Test: Jabra Elite 4 Active headset

Jabra lancerede i forbindelse med CES 2022 messen et helt nyt trådløst headset til træning. Elite 4 Active hedder modellen og udover at være 100% trådløse har de støjreduktion (ANC), tåler sved og vand og så er der op til 28 timers batteritid med batterietuiet i brug!

Vi har testet dem de sidste par uger, primært på hometraineren.

Hvad er der i kassen?

Jabra har, som mange andre producenter på markedet, fokus på at minimere miljøbelastningen så deres emballage er primært af pap og med et minimum af plastik. Det betyder jo ikke noget for funktionaliteten, men som forbruger er det rart at vide at producenten tager ansvar.

I kassen finder man følgende:

  • Ladeetui
  • 3 ekstra sæt eartips
  • USB-C kabel
  • Vejledning

Udvalgte specifikationer

  • True Wireless
  • Bluetooth 5.2
  • IP57 klassificeret
  • Aktiv støjreduktion
  • 4 mikrofoner
  • Op til 28 timers batteritid

Design og detaljer

Elite 4 Active fås i 3 farver, marineblå, mintgrøn og den klassiske sorte. Elite 4 Active ligner til forveksling de fleste andre True Wireless hovedtelefoner og kommer ligeledes med et praktisk etui der bruges til både opbevaring og opladning.

Hver earbud vejer sølle 5 gram og det gør at man praktisk talt ikke bemærker man har dem i ørerne. Med i pakken er 3 forskellige eartips, så man kan finde den størrelse der passer ens ører. Da earbudden primært holdes fast i øret via eartip’en, er det væsentligt at man bruger den rette størrelse for tæt pasform, da man ellers risikerer de falder ud. Earbudsene er dog designet således at de passer ind i et normalt øre, så selve earbudsene fungere lidt som den “krog” man ser på mange andre True Wireless hovedtelefoner, Jabra kalder det for “Secure Active Fit”.

Hver earbud er udstyret med 4 mikrofoner, som skal hjælpe til en ekstra god samtaleoplevelse når de bruges som headset, samtidig er de som nævnt indledningsvis, udstyret med ANC (Aktiv støjreduktion) som er en feature der fjerner udenomsstøj.

De aktive vil sætte pris på IP57 klassificeringen der betyder at de tåler både regn og sved, så de kan bruges i al slags vejr og både til hverdag samt træning! Det er ikke uvæsenligt til højintensitets aktiviteter hvor man sveder meget, for det kan altså nemt slå et par almindelige hovedtelefoner ihjel.

Det fine etui som Elite 4 Active leveres med, beskytter eardbudsene når de ikke er i brug – og sikrer de ikke bliver væk, men vigtigst af alt så fungerer det som oplade-etui. Etuiet har et indbygget batteri så den samlede spilletid rammer 28 timer (Hver opladning giver 7 timers spilletid) og løber man helt tør, kan man oplade i sølle 10 min. for at få en times spilletid! Under normale forhold vil dog nok sjældent løbe helt tør, men bare smide headbudsene i ladeetuiet når de ikke er i brug, så de er fuldt opladte næste gang man skal bruge dem. Etuiet oplades via USB-C – her kunne man godt have håbet på understøttelse af trådløs opladning, det er altså bare nemmere, men formentlig heller ikke helt gratis at producere.

På siden af earbuden er knap, som via app’en kan indstilles til at reagere som man ønsker det – igen må jeg dog nok erkende at jeg ikke er kæmpe fan af “knap-betjening” af in-ear headset, det er bare ikke specielt behageligt at trykke earbudden længere ind i øret. Det er dog fint at have muligheden, selvom jeg nok selv primært ville betjene dem via min smartphone eller anden device der bruges som lyd kilde.

Lydkvaliteten og pasform

Elite 4 Active er lavet til aktivt brug og det betyder ofte at der er fokus på en god og dyb bass – det er også tilfældet her, uden at den dog bliver dominerende og altoverskyggende. Via app’en kan man også bruge equalizeren og indstille lyden så den passer ens præferencer bedst muligt.

Lydbilledet er detaljeret, med god dybde og klar sang/tale – så lydmæssigt har jeg intet at udsætte på dem, det fungerer! Som headset fungerer de også fint, selvom samtaler, med ANC slået til, bliver meget “indelukket”, det kan dog løses ved at aktivere “Sidetone” der lader en del af udenomstøjen komme igennem, så man ikke får den indelukkede fornemmelse. Dem jeg har talt med har dog oplevet en meget svag “susen” og altså ikke en krystalklar samtalekvalitet i deres ende.

Via app’en er det muligt at slå ANC til/fra og indstille hvor effektiv denne skal være – om man vil fjerne lidt eller al udenomsstøj. Derudover er der mulighed for at aktivere “HearThrough” som rent faktisk er en ret fed funktion der virker modsat af ANC, den lader nemlig udenomsstøj passere igennem – så man kan høre hvis det banker på døren, en bil dytter af dig eller ungerne står og råber af dig mens du laver FTO test på Zwift.

Via app’en kan man også se batteristand for begge earbuds, samt etuiet.

Som nævnt tidligere, er der en lang række forskellige eartips med i pakken, så det bør være relativt nemt at finde en størrelse der passer ens ører, for det handler om at de skal sidde tæt i øregangen, både for at sidde fast, men også for at optimere lyden.

ANC funktionen fungerer udmærket og fjerner, eller begrænser størstedelen af udenomstøjen. Sidder du eksempelvis og taster på et tastatur, vil du stadig kunne høre det svagt – men deaktivere du funktionen vil du tydeligt kunne høre at det rent faktisk fungerer. Ved brug på hometraineren indendørs, med en blæser lige i fjæset man kan opleve at mikrofonen opfanger en masse vindstøj, men det synes jeg heller ikke har været tilfældet her, hvilket er super lækkert.

Til sport og aktivt brug sidder de ret godt, men da der ikke er en krog eller lign. i eller omkring øret, er man helt afhængig af at de sidder godt fast i selve øregangen. Jeg har oplevet et par gange, på hometraineren hvor man sveder ualmindelig meget, at de simpelthen “svupper ud” af ørerne efter et par timer – men det er ikke noget jeg vil anse som værende et problem ved løb eller evt. cykling udendørs, da man ikke sveder nær så intensivt udendørs.

Konklusion

Elite 4 Active koster lige under 1000,- og for de penge får man et sæt hovedtelefoner der kan bruges til både træning og hverdagsbrug. Designet og pænt, diskret og der er god lyd i dem. Samtidig er de sikret mod sved og regn, så de kan bruges i alt slags vejr, inkl. hård træning – og lig så dertil en velfungerende ANC som lukker støjen uden når man ønsker at fokusere på sin træning, eller bare ønsker lidt arbejdsro på kontoret.

Batteritiden er glimrende og man har mere end ét døgns spilletid inden man skal have etuiet fordi et stik – så for de fleste vil der være langt mellem opladningerne.

Samlet set får man god værdi for pengene i Elite 4 Active, som man bruges til lidt af hvert!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 999,-

Funktionalitet 8
Lydkvalitet 9
Pasform og komfort 8
Design 8
Pris 8
8.2
Tags fra indlægget
, , ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Denver SW-660 Smartwatch
Det danske firma Denver har i en lang periode lavet prisbillige smartwatches...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.