Test: Bookman Volume 1500 cykellygte

Bookman Urban Visibility er et svensk firma der laver produkter der gør cyklisten synlig i bybilledet. De har indtil nu lavet reflekser og kompakte lygter. Nu er deres seneste skud på stammen dog to kraftige lygter i deres Volume serie, en Volume 800 på 800 lumen og så Volume 1500 på hele 1500 lumen. Jeg har haft Volume 1500 til test i en periode, og her er mine indtryk af lygten.

Hvad er der i kassen?

I kassen til Volume 1500 finder vi selve lygten, monteringsbeslag til styret, inkl værktøj og et ekstra bånd. Der er et GoPro kompatibelt beslag hvis man f.eks vil montere lygten på hovedet under en cykelcomputer. Der er et USB-C kabel til opladning, og endelig en pose til at opbevare lygten i.

Design og funktionalitet

Det første man ser når man kigger på Volume 1500 er den store drejeknap på siden.

Den bruges til at indstille lysstyrken/blinksekvensen når lygten er tændt. Man tænder lygten med et langt tryk på den flade knap øverst på lygten, og så kan drejeknappen indstille lyset til 5%, 10%, 25%, 50% og 100% af den maksimale lysstyrke der er opgivet til 1500 lumen. Et kort tryk på knappen mens lygten er tændt, skifter lyset til blink, og her styrer knappen både intensitet, men typen af blink er også forskellig ved hver intensitet så man kan finde den indstilling der passer en bedst. Er lygten slukket, og knappen drejet til maks indstilling, så virker det som en lås og lygten kan ikke tændes med den flade knap. Smart, så den ikke tænder under transport.

På siden af lygtehuset er der to udskæringer så lygten også er synlig fra siden, og den overholder dermed lovgivningen til cykellygter.

På toppen af lygten sidder 4 LED som viser hvor meget strøm er der tilbage på batteriet. De lyser hele tiden når lygten er tændt så det er nemt at følge med (hvis man altså har monteret lygten på toppen af styret) Når lygten er slukket vil et kort tryk på knappen kortvarigt tænde LEDerne så man nemt kan tjekke batteriet.

På modsatte side af drejeknappen er der en gummilåge der gemmer på et USB-C stik til opladning.

Man skal dog ikke gøre sig forhåbninger om en hurtig opladning som vi kender det fra andre enheder med USB-C. Under min test tog en opladning fra helt tom til fuldt opladet, hele 8 timer! Så løber man tør en aften, så skal man altså huske at sætte lygten til opladning natten over.

Bookman Volume 1500 har et 4000 mAh batteri der kan udskiftes. Man åbner lygten i enden og kan tage batteriet af typen 21700 ud.

Desværre er det ikke et standard 21700 batteri, da både plus og minus pol sidder i samme ende, så evt ekstra batterier skal købes hos Bookman. Men dog positivt at batteriet ikke er forseglet inde i lygten.

Selve lygten er er lavet i flot sort aluminium så den kan komme af med varmen, og den er naturligvis vandtæt nok til en cykeltur i regnvejr. Det betyder også at den ret store lygte der måler 11,2 cm x 3,4 cm x 3,4 cm (eksl drejeknappen og mount) også vejer en del, den kommer op på 205 gram. Som det kan ses, så fylder den også godt på min gode gamle pendlercykel.

Under min test har jeg målt at den kan lyse med 100% styrke i 2 timer og 20 minutter. Bookman selv skriver 3 timer, så der er lidt afstand fra specifikationerne til den virkelige verden. Men 2 timer og 20 minutter med 1500 lumen synes jeg faktisk er rimelig godt. Det er mindre godt at lygten bare slukkede efter de 2 timer og 20. Ingen advarsel eller skift til lavere indstilling. Det kan give problemer hvis man bliver fanget i mørket i høj fart. Dog kunne jeg efterfølgende tænde lygten igen på laveste blus og her havde jeg lys i yderligere 1 time og 10 minutter.

Lyskeglen er lavet til bykørsel, den er oval og bred og designet til ikke at blænde modkørende (alt for meget) når man kører i trafik. Dog kunne jeg trygt køre på veje uden gadebelysning når jeg brugte de højere lysstyrker.

Desværre er fronten af lygten lavet på en sådan måde at lygteglasset sidder foran selve lygtehuset, og det betyder at lyset reflekteres i lygteglasset og skinner ind i øjnene på mig når jeg cykler. Det er en ærgerlig designfejl, og meget forstyrrende for nattesynet når man kører på en helt mørk vej med kraftigste indstilling af lyset.

Det kan naturligvis løses med et stykke sort tape eller andet, men det virker forkert at skulle sætte tape på en lygte der koster på den forkerte side af 1000 kroner. Personligt endte jeg med at 3D-printe en lille skærm og klikke den fast på lygten. Men det var noget Bookman burde havde set og løst.

Konklusion

Jeg er lidt splittet omkring Bookman Volume 1500. Det er en rigtig lækker lygte med kraftig lysstyrke, og drejeknappen gør det virkelig nemt og hurtigt at skifte indstilling, selv med handsker på. Jeg tog mig selv i at blænde ned når der kom en modkørende cyklist, noget jeg ikke har gjort med andre lygter med trykknapper. Designet er flot, den er relativt kompakt og på de lavere lysstyrker har den lang brændetid. Men desværre er der to store kritikpunkter. Det ene er at den bare slukker uden varsel når batteriet er ved at være tomt, det kan føre til farlige situationer. Og den anden er at den skinner tilbage i øjnene på mig når jeg cykler. Det er specielt problematisk i totalt mørke når man bruger den kraftigste indstilling. Hvis de to problemer bliver løst i en fremtidig version af lygten, rammer vi topkarakterer. Men det gør vi desværre bare ikke nu.

Pris og tilgængelighed

Bookman Volume 1500 kan købes til ca 1100,- på bookmanvisibility.com

Design 7
Funktionalitet 6
Pris 8
7
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Lars Lund Olsen
Test: AGU Shelter Large dobbelt cykeltaske
Her på redaktionen har vi kigget på beklædning og udstyr fra Hollandske...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.