Test: Den bedste baselayer (Efterår/vinter)

Photo by Martin Paldan | GripGrab

Baselayeren er “grundstenen” i cykelgarderoben og den er for de fleste uundværlig, uanset om man kører forår, sommer, efterår eller vinter.

Vi har tidligere skrvet guiden “Vælg den rigtige baselayer” og følger her op med test af en række baselayers til brug i efterårs og vinterhalvåret.

AGU Everyday Base Layer LS Essential

Dene baselayer fra hollandske AGU har vi ret faktisk tidligere testet i udgaven med korte ærmer. Det er en baselayer i en lidt kraftigere kvalitet, udført i kunstmateriale som har fået en Polygiene behandling der stopper svedlugt og forhindre bakterievækst. Pasformen er normal, altså tæt som en baselayer bør sidde – og bagtil får den lidt længere ned, så den sidder perfekt når man sidder på cyklen. Der er ingen syninger, så der er ikke noget der generer, det gør komforten yderst god. Der er strategisk placerede mesh-paneler hvor man sveder mest, under ærmerne og på ryggen, for at sikre man kommer nemt af med varmen.

Ærmerne er en smule længere end normalt, eller i hvert fald lidt for lange til min kropsbygning, ellers er pasformen lige i skabet.

AGU anbefaler denne til brug i temperaturer fra 0-12 graders varme, så man er dækket godt ind ift. dansk efterår og vinter, hvor vi kun sjældent kommer ned under frysepunktet efterhånden.

Materialet er blødt og lækkert, tyk nok til at virke en smule isolerende og så sidder den tæt til kroppen, uden at det går ud over bevægeligheden.

Jeg har testet Everyday Base Layer LS Essential i str. S/M og den størrelse er fin til mine 65 kg. fordelt på 175 cm.

Konklusion

En god baselayer i et lidt tykkere (antibakterielt) materiale med ærmer lidt længere end gennemsnittet, til en skarp pris!

GripGrab Merino Polyfibre Base Layer (Testvinder)

Photo by Martin Paldan | GripGrab

Danske GripGrab har et rimelig godt udvalg af baselayers, både i kunstmateriale og uld som denne der er udført i en kombination af merino uld og polyester. Merino-uld kradser ikke på samme måde som traditionel uld og man får stadig de gode egenskaber fra ulden, nemlig at den holder huden tør og lun – uanset om det er koldt eller varmt udenfor. Uld er samtidig selvrensende, så man undgår dårlig lugt i udgangspunktet. Til gengæld skal man så huske at uld bør håndvaskes, eller vaskes på særligt uld-program på vaskemaskinen, med vaskemiddel til uld – ellers er min erfaring af materialet bliver lidt stift og træls. Her betyder kombinationen af merino-uld og polyester at man får de bedste egenskaber fra ulden, kombineret med det bedste fra polyester, bl.a. at det kan strækkes ganske meget, er slidstærkt og ikke “rynker” så nemt som uld. Den holder formen bedre, så at sige.

Denne baselayer er med lange ærmer og et ret traditionelt snit, den er tætsiddende og passer derfor godt til både cykel og fritidsbrug. Den fås i sort og blå, i størrelserne fra XS – XXL.

GripGrab anbefaler den til brug i temperaturer fra mildt -> koldt, og her i efteråret har den i hvert fald været rigtig fin med en jakke over.

Pasformen er normal, altså sidder en rimelig tæt til kroppen. Jeg har testet den i str. S, som er passende til mine 65 kg./175 cm.

Konklusion

Lækker baselayer hvor kombinationen af merino-uld og polyester gør at man kombinerer det beste fra begge verdener. God pasform, ikke for tyk – men stadig isolerende på de kolde dage. Prisen er forholdsvis høj, men kvalitet koster!

Vejledende pris: 499,- / Set til 449,-

Endura BaaBaa Blend LS Baselayer

Endura’s baselayer, BaaBaa Blend LS, er som GripGrab’s model udført i en kombination af merinould og polyester for at have det bedste fra begge materialer. Man får uldens gode temperaturregulerende egenskaber, det er blødt og lækkert og så er det til en vis grad selvrensende, Polyester er derimod hurtigttørrende, slidstærkt og kan strækkes ganske meget, dette er er med til at give en god komfort og pasform.

