Test: Endura MT500 Waterproof Jacket II

Samlet karakter

Vi har tidligere stiftet bekendskab med Endura‘s MT500-serie, en serie de selv har klassificeret som værende til “Rugged Trail Performace” brug, vi har tidligere testet og anmeldt MT500 langærmet trøje og MT500 Baggy Shorts.

Vi er nu nået til det yderste lag, nemlig Deres MT500 Jacketproof Jacket II, en vind og vandtæt jakke der kan bruges i praktisk talt al slags vejr, blot man tilpasser lagene man har indenunder.

Med en pris på over 2000,- er forventningerne også skruet godt i vejret, lad os finde ud om den giver fuld værdi for pengene!

Design og detajler

Jakken fås i 2 farver, den klassiske sorte og en blå/lilla udgave for dem der ønsker lidt mere knald på farverne – det er sidstnævnte vi har haft fingrene i. MT500 Waterproof Jacket II er udført som en 3 lags konstruktion i det materiale der kaldes ExoShell 60, dette materiale har en virkelig god åndbarhed på 64000 og samt et vandsøjletryk på 18000mm, ydermere er materialet enormt og tyndt, hvilket betyder den fylder minimalt når den er pakket sammen. Materialet er en kombination af nylon og (96%) og elastan (4%) hvilket gør at det ikke er specielt fleksibelt eller strækbart, men til gengæld super slidstærkt.

 

Jakken er en klassisk langærmet jakke med gennemgående lynlås og som noget lidt atypisk har den også en hætte, en hætte der kan bruges efter behov og foldes sammen som man kender det fra regnjakker hvis den ikke er nødvendig. Dette vidner blot om at Endura mener det seriøst når de siger den kan bruges i al slags vejr. Hætten har naturligvis en størrelse der gør at den kan benyttes, også med cykelhjelm på. Hætten kan justeres via elastik-snor, så den slutter helt tæt omkring hoved eller hjelm.

Skulderne er udført i et materiale kaldet Cordura, et materiale der tåler lidt mere end gennemsnittet – hvilket gør det perfekt til brug på sporet hvor det ikke er unormalt at man kommer i karambolage med et træ, en gren eller noget tredje. Samtidig er der silikoneprint på skulderne, som gør at stropperne fra en eventuel rygsæk bliver på sin plads – endnu en rigtig fin detalje. Ned langs siderne er brugt et lidt tyndere materiale, for at forbedre åndbarheden.

endura-mt500-waterproof-jacket-ii-side

Den gennemgående lynlås er naturligvis fra YKK, hvilket er noget af det ypperste indenfor lynlåse. Lynlåsen er vandafvisende og har “storm-flap” indvendigt, så kold vind ikke trænger ind denne vej.

Ved brystet er en lomme hvori kan kan opbevare sin smartphone eller lign., i lommen er også en pudseklud til briller, Garmin eller smartphonens skærm. Lommen har udgang til audio-kabel, så kan kan have sin smartphone eller MP3-afspiller liggende i lommen og have kablet til hovedtelefonerne indvendigt i jakken. Lynlåsen til denne lomme er naturligvis vandtæt.

endura-mt500-waterproof-jacket-ii-cloth

Udover brystlommen er der yderligere to lommer, én på hver side af jakken – ligeledes med vandtætte lynlåse, disse er også store nok til opbevaring af alt fra smartphones til værktøj, energi eller noget helt fjerde. Lommerne er indvendigt med mesh, så de fungerer faktisk også som ventilation hvis de blot åbnes.

endura-mt500-waterproof-jacket-ii-pocket

Ved ærmerne er der refleks nederst og de kan lukkes tæt omkring håndleddet med velcro, så hverken vind eller vand trænger ind denne vej. Ved livet er ikke traditionel bred elastik, men derimod en tynd elastiksnor der justeres indvendigt i jakken så den også slutter tæt omkring livet. Under ærmerne er mulighed for at åbne op med 2-vejs lynlås, igen for at optimere ventilationen.

endura-mt500-waterproof-jacket-ii-underarm-vent1

På bagsiden af jakken er en enkelt refleks nederst og ved nakken er ligeledes brugt et lidt tyndere materiale for at forbedre åndbarheden i jakken.

