Test: 5 gode baglygter

En baglygte er ikke bare en baglygte, der fås nemlig virkelig mange forskellige baglygter til cyklen – hver med sine fordele og ulemper. Vi har i denne test taget udgangspunkt i 5 gode baglygter, altså lygter i den lidt dyrere ende – men som også må forventes at holde en rum tid og hvor alle er valgt udfra det kriterie at de skal skabe rigtig god synlighed, både i trafikken og i skoven og ikke bare opfylde gældende lovkrav. Med andre ord: 5 “high-end” baglygter der sikrer at du bliver set i trafikken!

UltraLED Comet baglygte

Comet-serien består af forlygte og baglygte i samme design, her er der baglygten vi har fingrene i. Modellen er en fiks lille sag som monteres på saddelpinden uden brug af værktøj, en lille gummi-strop og en gummi-holder sørger for at lygten bliver siddende. Den er virkelig let, vejer kun 31 gram og så har den indbygget batteri der oplades via USB. Sidstnævnte betyder at den er nem at lade op, uanset om man er derhjemme eller på job – USB kablet medfølger i kassen og sættes bare i opladeren til din smartphone, en PC/Mac eller lign. Batteriet giver ca. 2 timers brændetid ved fuld styrke og op til 7 timer ved brug af blinke-funktionen, hvilket er ganske udmærket for en lygte på 100 lumen!

Lygten er naturligvis vandtæt, så den kan bruges i al slags vejr og så har den 3 indstillinger, høj og lav konstant lys og en blinke-funktion.

Baglygten er nem at se og lyser overraskende kraftigt op, uanset om den bruges på landevejen eller i skoven, derudover kan den også ses fra siden – så den overholder gældende lovkrav til brug i trafikken.

En fremragende lygte der er nem at betjene, der er kun én knap på lygten – den vejer ikke ret meget, giver en god synlighed og så er det smart med USB opladning, selvom brændetiden ikke er imponerede.

Pris og tilgængelighed

Set til 129,-

Sigma Hiro Baglygte

Hiro baglygten er en ældre sag, faktisk testede vi den første gang i 2013 sammen med Pava forlygten. Det gør dog ikke lygten dårligere og den har rent faktisk været brugt jævnligt siden 2015, altså er testeksemplaret idag 5 år gammel! Lygten sidder på en lille holder som monteres med en gummi o-ring omkring eksempelvis saddelpinden. Lygten kan så afmonteres fra denne holder og det er også muligt at justere vinklen på lygten, hvilket er ret snedigt.

Lygten har kun én indstilling, nemlig konstant lys der er rimelig kraftigt. Lygten benytter 2 stk. LR1 batterier som giver en brændetid på ca. 60 timer. Det negativ her må så være at LR1 batterier ikke er noget som de fleste har liggende derhjemme, batterierne skal derfor indkøbes til formålet.

Lygtens holder gør også lygten mindre velegnet til brug i skoven på mountainbike, der vil man normalvis gerne have en lygte der sidder så tæt på saddelpinden som muligt, for at undgå den falder af. Hiro lygten’s holder gør at lygten “svæver” i luften og det gør den ganske enkelt bare mere udsat end en lygte der sidder tæt ind til saddelpinden.

Kan man “nøjes” med lygten til landevej og pendling, så er Hiro en billig og meget fornuftig lygte der holder mange år og giver en glimrende synlighed, dog kun med én tilstand.

Pris og tilgængelighed

Set til 150,-

Lezyne Micro Drive

Lezyne er kendt for at lave produkter af rigtig høj kvalitet og denne baglygte er bestemt ingen undtagelse. Den er udstyret med én LED der yder op til 30 lumens og så er den udført i flot og lækker aluminium.

Lygten er rund og klikkes nemt i holderen der medfølger, den monteres på saddelpinden uden brug af ekstraudstyr – nemt! Lygten “hænger” dog noget bagud, så jeg vil primært anbefale denne til pendling eller landevejskørsel, til mountainbike er der for stor risiko for at lygten falder af – selvom jeg har kørt med den og det endnu ikke er sket.

