Test: ABUS GameChanger cykelhjelm

ABUS er i cykelverdenen nok bedst kendt for deres låse, men de har efterhånden også et ret omfattende program af cykelhjelme og ikke kun til almindelig brug, sortimentet omfatter nu også en række fede sportshjelme til både mountainbike og landevej. GameChanger som vi har testet i denne omgang er en aerodynamisk landevejshjelm udviklet i tæt samarbejde med Team Movistar, og hvis den er god nok til profferne, så bør den også være god nok til os dødelige motionister.

GameChanger har vundet “Design and Inmnovation” prisen i 2018, så forventningerne er skruet godt op fra start!

Design og detajler

GameChanger fås i en lang række farvekombinationer, fra rød, hvid og sort, til sort/pink kombinationer. Modellen som er testet i denne omgang er i den klassiske mat-sorte farve som er ret anonym, men passer sammen med det meste cykeltøj. Hjelmen fås i 3 størrelser, S, M og L. Vægten er sølle 250 gram for S udgaven der passer til 51-55 cm.

Som nævnt indledningsvis, så er GameChanger en aerodynamisk hjelm, det betyder at den er udviklet og designet til at skabe så lidt vindmodstand som muligt. Det betyder også at hjelmen er lidt mere lukket foran end mange andre landevejshjelme, simpelthen for at sikre en lav vindmodstand. I praksis betyder det så også at man er nødt til at gå en smule på kompromis med hjelmens ventilation, mere om det lidt senere.

Hjelmen har ventilationskanaler både foran, i siderne og øverst på hjelmen og bagpå er der ligeledes flere ventilationskanaler hvor man kan komme af med overskudsvarmen. Der er ventilation foran ved siderne, omkring panden og øverst på hovedet, hvilket betyder at der er en god nedkøling på de vigtigste steder, samtidig er der god ventilation bagtil, så man også kan komme af med varmen. Hjelmen er designet til at have en god ventilation uanset om man sidder mere ret op på cyklen, sprinter eller ligger nede i bukket på styret.

Indvendigt i hjelmen er en tynd polstring/pude foran som giver en god komfort, bagtil er der mulighed for justering af hjelmens omkreds via et drejehjul, mens den også kan justeres op og ned så nakkespændet sidder optimalt. Hjelmen sidder tæt til hovedet og med korrekt justeret nakkespænde og omkreds rykker hjelmen sig ikke under brug.

Spændet omkring hagen er ret klassisk, men selve stropperne er i en lidt mere letvægts og lækker kvalitet end man normalt finder på klassiske hjelme, de har fået navnet “FlowStraps” da de også er designet til at være så aerodynamiske som muligt, så man undgår de flagrende og larmende stropper.

Der er gjort plads til opbevaring af brillerne både foran og bagtil, hvilket er en feature som er svær at undvære når først man har vænnet sig til den, for at slipper man for bøvlet med at have brillerne liggende i ryglommerne eller lign.

I praksis er det en yderst behagelig hjelm, også selvom temperaturen flere gange i testperioden har ramt de 30 grader. Der er en fornuftig ventilation i hjelmen med frisk luft der kommer ind foran og varmen der kan komme væk bagtil, så man undgår at koge over i varmen, når det så er sagt – så er ventilationen ikke så god som i eksempelvis Aventor hjelmen, også fra ABUS, men til gengæld man en langt mere aerodynamisk hjelm og det tæller altså på landevejen. Som motionist er det måske nok svært at bedømme hvorvidt hjelmens aerodynamiske design gør en reel forskel, men smider man den en tur i vindtunellen er der ingen tvivl. Om ikke andet så kan man, som motionist, være helt sikker på at det ikke er hjelmens skyld hvis man ikke kommer først. I testperioden har jeg oplevet en hjelm som er yderst behagelig at bruge, sidder rigtig godt på hovedet og så føles den helt sikkert hurtig og det psykiske aspekt er bestemt ikke at undervurdere.

Konklusion

Efter nogle uger med masser af kilometer på landevejen med ABUS’ GameChanger er der ingen tvivl, det er en virkelig fed hjelm der ikke kun ser vildt godt ud, den sidder også rigtig godt på hovedet og virker på ingen måder hverken tung eller klodset.

De aerodynamiske egenskaber gør at man må undvære lidt ventilation, men i praksis har jeg ikke, selv i 30 graders varme, oplevet det som et problem, der er nemlig stadig en fornuftig ventilation af hjelmen på strategiske steder. Justeringsmulighederne er ligeledes gode og hjelmen er komforttabel da der stadig er pude/indlæg i den forreste del af hjelmen.

Samlet set er GameChanger en virkelig fed hjelm til alle dem der ikke kun bruger masser af træningstimer på landevejen, men som også bruger tid og energi på deltagelse i cykelløb hvor det gælder om at hente alle de “gratis” watt man kan, så man forhåbentlig har en fordel ift. konkurrenterne.

Søger man en fed hjelm til både træning og konkurrencebrug kan jeg kun give mine bedste anbefalinger til GameChanger, særligt set i lyset af en vejledende pris på 1499,-

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1499,- / Set til 1299,-

Funktionalitet 10
Pasform 9
Design 9
Pris 8
9
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Pas Normal Studios Essential cykeltøj
Pas Normal Studios er, trods det international klingende navn, et dansk foretagende...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommenter

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.