MTB ophold på Vejlsøhus

Vejlsøhus er et hotel og konferencecenter beliggende midt i den skønne natur ved Silkeborg og de er én af dem der virkelig forsøger at fremme sport og outdoor-turismen i Silkeborg med en lang række forskellige spændende tiltag.

Én af tiltagende var en MTB Weekend der blev afviklet fra 2-4. juni, en forlænget weekend med fokus på mountainbike og naturligvis god mad og flotte omgivelser.

Redaktøren har derfor, sammen med en kammerat, tilbragt weekenden i Silkeborg for at blive klogere på hvad Silkeborg og Veljsøhus kan tilbyde af mountainbike-oplevelser.

Opholdet var opslået som rettet mod både begyndere og øvede, rent niveaumæssigt, hvilket for mig blev opfattet som at der var plads til alle. Med andre ord havde jeg ikke på forhånd forventet at skulle kører i race-tempo, ligesom jeg godt var klar over at der kunne være stor niveau-mæssig forskel på deltagerne, hvilket der også skulle vise sig at være.

Dag 1

Fredag d. 2 juni kunne der tjekkes ind på værelset fra kl. 14.00, vi havde dog taget forskud på glæderne og var rent faktisk ankommet, i cykeltøj, til Vejlsøhus omkring kl. 11.30, for at trille en tur på sporet i Nordskoven og få en let frokost ved Hjejlekiosken inden check-in.

Kl. 14.00 kunne vi derfor tjekke ind på værelset og lige få pakket ud og gjort klar inden vi skulle stå klar kl. 16.00 til en kort intro-tur i skoven.

Værelset havde en rigtig fin størrelse, var pæne og moderne og udstyret med dobbelt-seng, sofa, skrivebord, skabe og vigtigst af alt: indendørs cykelparkering. Sidstnævnte er en rigtig fed detalje, for mange vil måske nok være lidt nervøse ved at skulle have sin cykel stående i en tilfældig kælder eller i et skur, her har man simpelthen mulighed for at sove med cyklerne.

Guiden på opholdets første guidede tur var Per der har SilkeborgMountainbikeCenter.dk. Herfra tilbyder de alt fra guidede ture, til kurser og cykeludlejning. Per viste os rundt i Vesterskoven på et forholdsvis nyt mountainbike-spor, da man pt. arbejder på at anlægge mange flere km. spor i Silkeborg-skovene for at tage noget af presset af Nordskoven hvor der på de travle dage er omkring 1200 mountainbikere igennem, om dagen! Vesterskoven bliver i dag brugt af mange af de lokalkendte, men af afmærkede ruter er endnu kun én, næsten færdig, rute på ca. 5 kilometer. Undervejs på turen blev der givet små fif til teknik og kørestil, mens der blev fortalt vidt og bredt omkring Silkeborg, sporbyggeri samt løst og fast. Per var en utrolig behagelig fyr, der var god til at kommunikere og læse deltagerne og deres individuelle behov.

Efter Vores første i bl.a. Vesterskoven og på de “hemmelige spor” i bl.a. Vesterskoven og med skøn natur og smukke udsigtspunkter, var vi tilbage på Vejlsøhus med knap 20 kilometer og 270 højdemeter i benene.

Aftensmaden blev indtaget i AQUA Park som Vejlsøhus og AQUA begge nyder godt af, her var der tændt op i grillen og der blev serveret alt fra spareribs til bøffer og med behørigt tilbehør – fremragende! Det skal samtidig nævnes at vejret virkelig var med os, ellers var vi formentlig rykket indendøre, men her kunne vi vente til duggen faldt, hvorefter vi foretrak til baren hvor en kop kaffe, øl eller drinks kunne nydes.

Dag 2

2. dagen startede med stor morgenbuffet sammen med de andre deltagere samt hotellets øvrige gæster, der var mulighed for at spise morgenmad mellem 7-10. Morgenbuffeten byder på alt fra rundstykker, til yoghurt, pandekager og frugt. Der er noget for enhver smag og rig mulighed for at få fyldt depoterne op til en lang dag på mountainbiken.

Efter indtagelse af morgenmaden var der samling foran Vejlsøhus hvor Per fra SilkeborgMTBcenter.dk og Mads Hoffmann som er en erfaren mountainbiker og en meget aktiv del af Silkeborg Sti- og Sporbyggerlaug, stod klar. Vi blev herefter delt op i 2 hold efter niveau og så gik turen ellers mod Nordskoven hvor Vores hold havde fornøjelsen af guiden Mads Hoffmann. Han kunne fortælle enormt meget omkring sporbyggeri i al almindelighed og ikke mindst i Nord og Vesterskoven hvor han selv har været en aktiv del af det kæmpestore arbejde og mange timer der er lagt i dette. Der blev gjort en del stop undervejs hvor næste “sektion” blev forklaret, så man har opmærksom på eventuelle drops/hop, rødder eller lign., og så fik de hurtigste ellers lov at køre først, hvorefter der blev samlet op ved næste grusvej. Det fungerede rigtig godt, for det gjorde at alle kom sikkert igennem sporet, men også at folk havde mulighed for at give den gas alt efter ens tekniske niveau.

