SRAM geargruppe til MTB – hvilken skal man vælge?

Geargruppen er ofte noget af det første man kigger efter når man skal have sin første, eller bare en ny mountainbike. Men det kan være lidt svært at finde rundt i alle modelbetegnelserne, hvorfor vi har lavet denne simple oversigt hvor de aktuelle geargrupper fra SRAM er listet fra “dårligst” til “bedst”.

Hvilken gruppen man skal vælge afhænger naturligvis af både budget og behov, men de fleste vil sagtens kunne klare sig med en såkaldt “mid-range” geargruppe hvor man får mange af de nye teknologier, men måske en lidt højere vægt – til gengæld får man god værdi for pengene.

NX / NX Eagle

NX og NX Eagle er SRAM’s entry-serie til mountainbike-brug. Her er fokus på funktionalitet og mindre på vægt og smarte features.

NX-serien fås kun i 1x og kan monteres på en alm. kasettebody.

NX Fås op til 11-speed, NX Eagle fås op til 12-speed.

GX /GX Eagle

GX og GX Eagle er “value for money” gruppen fra SRAM og denne gruppe ser man monteret på en del mountainbikes i mellemklassen.

Man har også her fokuseret på 1x opsætningerne og med mulighed for 12-speed kan man få 50 tænder på kassetten! Dog fås der også en 2x udgave, hvis man er til den slags.

Vægten er en smule lavere end NX serien.

GX Fås op til 11-speed, GX Eagle fås op til 12-speed.

X1

X1 er en god budget-venlig løsning, som deler mange af teknologierne fra X01 og XX1, men der er mindre carbon og mere aluminium, hvilket betyder en lidt højere vægt.

X1 fås i 11-speed.

X01 / X01 Eagle

X01 og X01 Eagle er steppet over X1 og her får man lidt lavere vægt, da der er brugt mere carbon i delene. Skiftet er også forbedret en smule og man får et silkeblødt skifte, med op til 50 tænder bagpå.

X01 fås i 11-speed, X01 Eagle fås i 12-speed.

X01 Eagle AXS

SRAM’s elektroniske og trådløse geargruppe til MTB, med udgangspunkt i X01 Eagle teknologi, men med AXS teknologi ovenpå. Bygget til at holde og derfor yderst velegnet til mountainbikes.

X01 Eagle AXS Fås i 12-speed .

XX1 / XX1 Eagle

XX1 og XX1 Eagle er SRAM’s nuværende top-serie, her er vægten holdt så lav som muligt og der er brugt de bedst mulige komponenter og materialer for at sikrer serien et godt skifte, driftsikkerhed og lav vægt.

XX1 fås op til 11-speed, XX1 Eagle fås i 12-speed.

XX1 Eagle AXS

XX1 Eagle gruppen, men med SRAM’s AXS teknologi ovenpå, for at skabe en elektronisk og trådløs geargruppe der kan holde til at blive brugt på sporet.

XX1 Eagle AXS Fås i 12-speed.

Er du i virkeligheden på udkig efter en helt ny cykel? Så finder du et stort udvalg på Cykelgear.dkCykelexperten.dk og Cykelpartner.dk

Mere af Noel Christensen

Test: Cateye Econom Force HL-EL540RC

Efteråret og nu snart vinteren banker så småt på døren og det...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.