MTB teknikkursus hos Feriecenter Slettestrand

Feriecenter Slettestrand er efterhånden blevet synonym med mountainbike og de har da også særlig fokus på denne gruppe af gæster, hvad enten de besøger feriecentret for at holde mountainbike-ferie eller deltage i et eller flere af de mountainbike-relaterede arrangementer der afholdes i både hverdage, weekender og i forbindelse med ferie og helligdage.

På Feriecenter Slettestrand er der mulighed for at holde MTB-ferie, “campe” med mountainbike-klubben eller bare en større gruppe venner, derudover afholdes der sporbygger-kurser, instruktør-kurser og basis samt teknik-kursus indenfor mountainbike.

Teknikkursus er ét af de steder hvor man virkelig kan rykke sig på mountainbiken, for ikke nok med at man bliver mere sikker på mountainbiken, man bliver ofte også væsentlig hurtigere – vi sendte derfor i slutningen af august vores skribent Troels og redaktøren Noel afsted mod Feriecenter Slettestrand for at deltage i et grundlæggende mountainbike teknikkursus.

Omgivelserne

Feriecenter Slettestrand er ét af de steder der har ry for at tilbyde mountainbike teknikkurser af virkelig høj kvalitet, både pga. omgivelserne og faciliteterne, men nok mest pga. deres instruktører, et meget kompetent hold der ledes af Esben Kronborg. Esben har mere end 25 års erfaring med mountainbike og er autodidakt instruktør. Han har gennem tiden uddannet rigtig mange mountainbike instruktører for bl.a. DGI og Dansk Cykelunion, samtidig med at han bygger spor og vedligeholder sporene i Slettestrand og Kollerup Plantage og uddanner sporbyggere. Derudover rummer teamet flere medlemmer af Kronborg familien og andre ansatte som alle har en enorm passion for mountainbike.

Selve Feriecenter Slettestrand ligger næsten helt ned til vesterhavet og rummer både feriehuse og lejligheder, samtidig med stor fokus på at have handicap-venlige rammer overalt, fra ferieboliger til restauranten. Feriecenteret har en meget rummelig atmosfære hvor der er plads til alle, uanset om man skulle have fysiske eller psykiske udfordringer og så er de efterhånden ret kendte for også at servere lækker mad i restauranten.

Man har 20 km. afmærket MTB spor lige i baghaven og med mulighed for nemt at doble dette ved at tage Kollerup Plantage med.

Teknikkursus

Slettestrand tilbyder teknikkurser til både enkeltpersoner, og større eller mindre grupper – ligesom der kan undervises på alle niveauer, fra begynderen til pro’en der skal have pudset teknikken af. Undervisningen tilpasses den enkelte, eller holdet, med fokus på enkelte elementer, for at man når at komme i dybden med det og får kædet teori og praksis sammen.

Forud for kurset modtog vi en e-mail hvor Esben spurgte ind til hvilke cykler vi benyttede, hvor vi var rent teknisk og hvorvidt der var nogle særlige ting vi ønskede at fokusere på – den info bruges til at skræddersy kurset, så man ikke skal bruge unødvendig tid på at “screene” deltagerne, hvilket er til gavn for både deltager og underviser.

Både Troels og jeg har masser af praktisk erfaring, men hvor Troels har modtaget teknik-undervisning tidligere, var det min første rigtige undervisning i mountainbike teknik.

Vi mødte Esben fra morgenstunden på Feriecenter Slettestrand, her var der mulighed for at klæde om, hvorefter vi tog direkte ud til Deres teknikbane tæt ved feriecentret. Her er et mountainbikespor på ca. 1 kilometer, hop/drops, rockgardens og mulighed for, i trygge omgivelser, at øve alverdens forskellige teknikker.

 

Vi startede ud med helt grundlæggende position på cyklen og øvede dette på både græs og selve mountainbike-sporet. Esben delte undervejs ud af hans enorme viden og var rigtig god til at forklare hvordan man udfører øvelserne korrekt og roser når det lykkedes. Herefter øvede vi hop/drops på Deres 3 ramper hvor vi øvede at kører dem på forskellige måder, enten med fuld jordkontakt eller med så lidt som muligt, teknikker som man bruges i rigtig mange situationer i praksis på sporet – alt efter hvad der er på den anden side af droppet. Selvom det foregår på en teknikbane er det nemt at omsætte til noget man kan relaterer til på det lokale spor. Efterhånden som der er fremdrift, rykker Esben niveauet en tand op så man bliver udfordret og får flyttet grænserne – men kun når han føler man er klar til det.