Modellen fås til både mænd og kvinder og er tilgængelig i sort, blå og rød.

Brugen af merino-uld gør at materialet ikke kradser, det er derimod bare dejlig blødt mod kroppen. Materialet er praktisk talt lugt-frit og det tørrer hurtigt da det består af 80% polyester og 20% merino-uld. Kombinationen af materialerne gør også at den kan vaskes på almindelig vis i vaskemaskinen, hvilket gør det hele lidt nemmere.

Pasformen er lidt mere “loose” end de andre baselayers vi har testet i dennne omgang – den sidder ikke helt tæt til kroppen, men Endura er traditionelt set også mere fokuseret på mountainbikeren end landevejsrytteren. Den er lidt længere bagtil, for at sikre optimalt pasform og komfort på cyklen. Materialet er lækkert og kan strækkes – dog ikke helt i samme grad som hvis det havde været 100% kunstmateriale. Der er syninger i siderne og ved ærmerne, men da den ikke sidder helt tæt til kroppen bemærker man faktisk slet ikke disse.

Jeg har testet baselayeren i temperaturer ned til omkring 5 grader, og det går fint med en termojakke som yderste lag.

Den er testet i str. S og den er måske faktisk i den store ende til mine 65 kg. fordelt på 175 cm., jeg tror godt en XS kunne gå an.

Konklusion

BaaBaa Blend er en lækker baselayer som kombinerer det bedste fra ulden og polyester, så man går en lun baselayer der kan strækkes rimelig meget for optimal komfort. Pasformen er rimelig afslappet, så den passer godt til mountainbikeren der ikke ønsker en helt tætsiddende baselayer.

Prisen er en kende høj, men det er “prisen” man betaler for merino-uld og de gode egenskaber det som materiale har.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 409,-

Craft Pro Dry Nanoweight LS

Craft har stillet med jeres Pro Dry Nanoweight, en langærmet baselayer i et tyndt og super-let design. Materialet er genanvendt polyester, så er man klimabevist taler det også for at vælge netop denne model. Modellen fås både uden ærmer, samt i udgave med korte og lange ærmer, derudover fås den i udgave til både mænd og kvinder.

Pro Dry Nanoweight er en del af Craft’s performance-serie, altså en serie til de der tager deres træning seriøst, i praksis betyder det at pasformen skal sidde lige i skabet og at svedtransporten skal være i top – så kroppen holdes tør, uanset hvor hårdt man træner.

Som nævnt indledningsvis så er materialet super tyndt og faktisk med mesh/ventilation overalt. Det betyder at denne ikke giver den store beskyttelse mod vind og vejr, men skal bruges som svedtrøje til at holde huden tør under træning. Pasformen er tæt og det super tynde materiale gør at det føles som et ekstra lag hud, den sidder med andre org rigtig godt på kroppen. Afslutningerne ved ærmer og omkring livet er med et lille opbuk for at forhindre det trevler, mens det omkring halsen er laserskåret.

Craft anbefaler denne baselayer til brug i +10 grader, så den kan bruges på de varmere efterårsdage, eller af dem der er knap så kuldeskære. Jeg har testet den i temperaturer omkring 10 grader og den holder kroppen fint tør – dog er materialet så tyndt at jeg ikke kan anbefale den til decideret vinterbrug.

Den er testet i str. S som passer godt til mine 65 kg./175 cm.

Konklusion

Lækker baselayer hvis man træner hårdt og svedtransport er vigtigere end beskyttelse mod vind og vejr. Tæt og behagelig pasform og et materiale der føles lækkert og blødt med huden.

Vejledende pris: 399,- / Set til 239,-

Mere fra Noel Juul Christensen
Test: AGU Gravel Bibshort
Gravel har virkelig slået an og nu begynder flere producenter at lave...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.