Guide: Multitool, hvad skal man vælge?

Et multitool bør man altid have med på farten, uanset om man kører landevej, MTB eller gravel, for med et multitool kan du altid lige så spændt en bolt, løsnet hjulet, justeret gearene eller noget helt andet. Med andre ord er det svært at undvære et multitool, i hvert fald hvis du gerne vil kunne klare små defekter på stedet.

Der findes dog uendeligt mange forskellige multitools på markedet, fra under 100,- til flere 100,- kroner. Derfor vil vi i denne guide forsøge at give dig et overblik over need to have og nice to have funktioner, der forhåbentlig kan gøre dit valg lidt nemmere.

Funktioner, er 30 bedre end 5?

Det korte svar må være nej, flere funktioner i ét multitool er ikke nødvendigvis bedre end færre. Et multitool med mange funktioner vil ofte fylde mere og derfor også være tungere, da mange har det i ryglommen, i en dunk-løsning eller andet er vægt og størrelse derfor ikke helt ligegyldig. Man bør derimod kigge på ens behov, hvilke funktioner/værktøjer har man brug for og hvilke kan måske løse 90% af behovet. I mange tilfælde kan et par unbrako, stjerneskruetrækker og kædeadskiller løse manges behov, men det afhænger naturligvis af cyklen samt omfanget af de reparationer man ønsker at kunne lave på stedet.

Lille, stort eller midt imellem?

De fleste vil foretrække et multitool der er så kompakt som muligt, men det skal dog ikke være mindre end det er til at betjene uden møje og besvær – husk på at man ofte har kolde hænder når man står og skal spænde en bolt midt på sporet en vinterdag. Så generelt, hellere få gode funktioner, end en masse (halv)ligegyldige funktioner som du alligevel aldrig får brugt. Husk også på at større reparationer alligevel foregår derhjemme, eller hos cykelmekanikeren – så de fleste kan nemt undlade de mest avancerede værktøjer såsom eksempelvis nippelnøgler.

Undværlige funktioner

Min klare anbefaling vil være at man som min. har et par unbrako’er, stjerneskruetrækker og gerne en kædeadskiller (Samt et samle-led) sidstnævnte kan virkelig redde dig hvis kæden knækker, for ellers kan der være rigtig langt hjem! Og ja, jeg har selv været der – flere gange…

Med de funktioner er man dækket ret godt af og vil kunne klare de mest basale justeringer og reparationer på stedet.

Men hva’ skal man så vælge?

Svært spørgsmål, for det afhænger i høj grad af ens behov – har man et helt specifikt behov for et multitool der er så lille som muligt, så må dette være vigtigste parameter. Har man omvendt brug for én særlig funktion må dette være vigtigste parametre. Der findes også multitool der adskiller sig fra de gængse, bl.a. laver Pedro’s et multitool der kan monteres i stedet for en QR (Pedro QR Multi-tool), Topeak har deres Ninja-serie som gør det muligt at montere multi-tools under flaskeholderen (Topeak Ninja-serie) og sådan kan man blive ved.

Nedenfor er mine bud på rigtig fornuftige multitools hvor pris, kvalitet og funktioner formår at hænge rigtig godt sammen!

Force Eco

Prisbilligt multitool med 11 funktioner, fylder ikke specielt meget og er stadig med kædeskiller. Godt valg hvis prisen er vigtigt!

Pris: 79,-
Køb Force Eco

Topeak Hexus X

Multitool med 21 funktioner, udført i forkromet vanadium stål. Her er bl.a. indbyggede dækjern, hvilket giver god mening da man alligevel skal have disse med. Har alle de nødvendige funktioner, plus det løse – men uden det fylder specielt meget.

Pris: 169,-
Køb Topeak Hexus X

SKS Tom Tool 18

Multitool med 18 funktioner, herunder dækjern og kædeskiller – uden at det fylder specielt meget. Er udført i lækre materialer og kvaliteten er generelt høj.

Pris: 199,-
Køb SKS Tom Tool 18

Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Nyhed: PurePower Chews
PurePower, det danske firma med energiprodukterne, har igår lanceret et nyt produkt...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.