Guide: Vælg den rigtige kædeolie til cyklen

Det er bestemt ikke ligegyldigt hvilken olie du smører kæden med, faktisk er kæden ét af de vigtigste steder at vælge den rigtige smørelse. Kæden er udsat for stor belastning, er i næsten konstant rotation og hvis ikke den kører “som smurt” kan det hurtigt sætte en stopper for cykelglæde, uanset om man er til de smalle eller brede dæk.

Overskriften er dog lidt misvisende, for rent faktisk findes der ikke én kædeolie der løser alle opgaver, for som med så meget andet bør man vælge olie alt efter brug og ikke mindst vejrforhold. Det kan lyde en kende nørdet, men det behøver ikke blive en større videnskab – hvilket vi vil forsøge at afdække i denne guide hvor vi naturligvis også kommer med konkrete forslag til kædeolier.

Kædeolie eller voks?

For at gøre forvirringen totalt, skal man først gøre op med sig selv om man ønsker at bruge en kædevoks, eller en kædeolie. Kædevoks er, meget kort fortalt, en beskyttende voks der påføres en fuldstændig rengjort og affedtet kæde og som kræver lidt mere vedligeholdelse end kædeolie, til gengæld slipper man for sort kæde og så er den meget nemmere at rengøre efter end tur. Kædevoks kan bruges på både MTB og landevejscykler, men er mest brugt på sidstnævnte, og samtidig vil jeg primært anbefale voksen til brug i sommerhalvåret, da det har en tendens til at “klumpe” når temperaturen bliver lav.

Kædeolien er den traditionelle smørende olie der påføres en rengjort kæde, hvor den får lov at trænge ind i alle ledene, hvorefter overskydende olie tørres af inden 1. tur. Herefter rengøres og smøres kæde efter behov, normalvis i forbindelse med rengøring af resten af cyklen, eller bare når det begynder at “knase” forbi kæden simpelthen er blevet tør. Jeg vil dog på det kraftigste anbefale jævnlig rengøring og smøring af kæden.

Våd, tør, all-round eller en helt fjerde type kædeolie?

Der findes enormt mange forskellige typer kædeolie og endnu flere producenter af disse, det kan derfor være lidt af en jungle af finde den rigtige olie. Nedenfor en kort beskrivelse af de 3 mest gængse typer af kædeolie.

  • Tør kædeolie: En tør kædeolie bruges primært i tørt føre, og det gælder både landevej og MTB. En kæde smurt med tør kædeolie sviner ikke specielt meget og tiltrækker ikke særlig meget skidt og snavs, hvorfor den som udgangspunkt også er nem at holde pæn og ren. Den tørre kædeolie har dog den ulempe at den nemmere bliver skyllet af kæde, hvor man kører i vådt og mudret terræn – og en kæde der ikke er smurt, larmer og kører bare ikke lækkert… Den tørre kædeolie er normalt meget tynd i konsistensen, der ofte kan sammenlignes med vand.
  • Våd kædeolie: Bruges primært i vådt føre, eksempelvis til turen i en våd og mudret skov, eller en fugtig tur på landevejen. En kæde smurt med våd kædeolie sviner noget mere og tiltrækker mere skidt end en smurt med tør kædeolie, men til gengæld holder den kæden smurt længere og bliver ikke lige så nemt skyllet af af vand, mudder eller andet snavs. Den våde kædeolie har typisk en lidt tykkere konsistens end den tørre kædeolie.
  • All-round kædeolie: All-round olie vil altid være et kompromis, da man her forsøger at tage det bedste fra begge verdener. Det behøver dog ikke betyde at det er en dårlig løsning, for har man én cykel som bruges i al slags vejr, så kunne måske netop all-round kædeolien være det helt rette valg, da man så kunne nøjes med én olie hele året rundt. Ulempen vil så være at man skal smøre op lidt oftere og at kæden ikke er helt så nem at holde pæn og ren.

Derudover findes der bl.a. også keramiske olier, olie med teflon samt olier der er biologisk nedbrydelige – så der er valgmuligheder nok.

Hvilken kædeolie skal jeg vælge?

Svaret afhænger i høj grad af hvad olien skal bruges til og under hvilke forhold, men nedenfor deler Jeg mine 5 favoritter når vi snakker kædeolie og kædevoks – alle kædeolier og voks jeg selv har benyttet over en længere periode og som jeg ved fungerer!

kaedevoks

Kædevoks

Squirt Lube kædevoks – 59,- (120 ml.)
Køb hos Cykelpartner.dk

Juice Lubes kædevoks – 109,- (130 ml.)
Køb hos Cykelgear.dk

toer-kaedeoli

Tør kædeolie

Bedst
Muc-Off C3 Ceramic Lube (Dry) – 135,- (120 ml.)
Køb hos Cykelgear.dk eller Cykelpartner.dk

Budget
Finish Line Teflon Plus Dry Teflon Lube – 65,- (120 ml.)
Køb hos Cykelgear.dk eller Cykelpartner.dk

vaad-kaedeolie

Våd kædeolie

Bedst
Muc-Off  C3 Ceramic Lube (Wet) – 99,- (120 ml.)
Køb hos Cykelgear.dk eller Cykelpartner.dk

Budget
Finish Line Cross Country Wet Lubricant 69,- (120 ml)
Køb hos Cykelgear.dk eller Cykelpartner.dk

all-round-kaedeolie

All-round kædeolie

Juice Lubes Viking Juice – 79,- (130 ml.)
Køb hos Cykelgear.dk

Dette indlæg er tagget med
,
Mere af Noel Juul Christensen

Test: Endura Luminite II Regnjakke

Endura er designet og udviklet i Skotland, hvor vejrforholdene ligner meget de...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.