Guide: Vælg den rigtige wattmåler til cyklen

Wattmålere, eller powermetre, har i længere tid været forbeholdt profesionelle cykelryttere og de virkelig inkarnerede motionister – både fordi de har været store og klodsede, men også enormt bekostlige og derfor udenfor økonomisk rækkevidde for den almindelige motionist. Det har dog ændret sig de seneste år og wattmålere, eller powermetre, fås nu fra et par tusinde kroner og opefter og de både fylder mindre og tilbyder ret præcise målinger.

Der findes mange forskellige typer af wattmålere, med hver sine fordele og ulemper – der findes eksempelvis wattmålere indbygget i pedaler, wattmålere indbygget i kranksæt, wattmålere indbygget i pedalarme og wattmålere der monteres oppe ved styret. I denne guide gennemgår vi udvalgte wattmålere og fremhæver fordele og ulemper.

Hvad er en wattmåler og hvad bruges den til?

En wattmåler er en enhed som måler den effekt der trædes med, en mere objektiv måde at måle “ydeevne” på end eksempelvis puls da denne kan afhænge af kost, søvn og meget andet, watt-tallet er ikke påvirkeligt at hverken vind og vejr eller dagsformen, men udelukkende et tal der indikerer hvor hårdt der trædes i pedalerne.

Hvorfor bruge wattmåler til træning?

Fordelen ved at træne efter watt er at du får en mere præcis træning, for 250 watt kan trædes med lav hastighed og høj puls i modvind, eller med høj fart, medvind og forholdsvis lav puls alt efter vind, vejr og dagsform – de 250 watt er giver dog stadig det samme udbytte rent træningsmæssigt, uanset om de er trådt ved lav hastighed i modvind, eller høj hastighed og medvind! Ved at kende og bruge sin watt-tallene i sin træning ved man præcist hvor hårdt kroppen kan presses og hvor mange watt man eksempelvis kan træde op af en stigning og i hvor lang en periode. Watt er med andre ord kodeordet for en mere strukturet og udbytterig træning.

Vil man vide mere omkring træning efter watt, findes der en bog omkring emnet der er oversat til dansk og udgivet på forlaget FADL. Bogens danske titel er Watt – træning og konkurrence. Ellers er der, som altid, masser af råd og vejledning at finde på internettet, bl.a. i facebook-gruppen “Powermeter – alle os som bruger wattmåler i vores daglige cykeltræning

Hvilken wattmåler skal man vælge?

Der findes mange forskellige typer af wattmålere, med hver sine fordele og ulemper – der findes eksempelvis wattmålere indbygget i pedaler, wattmålere indbygget i kranksæt, wattmålere indbygget i pedalarme og wattmålere der monteres oppe ved styret. I denne guide har vi valgt at tage udgangspunkt i de mest almindelig modeller.

Garmin Vector 3/3S

Pedaler med indbygget wattmåler. 3S har kun effektmåler i én side, mens 3’eren har dobbelt sensor for måling af effekt i både højre og venstre side, samt kadance og højre/venstre balance. Da 3S’eren kun måler effekten i én side, fordobles dette tal for at få det samlede watt-tal. Denne måling er knap så præcis, da der kan være forskel på hvor mange watt man træder i henholdsvis højre og venstre side.

Den store fordel ved en pedal-baseret wattmåler er at den kan installeres af de fleste, uden hjælp fra cykelmekanikeren og samtidig er den ret nem at flytte mellem cykler, hvadenten det er en ny cykel, eller man ønsker at bruge det samme sæt pedaler på flere cykler.

Garmin Vector 3S fås fra 4999,- og Vector 3 fra 8399,-

Stages Power Meter

Stages wattmålere, eller power meters, er indbygget i pedalarmen. I praksis betyder det at man blot erstatter den venstre pedalarm med en Stages pedalarm hvori wattmåleren er integreret. Denne løsning er ret elegant og også forholdsvis nem at udskifte selv, da den ikke kræver at man afmontere kranken eksempelvis, blot pedalarmen grundet er ganske simpelt. Stages laver wattmålere til alle de mest udbredte kranksæt, så de både passer og ligner de originale pedalarme som erstattes. Det betyder at du kan finde alt fra Shimano 105 til Cannondale Hollowgram SI pedalarme i Deres sortiment.

Stages wattmålere måler både effekt og kadance, men desværre måler de pedalarms-baserede wattmålere kun effekt i én side – herefter fordobles dette tal så man får det samlede watt-tal.

Denne form for wattmåler er heller ikke nem at flytte mellem cykler, medmindre pedalarmene er lige lange og der benyttes samme kranksæt – til gengæld er det en ret prisbillig løsning da de fås fra 3000-4000,-

Quarq kranksæt (Flere modeller)

Quarq har kranksæt der passer til de fleste geargrupper og wattmåleren er indbygget i selve kranksættet, og/eller i spideren på kranksættet. Har man et Quarq-ready kranksæt, kan man blot montere en ny spider, for at få watt-måling, men ellers er det hele kranksættet der skal skiftes og det er dermed både lidt omstændigt og bekosteligt, da de starter fra ca. 5000,-

Quarq har ry for at levere meget præcise watt-tal og der burde være til at finde et kranksæt til de mest typer.

PowerTap Wattmålere (Flere modeller)

PowerTap har flere forskellige løsninger til watt-måling, pedaler der minder om Garmin’s Vector pedaler og som er nemme at skifte fra cykel til cykel. Der fås, som hos Garmin, en model der måler i én side og en anden der måler i begge sider.

Derudover har PowerTap også en wattmåler der er integreret i et bagnav, altså kræver det lidt mere teknisk snilde at udskifte dette. Til gengæld vejer det næsten ingenting, så går man virkelig meget op i vægt – er det måske denne vej man skal kigge.

PowerTap pedaler med wattmåler fås fra ca. 4000,- og bagnav starter ved ca. 4500,-

Udover de nævnte findes der en del andre forskellige wattmåleren, eksempelvis PowerPod der monteres på styret, Rotor der også laver krankbaserede wattmålere og flere andre produkter der dukker op, efterhånden som udbredelsen bliver større.

Så inden du vælger en wattmåler skal du derfor overveje og være opmærksom på følgende:

  • Skal den kunne flyttes mellem flere cykler?
  • Ønsker du selv at kunne installere den?
  • Har du brug for dobbeltsidet måling for størst mulig præcision, eller er enkeltsidet måling tilstrækkeligt?
  • Skal den bruges sammen med en ANT+ eller Bluetooth baseret cykelcomputer eller display?

Har du nogle tips og tricks eller erfaringer du ønsker at dele? Så skriv en kommentar nedenfor!

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.