Lovpligtigt sikkerhedsudstyr på cykel

90485Du er sikkert klar over at der er visse krav til reflekser, lys ol., men nedenfor finder du en komplet gennemgang så du kan sikre at ikke blot børnenes, men også din egen cykel er lovmæssig i orden.

Dette skal cyklen være udstyret med for at overholde de lovmæssige krav til cykler der færdes på offentlige veje og stier. Alle produkterne kan fås i de fleste dagligvarebutikker, for eksempel på Bilka.dk

Reflekser

Hvid refleks foran, rød refleks bagpå, gule reflekser på pedalerne og på dækkene/egerne.

Bremser

Der skal være bremse på både for – og baghjul. Det kan være 2 håndbremser, eller en håndbremse kombineret med en fodbremse.

Ringeklokke

Klokken skal have en klar og tydelig lyd og skal anbringes på styret

Cykellygter

Når det er mærkt, eller sigtbarheden er ringe, er det et krav at cyklen er udstyret med cykellygter og den seneste tid er kravene blevet skærpet til netop disse. Cykellygterne skal kunne ses fra en afstand af 300 m., og skal ligeledes være synlige fra siden.

Forlygten må være med hvid, blåligt eller gult lys og alle på nær den gule må gerne blinke. Baglygten skal være rød og må også gerne blinke.

Cykellås

Det er et krav at cykler der forlades i længere tid skal være udstyret med en lås, ligeledes stiller de fleste forsikringsselskaber krav om en godkendt lås for at yde erstatning ved tyveri, uden denne man kan risikere ikke at kunne få udbetalt erstatning.

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

4 kommentarer

 • Svar oktober 27, 2015

  John Nielsen

  Hej Noel
  God side du har hvor man kan hente rigtigt gode oplysninger. Mange tak for det☺
  Men du har desværre en fejl her ved det lovpligtige cykeludstyr.
  Færdselslovens paragraf 49, som omhandler cykler (stk. 7:” Cykler der henstilles, skal være aflåst, medmindre henstillingen er ganske kortvarig.”) nævner ikke at låsen skal være GODKENDT, altså er det ikke et lovkrav. Der står heller intet om det i nogen bekendtgørelser.
  (Reglerne kan også tjekkes på cykelistforbundes hjemmeside)
  Men det er en god ide at have en godkendt lås, således at forsikringsselskabet vil udbetale evt.erstatning.
  Med venlig hilsen
  John Nielsen

  • Svar oktober 27, 2015

   Noel Christensen

   Hej John,

   Du har helt ret, det er kun forsikringsselskaber der stiller krav om en “godkendt” lås, det er en simpel fejl at der står “godkendt” foran lås – det er nu rettet.

   Med venlig hilsen,

   Noel Christensen
   CykelStart.dk

 • Svar juli 1, 2019

  Glenn Hagedorn

  Er der lov for omkring højre forhjuls bremse kun må betjenes i venstre håndbremsegreb. Sagt på en anden måde hvis der på cyklen er byttet rundt sådan at højre greb bremser forhjul og venstre greb bremser baghjulet ?

  • Svar juli 6, 2019

   Noel Christensen

   Hej Glenn,

   Jeg kan ikke give dig et 100% svar, men jeg kan ikke forestille mig at der er en regel der siger at den skal være placeret i en bestemt side. Køber du en cykel i england, er der ofte byttet rundt på dem.

   Med venlig hilsen,

   Noel Juul Christensen
   CykelStart.dk

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.