dækkene for at bidrage til støddæmpning og grebet også. Når det så er sagt, så kan det også være en smagssag om man foretrækker at kører med hårdt pumpede dæk, eller de gerne må være lidt blødere – så denne guide skal derfor kun opfattes som vejledende.

Tip: Der er mange meninger omkring dæktryk, nogle foretrækker et hårdt pumpet dæk, andre et blødere dæk – man må derfor prøve sig frem. Vigtigt er dog at man holder sig indenfor dækkets fysiske rammer, se nedenfor.

Sådan finder du dit cykeldæks maksimale dæktryk

På siden af cykeldækket er det maksimale dæktryk, eller et anbefalet interval, angivet. Dæktrykket er oftest angivet i PSI og bar – se eksempel nedenfor med en MTB dæk der kan klare et dæktryk fra 30 PSI / 2.1 bar -> 50 PSI / 3.4 bar.

daektryk
pumpepistol-med-manometer

Du skal bruge følgende

Fremgangsmåde – Bycykel

 1. Find dækkets anbefalede og maksimale dæktryk – se ovenfor.
 2. Pump dækket med pumpepistolen til trykuft og tjek manometeret for aktuelt tryk.
 3. Har man ikke trykluft til rådighed må man i gang med traditionel cykelpumpe og pumpe indtil man fornemmer dækket er tilpas hårdt. Denne løsning er naturligvis ikke optimal, da man ikke har mulighed for at aflæse dæktrykket.

Fremgangsmåde – Racercykel

 1. Find dækkets anbefalede og maksimale dæktryk – se ovenfor.
 2. Pump dækket med pumpepistolen til trykluft og tjek manometeret for aktuelt tryk. Dækket bør pumpes forholdsvis hårdt hvis man kører på jævnt underlag, er underlaget ofte ujævnt kan man med fordel undlade at pumpe det helt så hårdt. Et godt udgangspunkt er et dæktryk på 6-8 bar. Kører man tubeless, eller bredere dæk end et par klassiske 23/25mm kan dæktrykket sænkes yderligere.
 3. Har man ikke trykluft til rådighed må man i gang med traditionel cykelpumpe og pumpe indtil man fornemmer dækket er tilpas hårdt. Denne løsning er naturligvis ikke optimal, da man ikke har mulighed for at aflæse dæktrykket.

Fremgangsmåde – MTB

 1. Find dækkets anbefalede og maksimale dæktryk – se ovenfor.
 2. Pump dækket med pumpepistolen til trykluft og tjek manometeret for aktuelt tryk. Dækket bør pumpes forholdsvis hårdt hvis man primært bruger MTB’en på landevejen, er den derimod ofte med i skoven bør man kører med lidt lavere dæktryk da det vil øge komforten og grebet på løst underlag. Nogle vælger en løsning med en 45/55 fordeling for/bag i forhold til dæktrykket, da der er mere vægt på den bagerste del af cyklen. Et godt udgangspunkt er et dæktryk på omkring 1,8-2,0 bar til “all-round” brug i skoven, bliver cyklen kun brugt på landevejen, cykelstier og lignende kan den med fordel pumpes lidt hårdere. Bemærk også at jo tungere rytter, jo højere lufttryk!
 3. Har man ikke trykluft til rådighed må man i gang med traditionel cykelpumpe og pumpe indtil man fornemmer dækket er tilpas hårdt. Denne løsning er naturligvis ikke optimal, da man ikke har mulighed for at aflæse dæktrykket.

Generelle anbefalinger

 • Jo bredere dæk, jo lavere dæktryk
 • Jo tungere rytter, jo højere dæktryk

Tip

Når du har fundet et dæktryk der fungerer for dig – så sørg for at notere dette, så du nemt kan pumpe dækket med korrekt dæktryk, efter en punktering, dækskifte eller lignende.

3 gode cykelpumper

Lezyne Sports Drive 149,-
Minipumpe med udtrækkelig slange til at have med på farten.

SKS Air X-Press control – 179,-
Prisbillig fodpumpe af høj kvalitet med manometer. Pumper op til 8 bar.

SKS Rennkompressor – 379,-
En af de absolut bedste fodpumper på markedet med nanometer, passer til alle ventiltyper. Pumper op til 16 bar!

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: GripGrab Merino Liner Handsker
Merino Liner Gloves er en tynd hanske i merinould-blanding som kan bruges...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.