Efter ca. 17 km i skoven var vi tilbage på Vejlsøhus hvor frokosten skulle indtages og her var der frit valg mellem burger eller platte med både koldt og varmt, så depoterne igen kunne fyldes op. Frokosten blev indtaget i AQUA-parken, hvor vi desværre måtte undvære solen.

Klokken 14.00 var der igen afgang til skoven, denne gang i samlet flok med én guide – Per fra SilkeborgMTBcenter.dk. I skoven blev vi igen opdelt i et par hold alt efter kondition/tempo og fik udleveret kort med en rute vi skulle følge rundt, altså faktisk orienteringsløb på mountainbike. Det var en virkelig interesant både at få vist skoven frem på, og man blev udfordret på flere niveauer når der både skulle læses kort, køres mountainbike og naturen nydes. Efter en times tid rundt i grupperne var der opsamling og mulighed for at vælge en kort eller en længere afslutningstur, igen med det analoge kort. Vores gruppe valgte naturligvis den lange tur, og fik således en tur op omkring bagsiden af Himmelbjerget, 800 meter der byder på 11,1% stigning – det niver altså lidt i lårbasserne! Desværre udeblev solen om eftermiddagen og vi fik en smule nedbør, men intet der havde rigtig betydning for turen, da man er godt beskyttet i skoven.

Omkring kl. 17.30 var vi retur på Vejlsøhus, hvor der var stillet kolde sodavand, øl og snacks klar til os – så vi kunne lige få et velfortjent hvil. Herefter var der stadig tid til lige at få vasket cykler, komme i bad og klæde om inden middagen om aftenen der var en lækker 3-rettes gourmetmiddag og bagefter igen med mulighed for at nyde en kop kaffe, øl, sodavand eller lign. i baren sammen med de andre deltagere.

Dag 3

Eneste officielle punkt på programmet var den obligatoriske morgenmadsbuffet, herefter var der check-ud kl. 10.00 fra værelset. Ønskede man en afsluttende tur på mountainbiken inden hjemturen, var der mulighed for opbevaring af bagage, men vi valgte at køre hjem umiddelbart efter check-ud for at komme hjem til familien og nyde det sidste af pinsen.

Konklusion

Vejlsøhus har så afgjort rammerne til fede  mountainbike og outdoor-oplevelser generelt. Hotellet ligger lige midt i det hele og der er hverken langt til skov, eller vand – så det hele kan nås med udgangspunkt i hotellet. Hotellets generelle stand og værelsernes kvalitet er nok langt bedre end man som mountainbiker umiddelbart forventer og forlanger, men dette må blot ses som et plus, for hvem ønsker ikke lidt forkælelse indimellem? Én af de store plusser på værelsessiden er også muligheden for at booke et cykelværelse mod merpris, således cyklen kan opbevares på værelset når man ikke er i skoven. Derudover har Vejlsøhus også en såkaldt Bikepit hvor cyklerne kan vaskes og eventuelle reparationer klares mellem turene i skoven, der er både vand, værktøj og ophæng tilgængelig.

Programmet omkring weekenden var rimelig godt skruet sammen og der var tid til både afslapning og mountainbiking – dog ville jeg nok personligt have foretrukket lidt mindre “afslapning” og lidt mere mountainbiking, men det er svært at gøre alle tilfredse, når man skal tilgodese både begynderen og de mere erfarne (og måske endda halv-nørdede) mountainbikere.

Valget af lokale (og meget kompetente) guider var et kæmpe plus, da de har et indgående kendskab til området, ved hvad der rør sig i sporbyggerlauget og har mulighed for at vise alle de “hemmelig” spor som er kendte for de lokale, men som typisk ikke er afmærkede og derfor ikke lige nemme at finde rundt på når ikke man har en lokalkendt guide med rundt. At guiderne så samtidig var nogle rigtige behagelige fyre der var gode til at lære fra sig, gør blot oplevelsen endnu bedre.

Med en pris på netop dette arrangement på 1998,- pr. voksen for 2 overnatninger, guidede ture og solid forplejning fra fredag eftermiddag til søndag morgen, synes prisen egentlig meget rimelig, men der vil løbende komme nye og spændende mountainbike-arrangementer på Vejlsøhus af både kortere og længere varighed, så der er noget for alle.

Den samlede oplevelse med Vejlsøhus som mountainbike-hotel er helt i top, de fysiske rammer er helt i top, med mulighed for at sove med cyklen, solide måltider og bikepit’en hvor cyklerne kan ren -og klargøres. Derudover bruges der lokalkendte guider, så man får fuld udnyttelse af de mange kilometer spor der er tilgængelige nærmest lige udenfor døren – det er ikke for sjov at Silkeborg-området kaldes for mini-Harzen, for der er virkelig mange lækre spor indenfor kort afstand.

Uanset om man vælger en af Vejlsøhus’ pakkeløsninger, eller bare ønsker at udforske mountainbike-ruterne omkring Silkeborg på egen hånd, over et par dage, så kan Vejlsøhus helt sikkert anbefales!

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.