Test: Garmin EDGE 1050 cykelcomputer

Tilbage i slutningen af juni 2024 blev Garmin’s nye EDGE 1050 lanceret som den nye topmodel med en række nye features og måske vigtigst af alt – en helt ny og forbedret skærm!

Gå direkte til indhold:

Hvad er der i kassen?

EDGE 10150 fås i både i standard som her, samt i bundle udgave – sidstnævnte indeholder udover nedenstående også et pulsbælte, kadence samt fartsensor.

Standard udgaven indeholder følgende:

  • Garmin EDGE 1050
  • Out-front mount
  • Quarter-turn mount med elastikker til styr/frempind
  • Strop til sikring af enheden
  • USB-C kabel til opladning
  • Vejledninger

Vigtigste features i EDGE 1050

  • Ny 3,5″ skærm
  • Nyt og mere “kantet” design
  • Nemmere oprettelse af baner direkte på enheden
  • Indbygget højttaler (Ringeklokke)
  • Understøttelse af Garmin Pay
  • Nye GroupRide features
  • Op til 20 timers batteritid

Designet

Designet på EDGE 1050 er blevet lidt mere kantet end de tidligere udgaver, hjørnerne er ikke helt så afrundede længere og den ser lidt mere “skarp” ud. Sammenligner man med EDGE 1040 Solar så har de næsten samme fysiske størrelse, men EDGE 1050 er lidt længere og bredere, til gengæld lidt slankere. Ligger man de to ved siden af hinanden vil man dog opleve de har nogenlunde samme størrelse.

EDGE 1050 har en 3,5″ skærm, altså er selve skærmstørrelsen den samme som på EDGE 1040-serien, forskellen ligger i selve skærmtypen og opløsningen – den del kommer vi retur til.

Den store 3,5″ touchskærm er stadig omdrejningspunktet, men Garmin har ikke helt glemt de fysiske knapper og der er både tænd/sluk på venstre side samt lap og start/stop knap i bunden som vi kender det fra tidligere modeller.

I bunden finder man også USB-C stikket der bruges til opladning og evt. tilslutning til PC/Mac, stikket er gemt bag en ligge låge der sikrer der ikke kommer vand og skidt i stikket.

Selve enheden er udført i mat plast i en kombination af sort og grå farver og bagsiden er riflet – det ser ganske nydeligt ud og den store fordel er formentlig at ridser ikke ses helt så nemt.

Selve mountet på EDGE 1050 er ikke længere i metal som vi så på EDGE 1040-serien, til gengæld er den udskiftelig og det ser jeg som en kæmpe fordel – så den så kan udskiftes hvis den skulle gå hen at knække eller bare blive slidt over tid. EDGE 1050 er kompatibel med EDGE Power Mount som er en out-front holder der kan trække strøm direkte fra batteriet på kompatible eBike’s – det er altså smart.

EDGE 1050 vejer 161 gram og måler helt præcist 60,2 x 118,5 x 16,3 mm.

Garmin EDGE 1040 SolarGarmin EDGE 1050
Vægt131 gram161 gram
Bredde59,3 mm.60,2 mm.
Højde117,6 mm.118,5 mm.
Tykkelse20,0 mm.16,3 mm.

Opsætning og opstart

EDGE 1050 er heldigvis kun blevet nemmere at sætte op, uanset om man er ny eller eksisterende Garmin bruger. Ved første opstart vælger man sprog, scanner QR koden med ens smartphone og dernæst parres enheden med ens Garmin Connect konto. Har man en nyere Garmin enhed, vil man automatisk kunne importere profiler samt sensorer, hvis man ønsker det – så alt faktisk er klar til brug efter få minutter! Det er efterhånden blevet lige et let og hurtigt som når man køber en ny iPhone – ulempen er så måske at det bliver så “nemt” at man næsten ikke opdager det er en helt ny enhed…

Funktionaliteten

Det allerførste man bemærker når man tænder for EDGE 1050 er skærmen – den er en kæmpe forbedring ift. tidligere modeller og klart den allerstørste (og vigtigste) nyhed.

Skærmen er stadig på 3,5″, men det er en “Liquid Crystal” skærm med opløsning på 480 x 800 pixel. Det er egentlig ikke en imponerende opløsning ift. moderne smartphones, men til sammenligning har EDGE 1040-serien en opløsning på 282 x 470 pixels. Udover en skærm der er mere detaljeret, så er den også mere lysstærk og nemmere at aflæse i stærk sollys. Skærmen fremstår klar og tydelig og det betyder at alt fra datafelter til kortdetaljer er meget nemmere at aflæse. Det er dog ikke kun opløsningen der er blevet bedre, skærmen reagerer også endnu bedre på touch-kommendoer og er derfor nem og hurtig at navigerer rundt på. EDGE 1040-serien var ikke langsom, men EDGE 1050’erne er bare bedre og hurtigere – faktisk minder den ret meget om en moderne mobiltelefon i dens brugerinterface, selvom den måske ikke er lige så kvik som en nyere iPhone.

Via startskærmen kan man øverste skifte mellem ens cykelprofiler, og hver cykelprofil kan konfigureres med de skærme og datafelter man har brug for, eksempelvis kan der være forskel på hvilke felter/skærme man ønsker til indendørs træning, ift. når man kører gravel. På startskærmen kommer der, som udgangspunkt, også forslag til træning – ligesom man neme kan tilgå kortet, oprette træninger eller tilgå ruter der for nyligt er overført til enheden, den seneste vil nemlig ligge på startskærmen, klar til at blive sat igang.