Den har en række forskellige tilstande, fra blink, til pulsering og fast lys, altsammen skiftes fra den ene knap på lygten hvor man også kan se strømniveauet, enten er knappen rød eller grøn.

Lygten oplades via et integreret USB stik, så den kan oplades direkte via en PC/Mac, eller via en mobiloplader. Brændetiden er lige over 3 timer ved maksimal lydsstyrke og op til 24 timer i økonomitilstand.

Efter min mening en fremragende lygte der giver rigtig god synlighed, er nem at oplade og nem at montere. Størrelsen og monteringen gør den mest velegnet til pendling eller landevej dog!

Pris og tilgængelighed

Set til 249,-

Cateye TL-LD610-R

Bag det ret lange modelnavn gemmer sig en baglygte med hele 5 LED’er, hvilket betyder høj synlighed. Lygten er ikke den mest kompakte, men den er stadig ikke hverken stor eller klodset. Lygten monteres på saddelpinden via det medfølgende beslag, stadig uden værktøj – dog skal man skrue beslaget på og jeg foretrækker personligt lygterne med en gummi-strop – det er altså noget nemmere og hurtigere. Holderen gør dog at lygten kan justeres, så den altså vender vertikalt og ikke lyser ned i jorden eksempelvis.

Som én af de få lygter i denne klasse, så kører den på alm. AAA batterier og det har sine fordele – i hvert fald har den uhørt lang brændetid ift. konkurrenterne, fra 30 til 60 timer alt efter tilstand! Ulempen er så naturligvis at man skal oplade batterierne, eller udskifte dem efter disse 30-60 timer. TL-LD610-R er også vandtæt og kan derfor bruges i al slags vejr, og som de andre er den også virkelig nem at betjene med kun én knap – her kunne jeg dog godt have ønsket mig at knappen var knap så skjult på lygten, da den er lidt svær at ramme når man sidder på cyklen, det er dog i småtingsafdelingen.

Lygten har 4 forskellige tilstande, konstant,, blink samt forskellige kombinationer – hvilket er med til at give en rigtig god synlighed i trafikken. Lygten kan naturligvis også ses fra siden, så den overholde gældende lovkrav til brug i trafikken.

En lygte der er perfekt til dem der ikke ønsker at lade sin cykle ofte, men har brug for en lygte der har en rigtig lang brændetid og derudover også en virkelig god synlighed da den er meget kraftig. Der fås også forskellige andre holdere til montering, hvis ikke kan er tilfreds med den medfølgende til saddelpinden.

Pris og tilgængelighed

Set til 219,-

Specialized Stix Elite baglygte

Specialized Stix Elite baglygten er med en pris på knap 400,- ikke testens billigste, til gengæld er den smart! Baglygten er super kraftig op lyser op til 68 lumen, hvilket er ret meget for en baglygte! Det betyder en virkelig god synlighed i trafikken, uanset om man benytter konstant lys eller blinke-funktionen.

Lygten er med indbygget USB stik, så man stikker simpelthen lygten i et ledigt USB stik for at oplade – nemt og enkelt, uden brug af kabler. Det indbyggede batteri har brændetid på op til 77 timer ved brug af strømbesparende tilstande.

Lygten er, naturligvis, vandtæt så den kan bruges i al slags vejr og så fås der flere forskellige smarte holdere til den. Med i pakken får man en holder til saddelpinden som monteres uden brug af værktøj, men der fås også et beslag så den kan monteres direkte på en SWAT kompatibel saddel fra Specialized – smart!

Stix Elite baglygten har 6 forskellige tilstande, med både konstant, blink og pulserende lys og som nævnt indledningsvis er den virkelig kraftig, så synligheden er utrolig god!

Er man kvalitetsbevidst så er Stix Elite det helt rette valg, den er bare gennemført lækker og prisen er så også derefter. Nem betjening med én knap, nem montering og en god holder der kan sidde fast på cyklen, mens lygten klikkes af og på. Der er ikke rigtig noget at udsætte på Stix Elite.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 389,-

Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Sigma SIGGI
Vi har i løbet af efteråret og vinteren testet et hav af...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.