Test: CamelBak K.U.D.U. 12 rygsæk

I forbindelse med EuroBike messen i August 2014, præsenterede CamelBak deres nye K.U.D.U. rygsæk – en taske som vi har haft mulighed for at teste i praksis de seneste uger.

CamelBak K.U.D.U. adskiller sig fra de fleste andre cykelrygsække ved at have indbygget rygbeskyttelse i form af et rygskjold, derudover adskiller den sig fra de fleste andre CamelBak rygsække ved at den leveres uden vandblære – som normalvis kendetegner CamelBak’s produkter til bl.a. cykelbrug.

K.U.D.U. fås i 2 størrelse, 12 og 18 liter og begge i flere forskellige farvekombinationer, vi har testet den mindste model med plads 9 liters oppakning og 3 liter væske.

Design og features

CamelBak K.U.D.U. fås i 3 farvekombinationer, rød/gul, sort/grøn og så den testede sølv/blå – med pink effekter. Den mest neutrale er nok den sort/grønne – hvilket helt klar også ville have været den farvekombination jeg selv havde valgt.

camelbak-kudu-12-side

Rygsækken er lavet særligt rettet mod Enduro ryttere, da der er plads til både fulface hjem og beskyttelsesgrej – udover alt det man normalt har med i en rygsæk når man kører MTB. Men samtidig ser jeg også CamelBak K.U.D.U. som et helt oplagt valg til alle dem der søger en eller anden form for rygbeskyttelse som er behagelig og nem at have med at gøre – og hvad er nemmere end hvis den er integreret i rygsækken som man alligevel har med?

camelbak-kudu-12-back

Forsiden kan åbnes næsten helt op og her kan man placere en Full Face hjelm, eller en alm. cykelhjelm – en fin detalje hvis man  har 2 hjelme med. Bagved, i det forresten rum, er der plads til forskellige ting, det kunne være ekstra slanger, diverse småting, tøj og lign. Rummet er i fuld højde og nederst er et lille net der gør det nemmere at organisere rummet. Derudover er der en lille net-lomme placeret i midten, her kan man evt. placere det medfølgende etui til værktøj – så det altid er lige ved hånden. Slutteligt er endnu en lille net-lomme placeret øverst som kan rumme energi og andet der også er rart at have hurtig adgang til.

camelbak-kudu-12-inside

 

camelbak-kudu-12-inside1

Øverst er én lille lomme til småting der er rare at have med hånden, det kunne være nøgler eller lign. Bagerst er rummet som rummer en 3 liter vandblære (Ej inkl.) og det er også her rygskjoldet er placeret. Rygskjoldet er udført i meget kraftig, men stadig ret fleksibelt og let, skum. Skummet skulle være i stand til at absorbere op til 94% af den påvirkning der sker ved et styrt. Rygskjoldet er udført i flere forskellige lag og har ventilationshuller og udskæringer som gør det fleksibelt og øger åndbarheden. Skulle man ønske det, kan rygskjoldes fjernes fra tasken – det sidder blot i en lille “lomme” på bagsiden af tasken.

camelbak-kudu-12-pocket

camelbak-kudu-12-camelbak

 

camelbak-kudu-12-protection-out

Bagsiden af CamelBak K.U.D.U. er naturligvis polstret, så den er behagelige at bære – selv når den er tungt pakket. Polstringen er udført i felter, så bevægeligheden er i top og man nemt kan komme af med varmen. Skuldertropperne er ret brede, polstret og delvist udført i mesh, igen for god ventilation og åndbarhed. Der er naturligvis stropper til at holde evt. slange på plads og derudover er der hele 2 spænder som sikre tasken sidder godt til kroppen. En helt oppe tæt ved halsen og én omkring brystet, derudover er er nederst omkring livet et kraftigt spænde med polstring i siderne, der holder tasken tæt ind til kroppen. Alle spænderne kan naturligvis justeres for tilpasning til den enkelte. I det nederste spænde finder man yderligere et par smarte detaljer, for der er faktisk en lille lomme med lynlås i den ene side og en åben “net-lomme” i den modsatte side, pladsen er med andre ord maksimalt udnyttet!

camelbak-kudu-12-bagside

camelbak-kudu-12-front

 

 

camelbak-kudu-12-lille-lomme

I bunden af tasken finder man endnu en fed lille detalje, nemlig et integreret regnslag i gult der kan trækkes udover tasken hvis der pludselig kommer en ordentlig byge. Tasken og indholdet er så beskyttet mod vandet, mens man er endnu mere synlig.

Uden vandblære, eller oppakning vejer tasken 1,21 kg., hvilket er meget rimeligt set i lyset af størrelsen og med det in mente at rygskjoldet er inkluderet i denne vægt.

camelbak-kudu-12-protection

Ergonomi og pasform

Når man får tasken på ryggen, og får den tilpasset en selv – mærker man straks at der er tale om en taske der er beregnet til at kunne tage nogle tæsk. Materialerne er kraftige, skulderremme, remme til bryst osv. samt spænder er kraftige og der er mange af dem! CamelBak K.U.D.U. er en forholdsvis stor taske, så der skal lidt til at holde den på plads mod kroppen under hård MTB kørsel – netop derfor er der også hele 3 remme ved hals, bryst og i livet – dette sikre at tasken bliver på plads, selvom den er fuld af gear og det går stærkt.

Konklusion

Til almindelig XC kørsel bliver CamelBak K.U.D.U. nok en tand for stor og klodset, medmindre man vælger den udelukkende for rygskjoldets skyld, altså så længe vi snakker almindelige ture af et par timers varighed hvor man ikke behøver den helt store oppakning.

Til Enduro brug, som den jo er rettet mod, ser jeg den derimod som ret genial, for den rummer både hjelm og beskyttelses udstyr samt al den oppakning man alligevel vil have med. Det være sig lidt værktøj, reservedele og måske en ekstra jakke eller trøje. Muligheden for at bruge vandblære med op til 3 liters indhold taler også for at bruge den på varme og lange dage.

Den overordnede kvalitet er høj, som vi efterhånden har vænnet os til fra CamelBak, med et hav af små fede og gennemtænkte funktioner og detaljer, samt en finish der er klart over gennemsnittet.

Den sidder godt til og selvom der er tale om en stor taske der bliver halv-tung når den er fyldt til bristepunktet, sidder den tæt til ryggen takke være de i alt 3 remme, udover de brede skulderremme!

Samlet set er CamelBak K.U.D.U bestemt værd at overveje hvis man som XC rytter overvejer at køre med rygskjold og er man Enduro rytter vil jeg mene den ligger lige til højrebenet, uden dog at være ekspert på dette område.

Pris og tilgængelighed

Set til 1500,- for 12 liters udgaven.

Funktionalitet 9
Detaljer 9
Design 8
Pris 7
8.3
Tags fra indlægget
,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Force BUG-400 forlygte
Fra Force har vi testet BUG-400, en 400 lumen LED forlygte der...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.