Af nye funktioner, så kan man på EDGE 1050 bl.a. oprette baner/ruter direkte på skærmen. Den fungerer faktisk ret godt hvis man hurtigt skal oprette en rute, men eller vil jeg til enhver tid foretrække at lave ruterne på en pc/mac, det er simpelthen bare nemmere! På EDGE 1050 trykker du bare på forskellige punkter og ruten dannes så automatisk.

En anden ny feature er muligheden for at få forskellige advarsler på skærmen, som tidligere kan man få information omkring skarpe sving, større/trafikerede veje ol., men nu kan man også få en notifikation op hvis der er indberettet et hul i vejen eller lign. Ulempen her er at dette skal vedligeholdes af brugerne og her virker det ikke til at der er så mange brugere endnu, dog er det lykkedes mig at få et par advarsler op på skærmen i løbet af test-ugerne.

Gruppe funktionerne har også fået en opfriskning, så man nemmere kan kommunikere med andre Garmin brugere der har gruppe-funktionen tilgængelig på deres enheder. Med GroupRide kan man se hvor andre ryttere er henne, sende dem beskeder ol., en funktion jeg dog ikke har haft lejlighed til at teste i praksis – og som jeg nok heller ikke tænker jeg selv ville bruge, selvom mine cykelmakkere havde funktionen…

Er man til mere struktureret træning, er Garmin Coach nu fuldt integreret – så man kan få sine træningsplaner direkte på enheden.

Den nye indbyggede højttaler har to funktioner, først og fremmest kan den give dig verbal guidance ifm. træning eller advarsler, men den kan også fungere som ringeklokke – tap én gang på skærmen og tryk på “klokke” så udsender den en høj “ringeklokke lyd” som kan advarer dine medtrafikanter om at du kommer bagfra. Kan den erstatte en traditionel ringeklokke? Måske ikke, men den er i hvert fald langt bedre end ingenting!

Én af de andre nye funktioner er understøttelsen af Garmin Pay, i praksis betyder det at den kan bruges til trådløs betaling med ens kreditkort, ligesom man kender det fra eksempelvis Apple Pay på ens iPhone. En udmærket feature, men omvendt – hvor ofte er man afsted på en tur uden sin smartphone?

Udover de nævnte nye features, så understøtter EDGE 1050 naturligvis stadig alle de mere eller mindre velkendte funktioner såsom Strava Live Segmenter, ClimbPro, cykel og MTB dynamik samt kort til både vej, grus og ikke mindst MTB spor!

EDGE 1050 kan tilsluttes ens smartphone via Bluetooth og Wi-Fi når man er derhjemme, så synkronisering sker nemt og ubesværet, uanset om man er landet hjemme i indkørslen, eller sidder på den anden side af jorden.

Til den daglige træning oplever jeg ikke stor forskel på EDGE 1050 og andre nyere enheder, bortset fra at den generelt er noget kvikkere, detaljegraden er højere og så kommer der lidt flere advarsler på skærmen. Sidstnævnte kan være både godt og skidt, for man kan også bruge for meget af ens opmærksomhed på skærmen, istedet for at have øjnene på vejen og trafikken.

Konklusion

Det er altid spændende når der lanceres nye topmodeller fra “de store” i markedet, fordi det som oftest er dem der sætter dagsordenen og dem de andre forsøger at efterligne i større eller mindre grad. EDGE 1050 revolutionerer måske ikke markedet, men den kommer alligevel med en række nye features som gør den ret interessant!

Skærmen er helt klart EDGE 1050’erens største force, den er virkelig god – ikke bare opløsningen, men den er også hurtig og præcis, uanset om du bare navigerer rundt i menuerne eller er ved at lave en rute via kortet. Skærmen er både skarp, lysstærk og man føler ikke helt den store forskel mellem denne skærm og den man finder på sin smartphone. Kæmpe tommel op til Garmin her!

Som topmodel så er EDGE 1050 proppet med features og der vil formentlig være en del som den enkelte aldrig vil få brugt. Jeg synes dog at den nye kortfunktion med oprettelse af baner/ruter direkte på enheden virker ret godt – og er en funktion man vil kunne bruge på farten, derudover er ringeklokken en meget smart gimmick hvis man ikke har en ringeklokke på cyklen. Understøttelsen af Garmin Pay og de nye GroupRide features vil jeg nok aldrig selv få brugt, men for andre kan de potentielt være en gamechanger?

Skal man så opgradere til EDGE 1050 hvis man har en EDGE 1030/1040? Tja, det kommer nok lidt an på ens temperament… Hvis man gerne vil have det nyeste, så er svaret JA! Vil man gerne have en opgradering der kan ses og mærkes så er svaret delvist ja, for skærmen og hastigheden er så absolut bedre – men for den gængse bruger, så “kan” den ikke rigtig noget som de to andre ikke kan.

Pris og tilgængelighed

Garmin EDGE 1050
Vejledende priser: Alm. 5849,- / Bundle 6599,-

Funktionalitet 10
Brugervenlighed 8
Design 9
Pris 7
8.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
OneUp gør det endnu nemmere at skifte klinge!
OneUp har netop introduceret Switch, et unikt og ret genialt system der...
Læs mere
Join the Conversation

1 Kommentarer

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.