Stortest: 6 forskellige cykellåse

Desværre er der folk der ikke kan kende forskel på mit og dit, og det er ærgerligt og frustrerende hvis man får sin kostbare cykel stjålet. Det bedste man kan gøre et at låse sin cykel fast til noget inventar i bybilledet, og gerne med en lås der får tyven til at finde et andet offer. Vi skal her se på seks forskellige låse til lige netop det formål.

Der er forskellige typer låse på markedet til at låse sin cykel fast til andre ting, kabellåse, foldelåse, bøjlelåse og kædelåse. I denne test fokuserer vi udelukkende på forsikringsgodkendte låse, så det er låse der er sikre nok til at forsikringen dækker hvis cyklen skulle blive stjålet. Jeg vil dog også anbefale en standard fastmonteret forsikringsgodkendt lås sammen med en løs lås, så man har to låse på cyklen, det vil gøre det endnu mere besværligt for en tyv. Når man låser sin cykel fast er det vigtigste at sikre selve stellet, derefter skal man sikre baghjulet, og hvis det er muligt, forhjulet. Med en fastmonteret lås er baghjulet sikret, og med en løs lås kan så sikre stellet, og evt forhjulet.

I den følgende test vil jeg ikke fokusere på om låsen kan brydes op, og hvor længe det tager, for ALLE låse kan brydes op med det rigtige værktøj. Formålet med at bruge en ekstra lås er som sagt at lejlighedstyven ikke gider besværet, og vælger et andet offer. Jeg har brugt alle låsene, hver i en uges tid, og har gjort mig nogle praktiske erfaringer med dem. Jeg vil bedømme dem på følgende fem punkter:

 • Sikringsklassen: Hvor sikker opgiver fabrikanten at låsen er.
 • Brug: Hvor nem/besværlig er det at bruge låsen i hverdagen. Er den besværlig at bruge eller have med, så er risikoen at man ikke får den brugt.
 • Udseende: Ser den afskrækkende ud, ser den solid ud, vil udseende alene gøre at en tyv vælger et andet offer. Dette er selvfølgelige subjektivt, men jeg synes dog at det er et forholdsvist vigtigt kriterie.
 • Ekstra udstyr: Følger der ekstra nøgler med, er der lys  i nøglerne, er der transportholder med til cyklen. Hvad får man med sammen med låsen.
 • Pris: Giver låsen god værdi for pengene? Er der andre alternativer til en billigere pris?

ABUS Granit X Plus 540

Vi starter med en af testens sikreste, og dyreste låse. Det er en bøjlelås fra ABUS, med et opgivet sikringsniveau på 15 af 15. Den vejer 1520 gram, og bliver leveret med transportholder til stel og to nøgler hvor den ene er med indbygget LED lys.

ABUS_Granit_X_Plus_540_Closed

Låsemekanismen griber ind i begge sider på bøjlen, så for at bryde den op skal der skæres to steder. Låsen er nem at betjene, og den har indbygget dæksel der beskytter mod skidt i låsecylinderen.

ABUS_Granit_X_Plus_540_Open

Bøjlen er lavet i firkantet hærdet stål, og selve låsehuset virker utroligt solidt. Den er overtrukket med plastik i sorte og grå nuancer. Den er let at anvende, og let at tage ud af transportholderen. Dog kan en bøjlelås være lidt svær at bruge til at låse cykelstellet fast til noget, da den i sagens natur ikke er særlig fleksibel. Granit X Plus 540 har de indvendige mål: 10 cm x 23 cm.

 • Sikring: 10 af 10
 • Brug: 8 af 10
 • Udseende: 8 af 10
 • Ekstra udstyr: 10 af 10
 • Pris: 6 af 10
 • Total: 8,4

Pris og tilgængelighed

Set til 899,-

Kryptonite bøjlelås Evolution Mini 7

Fra den dyreste, skal vi her se på testens billigste lås. Det er en bøjlelås fra Kryptonite der bliver leveret med et kraftigt kabel, så man også kan sikre sit forhjul. Det er en lås der har et sikringsniveau på 7 af 10, dog er kablet ikke indregnet i vurderingen, så det må antages at kablet kun bør bruges som sekundær sikring af hjulene, og ikke til at låse cyklen fast. Der medfølger hele tre nøgler, hvor den ene er med indbygget lys. Der er også en transportholder til stellet, desværre så binder den rigtigt meget når man skal have låsen fri igen. Låseanordningen på holderen er lavet i lidt for blødt plastik, så det er svært at få lirket låsen fri når den skal bruges. Og kablet skal man transportere på anden vis, det kan ikke sidde solidt på beslaget. Låsen vejer 1000 gram, uden kablet. Kablet gør det let at sikre forhjulet på cyklen, men kan være lidt svært at finde gode steder at låse stellet fast med bøjlelåsen.

