Test: GEAX Gato 29″

GEAX er et brand under Vittoria, som praktisk talt kun gør i MTB dæk og har gjort dette siden starten af 90’erne. Deres sortiment består pt. af knap 30 modeller og vi har denne gang kigget på modellen kaldet Gato i 29″.

GEAX sortiment er delt op i 4 kategorier, alt efter anvendelse;

  • Cross County
  • Allmountain Enduro
  • Gravity
  • Asphalt

Gato dækket kører til i Cross County kategorien, en kategori til alle os der kører lidt af hvert, både asfalt, skovstier, singletracks og lign. Dækket er, i følge GEAX, særligt velegnet til brug i våde forhold og på løst underlag.

Dækket fås 26″, 27,5″ og 29″ – og i forskellige bredder, vi har testet 29×2.1 udgaven der vejer 530 gram. (Se alle udgaver af GEAX Gato)

Udgaven vi modtog til test var et foldedæk, hvor der er brugt kevlar som kantråd. Det faktum gør dækket så let som muligt og det er muligt at “folde” dækket sammen så det fylder minimalt, dette er både smart når dækket leveres/sendes til forbrugerne, men så sandelig også hvis man ønsker at have et ekstra dæk med i tasken på MTB turen eksempelvis. Foldedækket er meget nemt at have med at gøre under montering på fælgen, da det ikke er nær så stift som traditionelt kanttrådsdæk, dog holder det ikke formen på samme måde som et kanttrådsdæk – så under montering skal man være mere opmærksom på at få dækket sat korrekt på hele vejen rundt.

Mønstret på GEAX Gato er ret åbent med god plads mellem knopperne så mudder og lign. ikke pakker sig sammen, modsat mange andre dæk er dette retningsbestemt og kan ikke vendes for skift mellem greb og hastighed.

geax-gato-29-pattern

Vi har testet GEAX Gato de seneste måneder, et par måneder der har budt på lidt af hvert på vejfronten, så vi har bl.a. været på mudrede singletracks, i vandpytter, på asfalt og en tur i skoven med høj sol. Helt grundlæggende så klarer GEAX Gato sig overaskende godt, det “aggressive” mønster med de høje knopper giver et super greb i den løse skovbund og særligt i mudrede spor får GEAX Gato virkelig vist sit værd, da man glider lige igennem. I sving glæder man sig over knopperne der er placeret hele uden på siden af dækket – da disse også er med til at give et rigtig godt greb der gør det nemt at forcere svingene med en fornuftig hastighed. Det bedste eksempel på GEAX Gato’s evne til at håndtere løst underlag er at jeg efter skift fra mine Swalbe Rapid Rob til GEAX Gato – nu kunne komme op af flere stigninger med meget løst underlag, meget lavpraktisk – men de virker virkelig i praksis! Rødder, løse sten og andre forhindringer på singletrack’et klarer GEAX Gato 29″ også til UG.

På skovstier og lign. er dækket enormt behageligt at kører på og det kan pumpes forholdsvis hårdt uden det går væsentligt udover grebet, jeg har dog kørt med et dæktryk omkring 2 bar i skoven, hvilket for mit vedkommende har været passende.

På asfalt bemærker man dog ret hurtigt det grove mønster med de høje knopperne, for dækket er ikke blandt de mest lydløse – men omvendt er det heller ikke her dækket har sine forcer så dette tillægger jeg ikke den store betydning.

geax-gato-29-wheel

Konklusion

GEAX Gato 29″ er et forholdsvis let dæk med sine 530 gram, derudover giver det et superb greb i mudder og på løst underlag i skoven, uanset om det er op af stigninger, gennem et sving eller lignende – de gør det virkelig godt! På asfalt er man lidt hæmmet af de store og knopper på dækket, for det larmer altså en smule, særligt hvis man virkelig træder til i pedalerne.

Samlet set er GEAX Gato 29″ et rigtig godt bud på et dæk til dem der vil ud og “lege” med mudder i skoven, uanset om det er forår, efterår eller en våd sommer, de store bløde knopper sikrer et godt greb i underlaget.

Pris og tilgængelighed

Set til ca. 300,-

Greb, overordnet 8
Pris 7
7.5
Tags fra indlægget
Mere fra Noel Juul Christensen
Nye baglygter fra Angry Light
Fra danske Angry Light, der forhandles af Cykelgear.dk, har vi de sidste...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.