Det faktum at jakken er både vind og vandtæt, men samtidig imponerende åndbar, gør at den kan bruges en stor del af året og derfor ikke er til udelukkende forårs, efterår eller vinter-brug. På de varmere dage er der rig mulighed for at øge ventialtioner ved at åbne for lommerne eller under ærmerne, selvom jakkens åndbarhed i forvejen er ganske god.

Testpersonen

  • 175 cm.
  • 70 kg.
  • Størrelse testet: M

endura-mt500-waterproof-jacket-ii-back

Jakken er testet i efterårsperioden der, som man kan forvente det i Danmark, har været både våd, blæsende og til tider ganske kold. Inderlagene er tilpasset efter temperaturen, men som oftest har det blot bestået af en svedundertrøje. Temperaturmæssigt har vi ligget omkring maks 10 grader ned til omkring frysepunktet og det er nok i virkeligheden også her hvor MT500 Waterproof Jacket II virkelig kommer til sin ret, selovm den sagtens vil kunne bruges ved lavere temperaturer med passende lag indvendigt.

Det første man bemærker er åndbarheden, den er intet mindre end fantastisk! Det er nemt at komme af med overskudsvarmen og jakken er stadig 100% vandtæt, så man holdes tør både udefra og ikke mindst indefra – da kroppen kan komme af med varmen. Det er ingen sag at lave en vandtæt jakken, problemet er at lave en jakke hvor som er både vandtæt og åndbar og her har Endura virkelig knækket koden.

Jakkens pasform er løs og tilpasset MTB brug, altså lidt casual og ikke tætsiddende som tradiotionelt cykeltøj. Den minder mest af alt om en almindelig outdoor jakken, men er så bare fyldt med en række cykelspecifikke detaljer.

Den lave vægt og det tynde materiale gør jakken til en ren fornøjelse at kører i, både korte og lange ture – samtidig er det nemt at tilpasse jakken så det passer den enkelte, både i livet, ved ærmerne og evt. ved hætten.

Materialerne er i top-klasse og man er slet ikke i tvivl om at denne er en jakke der vil holde i mange år fremover, også selvom den bruges som den er tiltænkt – nemlig til den MTB brug hvor der stilles lidt større krav til slidstyrke og holdbarhed generelt, dette gælder alt fra selve materialet til lynlåse, intet sted er der hoppet over hvor gærdet var lavest.

Materiale

  • Nylon 78%
  • Cordura 18%
  • Elastane 4%

Konklusion

Det er svært ikke at være imponeret over Endura’s MT500 Waterproof Jacket II – for det er ganske enkelt bare en fremragende jakke. Jakken er udført i gode materialer af vanvittig høj kvalitet, der er et hav af fede detaljer der alle er brugbare og ikke blot for syns skyld, eksempelvis hætten der kan bruges også selvom man har hjelm på, den lille klud til aftørring af brillerne, eller det faktum at sidelommerne har dobbeltfunktion i form af udluftning da de indvendigt er af mesh.

Prisen på over 2000,- vil formentlig afskrække nogle, for det er mange penge for en jakke, men omvendt skal det holdes op imod at Endura MT500 Waterproof Jacket II kan bruges mere eller mindre året rundt, er af super høj kvalitet og formår at kombinere vind og vandtæthed med enorm god åndbarhed, hvilket gør at længere ture på sporet i al slags vejr ikke er et problem med Endura MT500 Waterproof Jacket II!

Er man en “tough” MTB rytter der kører i al slags vejr og sætter pris på lækkert udstyr, så se at få Endura MT500 Waterproof Jacket II noteret på ønskesedlen!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2149,-

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.