Test: Blackburn Countdown 1600 forlygte

Blackburn er et forholdsvis veletableret brand der har eksisteret i mere end 40 år og som idag producerer en masse forskellige udstyr og tilbehør til cykler, bl.a. pumper, skærme, låse og ikke mindst lygter.

Countdown 1600 er den kraftigste model i den såkaldte “To see” serie, med hele 1600 lumen og indbygget batteri, så man slipper for at bøvle med en ekstern batteripakke på stellet.

Modellen er velegnet til brug både på landevejen, men nok særligt i skoven hvor de 1600 lumen virkelig vil komme til sin ret. Med en pris på knap 1300,- er forventningerne også skruet godt i vejret – så lad os finde ud af om den kan klare skærerne.

Indhold i kassen

Kassen indeholder Blackburn Countdown 1600 forlygten, en holder til styret med forskellige gummi-stykker der kan monteres imellem styr og holder, alt efter styrets tykkelse, en lille vejledning samt et USB kabel der bruges til opladning af lygten.

Design og funktionalitet

Lygten er udført i aluminium, hvilket gør den virkelig lækker at røre ved og ikke mindst at se på. Lygtens over og underside er rillet, hvilket ikke kun ser pænt ud, det har med stor sandsynlighed også en praktisk betydning ift. afkøling af lygten. Selve designet af lygten er ganske stilfuldt og man er ikke i tvivl om at der er blevet brugt gode materialer, hvor finishen er helt i top.

Lygten er forholdsvis stor og vejer 240 gram, men her skal man huske på at den har et integreret batteri der sætter sine grænser for hvor lille og let lygten kan være.

Den er IP-67 godkendt, så den tåler naturligvis at blive brugt i al slags vejr og den er rent faktisk også testet til at kunne modstå tab fra op til 1 meters højde.

Lygten har 2 LED dioder foran, gemt bag et kraftigt frontglas. På bagsiden er en lille gummi-klap og bagved denne finder man microUSB stikket som bruges til opladning af lygten, en opladning tager i øvrigt kun ca. 4 timer – hvilket er ret fornuftigt.

På toppen af Countdown 1600 er et lille LCD display og 3 knapper, LCD displayet viser hvilken af lygtens 6 tilstanden den er i, samt forventet brændetid i den enkelte tilstand og det er altså virkelig smart! Via knapperne kan man så skifte tilstand og man har altid fuldt overblik over hvor lang brændetid man kan forvente, så man får skruet ned for blusset i god tid. Displayet er naturligvis belyst, så det kan aflæses i mørke. Knapperne til skift af tilstand har en rimelig størrelse, men jeg havde nok foretrukket de var en tand større – så havde de været lidt nemmere at betjene med handsker på.

Lygten har 6 tilstande, Meget høj, høj, mellem og lav konstant lys, samt puls og strobe der begge blinker. Det er naturligvis sidstnævnte der giver den længste brændetid – op til 12 timer. På maksimal lysstyrke skal man ikke forvente mere end 1,3 timers brændetid, mens høj giver ca. 2 timers brændetid. Det er ikke imponerende brændetider, men set ift. lysstyrken og det faktum at batteriet er indbygget i lygten, kan man vist ikke forvente mere, så er man bare endnu mere glad for at lygten er udstyret med et LCD display hvor man hele tiden kan holde øje med hvor længe lygten kan lyse i den valgte tilstand.

Montering af Countdown 1600 sker helt uden brug af værktøj. Der medfølger en lille holder i pakken og denne monteres på styret, med til holderen er forskellige gummi-indlæg der monteres mellem styret og holdetren, så den passer til styr med en omkreds på 22,2/25,4, 31,8 samt 35mm. Lygten kan nemt afmonteres fra holderen, så man kan lade denne sidde på cyklen når lygten ikke er i brug, skal oplades eller lign. Ved første øjekast virker holderen ikke som den mest oplagte til brug sammen med en 240 grams lygte og kørsel i skoven, men vi har testet det over flere omgange og det holder altså. Lygten holdes godt fast og der er ikke oplevet problemer med at holderen flytter sig under kørsel. Når lygten er monteret på holderen, kan den iøvrigt drejes fra side til side, hvilket kan være praktisk hvis man har et styr med en smule rise eksempelvis.

Som nævnt tidligere, så har Blackburn Countdown 1600 hele 6 forskellige tilstande, hvoraf den kraftigste kaldes “Blitz”, heldigvis er der ikke stor forskel på Blitz og High i praksis og så kan man lige hive knap 30 minutter mere ud af batteriet. Begge tilstande giver tilpas lys til brug i skoven, sammen med en lygte på hjelmen og ellers er det rigeligt til brug på landevejen. Uanset hvor lygten bruges, vil man glæde sig over at lyskeglen har en ret fin spredning og lyser ganske langt – særligt i Blitz og High tilstanden, hvor sporet lyses fint op – for der er altså smæk på!

Praktisk test af Blackburn Countdown 1600

Konklusion

Blackburn Countdown 1600 er en super kraftig LED forlygte til dem der ikke gider en ekstern batteripakke, men heller ikke vil gå på kompromis med mængden af lys. Man får op til 1600 lumen via de to dioder foran og en lyskegle der rækker både langt og har en fin jævn spredning, så den kan bruges både i skoven og til pendling. Lygten har et indbygget batteri, hvilket desværre betyder at man må nøjes med ca. 1,3 timers brændetid på fuld blus, skruer man lidt ned kan man opnå ca. 2 timers brændetid, hvilket er nok til mange – men en lidt længere brændetid havde været at foretrække. Når det så er sagt, så er netop brændetiden kompromiset man må indgå når man ønsker det integrerede batteri.

Lygtens LCD display på toppen, hvor man altid kan se den forventede batteritid i valgt tilstand er ret genial, da det giver mulighed for at skrue ned for blusset i god tid, så man stadig har batteri til hjemturen.

Lygten er derudover udført i super lækre materialer og føles som top-kvalitet, vægten er også 240 gram så den er ligeledes med til at gøre lygten forholdsvis robust at se og røre ved.

Countdown 1600 kan, som tidligere nævnt, bruges til både pendling, skov og landevej – men særligt som én af to lygter på mountainbiken, eller som lygte til gravel eller landevej er den helt oplagt.

Knap 1300,- er en høj pris for en cykellygte, men det er niveauet for en lygte af denne kaliber med 1600 lumen, indbygget batteri og et smart LCD display – samtidig er kvalitet og finish helt i top og med til at retfærdiggøre den lidt høje pris.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1299,-

Funktionalitet 8
Medfølgende tilbehør 7
Design 9
Pris 7
7.8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Osprey Raven 10 rygsæk til kvinder
Osprey har flere serier af rygsække der er designet specifikt til kvinder, Raven-serien...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.