Guide: Vælg det rigtige skoovertræk

Der findes rigtig mange forskellige skoovertræk på markedet, i forskellige materialer, form og farve samt med forskellige egenskaber – i denne guide giver vi et overblik over de forskellige typer og pointere hvad du bør overveje ved køb af skoovertræk.

GripGrab RaceAqua X

Generelt om skoovertræk

Et skoovertræk er præcis det som navnet antyder, nemlig et eller andet overtræk til ens cykelsko. Der kan være mange grunde til at bruge skoovertræk, men de mest åbenlyse er at at holde cykelskoene rene og tørre, eller at holde fødderne varme i koldt vejr.

Der er stor forskel på materialerne som de forskellige skooverræk er lavet af og hvor holdbare de er, så kører man MTB bør man være særlig opmærksom på kraftige syninger og om de er forstænket i bunden så de kan holde til at blive brugt i skoven, hvor man af og til må af cyklen.

Ligeledes er der stor forskel på hvor stramt de forskellige skoovertræk sidder, her bør man også være opmærksom på at en meget stram pasform gør dem endnu sværere at få bakset på cykelskoene og overveje om der i bunden af skoovertrækket er udskæring og plads nok til det klik-system man benytter.

De fleste skoovertræk fås i flere forskellige størrelser og som udgangspunkt bør man vælge samme størrelse som ens cykelsko, for en så tæt pasform som muligt, nogle er dog meget stramme i pasformen og her kan man med fordel vælge et nummer større, så de er nemmere at få af og på.

Montering af skoovertræk

Skoovertræk monteres nemmest mens man har skoene på, skoovertrækket lynes helt op og bunden åbnes hvis dette er muligt. De trækkes først op omkring snuden og derefter over hælen og bør nu sidde perfekt, så evt. bund og lynlås bagtil kan lukkes.

GripGrab RaceAero skoovertræk

GripGrab RaceAero skoovertræk

Aerodynamiske skoovertræk

Denne type af skoovertræk er oftest af et tyndt og ikke særlig holdbart materiale, hvorfor det egner sig bedst til kørsel på landevej og lignende. Overtrækket har som udgangspunkt to funktioner,først og fremmest giver den glatte og jævne overflade en bedre aerodynamik og sekundært holdes skoene pæne og rene, under normale forhold.

Denne slags sko-overtræk findes i mange forskellige materialer og farver, og er nok ikke så relevante for motionisten – da aerodynamikken formentlig ikke er så vigtig igen.

Force Dry Skoovertræk

Force Dry Skoovertræk

Vandtætte skoovertræk

Et vandtæt skoovertræk er designet til at holde cykelsko og fødder tørre, det fungerer som oftest som en regnjakke og bør derfor kun bruges når det nødvendigt, da åndbarheden ofte ikke er den allerbedste. De kan naturligvis også bruges til blot at undgå snavs og mudder på ens cykelsko når man kører MTB i skoven.

Disse overtræk er ofte forholdsvis tynde, da de kun har til formål at holde vandet ude, men der fås også udgaver med let eller tykkere foring til brug efterår og vinter.

Et par vandtætte skoovertræk er et must-have hvis man cykler uanset vind og vejr, for at holde fødder og cykelsko tørre og rene.

gripgrab-arctic-03

GripGrab Arctic skoovertræk

Varme skoovertræk

I efterårs og vinterperioden er et par tykke cykelstrømper sjældent nok til at holde fødderne varme og alternativet er derfor et par dedikerede vinter-cykelsko der ofte koster 1000 kr. og derover – eller et varmt skoovertræk.

De varme skoovertræk er ofte lavet af neopren der har en god isolerende effekt, men stadig er åndbare. De er ofte væsentligt tykkere end både vandtætte og aerodynamiske og har som udgangspunkt kun det ene formål at holde fødderne varme. De fleste er modstandsdygtige overfor lidt vand, men er ikke decideret vandtætte og egner sig derfor perfekt til kørsel når det er koldt, men nogenlunde tørt. De varme skoovertræk har ofte angivet en komforttemperatur, eksempelvis -5 -> +5 grader.

Test af skoovertræk

Læs vores tidligere test af skoovertræk

Køb af skoovertræk

Skoovertræk fås hos den lokale cykelbutik eller online hos bl.a.:

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

1 kommentarer

  • […] våde vejr vi har i Danmark, er et par gode skoovertræk næsten en nødvendighed. Der findes et skoovertræk til næsten alle slags vejr, og denne gang er valget faldt på Force Rainy, et overtræk til det […]

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.