Test: Fizik Terra Artica X5 GTX

Fizik har til denne efterårs og vintersæson præsenteret den nye Terra Artica X5 GTX, en vintersko med højt skaft – uden dog helt at være en støvle. Vinterskoen er lavet til både MTB og gravel, med blødt for og Goretex membran som holder vind og vand ude – men lader fødderne ånde.

Vi har testet Terra Artica X5 GTX de sidste måneder i blandet dansk efterårs og vintervejr, fra blæsende til regnfyldte dage, til lave temperaturer og alt derimellem.

Design og detajler

Terra Artica X5 GTX fås i 2 farver, den klassiske sorte og en fed lilla/vinrød udgave og størrelsesmæssigt spænder de fra 36 – 48.

Skoen er lavet med BOA-spænde på forfoden samt velcro-strop omkring anklen – dette sikrer nem og hurtig justering og evt. tilpasning undervejs.

Skoen er forstærket foran ved snuden og hele vejen rundt mens den rundt i kanten og på den øvre del af snuden var ventilationshuller. Skoene har en Gore-tex membran der holder fødderne tørre, mens de stadig kan ånde trods 100% vandtæthed.

Indvendigt er Terra Artica X5 GTX med lækkert blød fleece som ikke bare føles rart, det giver også ekstra isolering og hjælper dermed med at kolde fødder og tæer dejlig varme. Inderdelen er nærmest som at trække i en blød vintersok – den sidder tæt omkring foden, men stadig med ret god bevægelighed.

Skoens skaft går lidt længere op end en sko, men ikke helt så langt op som en støvle – det betyder at den lukker tæt lige omkring ankelknoen på undertegnede og det kan skabe lidt ubehag, alt efter hvor stramt man får lukket velcro-stroppen.

Sålen er en blød gummisål med et groft mønster, så man står godt fast hvis man bevæger sig af cyklen, der er endda mulighed for montering af spikes (medfølger ikke) og så understøttes SPD, eller tilsvarende MTB/gravel klamper. Sålen er en standard nylon-sål med en stivhedsindeks på 5.

Terra Artica X5 GTX i praksis

I løbet af testperioden på knap 4 måneder har vi haft lejlighed til at teste dem af i praksis, under mange forskellige vejrforhold – lige netop som vi kender det danske efterårs og vintervejr.

De er bl.a. testet i silende regn og som alle andre vintersko/støvler, så er man lidt på den når vandet kommer ind oppefra – for så ender vandet nede i skoene og er med til at køle fødderne ned. Heldigvis gør Gore-tex membranen at fødderne stadig kan ånde og den bløde fleece hjælper med at holde fødderne rimeligvis lune og beskyttet mod evt. kold vind.

De er også testet i temperaturer lige under frysepunktet, ned til omkring -5 grader og her kommer man langt med en god tyk sok i merino-uld, selvom jeg normalt virkelig hurtig fryser mine tæer og fødder.

På dage med temperaturer svingende omkring frysepunktet kommer de virkelig til sin ret, for de giver tilpas beskyttelse og varme, men uden at fødderne koger over – netop fordi de takket være Gore-tex membranen kan ånde.

I terræn med vandpytter, mudder og andet opsprøjt vil man opleve og glæde sig over en 100% vandtæthed – og det er netop her hvor et par “rigtige” vintersko/støvler adskiller sig fra et par skoovertræk. Modsat skoovertræk, så er et par vintersko/støvler også vandtætte nedefra, så man undgår våde og kolde fødder og tæer når man drøner igennem vandpytter, mudderpøle eller lign.

Jeg har testet Terra Artica X5 GTX i str. 42, jeg bruger normalt str. 41 i normale sko og har lidt brede fødder, der er fint med plads i bredden i disse sko – også med en tykkere vintersok på.

Konklusion

I testperioden har jeg kørt flere længere ture på 3-4 timer i blandet vejr og Terra Artica X5 GTX er virkelig behagelige at have på, både den generelle komfort og pasform samt det faktum at de er godt isoleret, mens man er beskyttet mod vind og vand.

Designmæssigt synes jeg absolut det er nogle af de pænere vintersko og designet virker overhovedet ikke kluntet som det ellers nemt kan komme til. De er stilrene, pæne og ikke ret meget mere bulky end et par almindelig XC cykelsko!

Vil man have fart og farver, så vælger man naturligvis den vinrøde/lilla udgave, er man lidt mere konservativ så går man nok med den klassiske sorte og her ænser man nærmest ikke det er et par vintersko, bortset fra et skaft der går lidt højere op end normalt.

Pris og tilgængelighed

Funktionalitet 9
Komfort og pasform 8
Design 8
Pris 7
8
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Knog Scout Cykelalarm
Knog så dagens lys i 2002 og har siden da beskæftiget sig...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.