Kryptonite_Evolution_Mini_7_Closed

Både kabel og lås har orange detaljer, og er både meget synlig og solid ud. Udseendet og det kraftige kabel vil nok overbevise de fleste lejlighedstyve om at finde et lettere offer. Låsemekanismen griber kun fat i den ene side af bøjlen, den anden side bliver holdt fast af et buk på bøjlen, så her skal der kun skæres en gang i den rigtige side for at bryde den helt op. Der sidder et plastikdæksel der kan drejes henover nøglehullet for at beskytte det mod skidt og vand. Kryptonite Evolution Mini 7 har de indvendige mål: 8 cm x 17 cm

Kryptonite_Evolution_Mini_7_Open

 • Sikring: 6 af 10
 • Brug: 6 af 10
 • Udseende: 8 af 10
 • Ekstra udstyr: 8 af 10
 • Pris: 10 af 10
 • Total: 7,6

Pris og tilgængelighed

Set til 335,-

ABUS Bordo 6000

Her skal vi se på en foldelås. En foldelås er lavet med hærdede metalplader der sidder sammen med solide drejeled, så den er en mellemting mellem en bøjlelås og en kædelås. Bordo 6000 har seks plader, der er 5 mm tykke. Den vejer 1080 gram. Der medfølger to nøgler, og en transportholder. Holderen kan sættes fast på stellet med kraftige velcrostropper, eller den kan skrues fast i stellet i hullerne til dunkholderen.

ABUS_Bordo_6000

Den foldes sammen til en kompakt enhed og er nem at transportere med sig. Den er nemmere at låse cyklen fast med end en bøjlelås, da leddene gør at den bedre kan nå rundt om by-inventar, og fordi den har en omkreds på 90 cm. Bordo 6000 har et sikringsniveau på 10 af 15. Pladerne er overtrukket med gummi i sorte og grå farver. Ikke særlig iøjnefaldende farver, men de kraftige led ser afskrækkende ud for en lejlighedstyv. (Den findes dog også i varianter med røde eller hvide detaljer)

 • Sikring: 8 af 10
 • Brug: 10 af 10
 • Udseende: 8 af 10
 • Ekstra udstyr: 8 af 10
 • Pris: 8 af 10
 • Total: 8,4

Pris og tilgængelighed

Set til 599,-

ABUS Bordo Granit X Plus 6500

Her skal vi se på storebroderen til Bordo 6000. Bordo Granti X Plus 6500 er også en foldelås, her er materialerne og låsecylinderen dog opgraderet, og det samme er sikkerhedsniveauet. Den har et sikkerhedsniveau på 15 af 15. Den bliver leveret med 2 nøgler, den ene med indbygget lys, og en holder til stellet der kan monteres med velcrostropper, eller skrues fast i stellet i hullerne til dunkholderen. Den er lavet med plader i 5,5 mm tykkelse, og ekstra kraftige samleled. Den har en omkreds på 85 cm. Låsecylinderen har indbygget støvdæksel, og er let at betjene med nøglen.

ABUS_Bordo_Granit_X_Plus_6500

Pladerne er dækket af gummi i sorte og grå farver. Den kraftige konstruktion bør være grund nok til at tyven vil vælge en anden cykel, selvom farverne er afdæmpede. (Den findes dog også i varianter med røde eller hvide detaljer) Den kraftige konstruktion betyder også at den er ret tung, den vejer 1620 gram, så det er en vægt der kan mærkes, og man skal være lidt påpasselig når man benytter den, så den ikke svinger rundt og evt skrammer cyklen, eller klemmer en finger.

 • Sikring: 10 af 10
 • Brug: 8 af 10
 • Udseende: 10 af 10
 • Ekstra udstyr: 10 af 10
 • Pris: 8 af 10
 • Total: 9,2

Pris og tilgængelighed

Set til 749,-

ABUS Ionus 8900

Den sidste lås i denne test er en kraftig kædelås med 8 mm kædeled. Ionus 8900 er 110 cm lang, og betrukket med nylon stof for at den ikke skal ridse lakken. Ionus 8900 har et sikkerhedsniveau på 9 af 15, og den vejer hele 2100 gram og er dermed testens tungeste lås. Der medfølger to nøgler, men intet transportbeslag. Her skal man altså snurre den om saddelpinden, eller have den i rygsækken når man skal have den med.

ABUS_Ionus_8900

Længden og den fleksible kæde gør det utrolig nemt at låse cyklen fast, den kan endda ofte nå igennem både stel og forhjul og cykelstativ for en ekstra sikker fastlåsning. Den røde farve er iøjnefaldende og signalerer at her er cyklen låst solidt fast.

 • Sikring: 6 af 10
 • Brug: 10 af 10
 • Udseende: 10 af 10
 • Ekstra udstyr: 4 af 10
 • Pris: 8 af 10
 • Total: 7,6

Pris og tilgængelighed

Set til 429,-

Konklusion

Som det kan ses af testen, så er det ABUS Bordo Granti X Plus 6500 der løber med sejren. Dog med et meget lille forspring ned til ABUS Bordo 6000, der med lavere vægt og lavere pris sagtens kan være et meget fornuftigt alternativ. Foldelåsene imponere på både brugervenlighed og opbevaring. De kan foldes sammen til en meget kompakt enhed der nemt placeres i holderen på cyklen.

ABUS_Bordo_Granit_X_Plus_6500_Case

En ekstra lås giver god sikkerhed hvis man låser cyklen fast til noget, så er det i det mindste ikke nemt at tage cyklen og smide om bag i en bil og køre væk med den. Man kan desværre ikke sikre sig 100 procent mod cykeltyve hvis cyklen står ubevogtet på gaden, men med en god ekstra lås så kan man forhåbentlig gøre det så besværligt at tyven vælger et andet offer.

Skribent på CykelStart.dk, bruger cykel som hverdagstransport og spinner i det lokale motionscenter.

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.