Efter hop/drop-seancen var det en kombination af rockgardens og drops som stod på programmet – noget vi selv havde ønsket eftersom vi ugen efter skulle en tur til Harzen hvor man møder mange fede, naturlige, rockgardens. Her fik vi mulighed for at prøve kræfter med et drop ned i en rockgarden med både faste og løse sten i forskellig størrelse. Her blev fokuseret på linievalg og efterhånden blev man mere og mere tryg ved at øge farten da man havde lært at læse nedkørslen så man undgår de største sten. Øvelsen foregik først i meget lav fart, men efterhånden blev der bygget mere fart på – hvilket rent faktisk, når man har styr på teknikken, gør det væsentligt nemmere at komme igennem eventuelle forhindringer.

Efter ca. en times praktiske øvelser på teknikbanen gik turen mod sporet i Slettestrand, for at teste det af i praksis. Vi startede ud med “Marie Drop” hvor vi først gennemgik det uden cykel, kiggede på linier og eventuelle forhindringer, hvorefter vi tog det én af gangen hvor Esben overvågede og kom med kommentarer bagefter, som man så kunne fokusere på ved næste forsøg. “Maries Drop” var et stykke jeg nok tidligere ville have taget stille og roligt, men efter kyndig vejledning og tips til linievalg og intensiv tekniktræning bliver man ikke kun mere sikker på cyklen, man bliver også lidt mere modig, uden at blive dumdristig.

Efterfølgende var det skarpe sving på nedkørsler (switchbacks) der var i fokus og her blev det også helt tydeligt hvor meget linievalget betyder og igen kom Esben med masser af guldkorn som ikke kun kunne bruges her, men også mange andre steder da bare handler om grundlæggende teknik og om at læse spor og forhindringer, så man ikke reagerer på bagkant.

Efter et par timer med kombineret tekniktræning på teknikbane og praktisk træning i skoven gik turen tilbage til Feriecenter Slettestrand hvor vi fik en lækker frokost-buffet som rummede alt fra tarteletter til salat og naturligvis fisk.

Efter frokosten valgte vi naturligvis at tage Slettestrand Sporet på egen hånd, hvilket også kan anbefales, der er virkelig tænkt over tingene, men alting fremstår alligevel virkelig råt og naturligt – her er udfordringer til alle, uanset niveau og så er naturen ved Vesterhavet bare fantastisk.

Uanset om man kommer for grundlæggende teknik for større sikkerhed på cyklen, eller man har enkelte specifikke emner man ønsker at arbejde med, så rykker man sig enormt meget på disse knap 3 timer hvor der er en god balance mellem teori, snak og så den praktiske øvelse. Udbyttet er dog størst hvis man husker at tage de ting man har lært med hjem, og får dem brugt i træningen – for som med så meget andet, er det gentagelserne der gør at man bliver hurtigere og bedre.

Undertegnede har fået enormt meget ud af kurset og det har rykket mig langt mere end jeg overhovedet kunne forestille mig. Jeg er blevet langt mere sikker på cyklen, har fået nemmere ved at tage de rigtige linievalg og overkomme forhindringer uden at panikke, for det er netop her det begynder at blive potentielt farligt. Udover at give selvtillid på cyklen, betyder det også ekstrea fart når man kører mere flydende og kun bruger bremserne når det vitterligt er nødvendigt og ikke blot for at sænke farten…

Prismæssigt ligger teknikkurserne fra 790,- for enkeltundervisning i 2,5 time med frokost – hvilket må siges at være en yderst rimelig pris når man ser på udbyttet. Vi flere personer man samler på én hold, jo lavere pris (Se aktuelle priser)

Uanset om du har cyklet i 3 mdr. eller 10 år, vil du med stor sandsynlighed have enorm glæde og udbytte af et teknikkursus hos Feriecenter Slettestrand – jeg kommer i hvert fald tilbage indenfor et års tid for lige at få pudset teknikken af og evt. få puttet lidt mere på.

Læs meget mere på MTBSlettestrand.dk hvor det også er muligt at booke tid og se deres andre mountainbike-relaterede tilbud.

Mere fra Noel Juul Christensen
Guide: Vælg de rigtige lygter til mountainbike
Vil man gerne kører mountainbike i vinterhalvåret, så er det svært at...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.