Test: Look Keo Blade Carbon Ceramic pedaler

De seneste måneder har jeg været en smule på dybt vand, da vi har testet et par carbon pedaler fra franske Look. Når det kommer til udstyr og specifikt pedaler, er der to giganter på markedet; Shimano og Look. Personligt har jeg altid brugt Shimano til både race og i skoven, men det er ikke nemt at påstå, at det ene er bedre end det andet, hvis man ikke har prøvet begge dele. Derfor har jeg begivet mig ud i at skifte fra Shimano SPD til Look Keo Blade Carbon Ceramic, der er med – som navnet antyder – keramiske lejer.

Funktionalitet 

Look Keo Blade Carbon Ceramic adskiller sig ikke fra ret mange af konkurrenterne, når det kommer til montering. Til både Shimano og Look pedaler skal man bruge en 8mm umbraconøgle, der skal bruges til at fastgøre pedalen til pedalarmen. Det kan kaldes en klassisk opbygning, da stort set alle pedaler i Shimano og Look sortiment monteres på samme måde. 

Yderst finder man gevindet, der skal indføres ved pedalarmens ende. Det går nemt og problemfrit, men det er en rigtig god idé at give gevindet en smule fedt på både pedalen og inden i pedalarmen. Fedtet gør det noget nemmere at afmontere pedalerne igen, hvis man skal skifte eller servicere sine pedaler. Pedalen behøver ikke at spændes vanvittigt hård, da pedalerne vil blive spændt rigeligt under kørsel. De skal blot spændes til, så de sidder godt fast. 

Look mener selv, at de med Keo Blade har skabt den mest aerodynamiske pedal, der findes på markedet. Umiddelbart kan man godt se, at der er aerodynamiske elementer på undersiden af pedalen, så vinden kan komme nemt videre under pedalen, når den er på sit højeste punkt. Det er lidt svært at sige, om det har den store betydning, men leder man efter de små marginaler, kan man sikkert finde en lille effekt.

Den helt “store” gevinst ved Look Keo Blade Carbon Ceramic (220 gram) er, at vægten er ca 30 gram lavere end Shimanos Ultegra (248 gram) og Ca 8 gram lettere end Shimanos Rolls Royce pedal – Dura Ace (228 gram). Kigger man på Dura Ace og Look Keo Blade Carbon Ceramic, er der et par forskelle, der er værd at bide mærke i. Blandt andet er er Look udstyret med keramiske lejer, som skal sikre længere levetid og minimal modstand under kørsel. Dura Ace pedaler er ikke udstyret med keramiske lejer og de vejer en my mere. Endvidere er prisen på Dura Ace en lille smule højere også, hvorfor Look Keo Blade Carbon Ceramic i sandhed kan konkurrere med Shimanos top-pedal. 

Klamperne til Looks pedaler fås i forskellige varianter, hvor man har muligheden for at vælge bevægeligheden på klampen. De røde (originale) har en bevægelighed på 7 grader, hvilket er en del – afhængigt af intensitet, kan de fint bruges, men klamperne bevæger sig en del, hvis man eksempelvis spurter. De grå klamper kan bevæge sig 4,5 grader og er velsagtens den gyldne middelvej, hvor man får let bevægelighed, men mere stabilitet i spurter. Den sidste farve er sort og indikerer 0 graders bevægelighed. Det er klart, at klampernes placering skal sidde lige i skabet, hvis man vil undgå gener i fodled, knæ eller hofter, men finder man det, har man den mest stabile klampe i en spurt. Personligt er jeg mest til den gyldne mellemvej, så man får en smule bevægelighed samt super kraftoverførsel. 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg meste dels har kørt med Shimano pedaler, hvorfor de oftest vil blive et referencepunkt. Shimanos SPD pedaler og Looks Keo har dog rigtig mange ligheder, da de begge har en forholdsvis stor trædeflade, så man føler god støtte under en stor del af foden. Personligt har det derfor ikke været et kæmpestort problem at skifte fra netop Shimano til Look. Når først småjusteringerne er på plads, er det bare at træde i pedalerne.

Fornemmelsen i praksis er rigtig god og pedalerne har en helt gnidningsfri kadence, der gør det problemfrit at træde i pedalerne. Klamperne er nemme at “klikke” ud og i, men med en klar følelse af, at de nok skal forblive fastspændt, så længe man ikke forsøger at få dem ud. Ønsker man at justere lidt på spændingen i pedalen, kan man lege lidt med det ved hjælp af en lille umbraconøgle. Ved at dreje på skruen kan man stramme eller løsne “hårdheden” i “klikket” – fint, hvis man eksempelvis skal køre løb. 

Konklusion 

Nuvel – pedaler, klamper og andet udstyr er oftest forbundet med lidt tilvænning og måske krydret med en smule “religion”. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at mange cyklister gør, hvad de plejer at gøre og ofte kører med de samme mærker, som de plejer. Hertil kan det være svært at konkludere eller advokere for den ene frem for den anden, men objektivt set, så er Look Keo Blade Carbon Ceramic virkelig en lækker pedal, der kan bruges af både motionisten og eliterytteren. 

Vægten er i bund, lejerne spille og aerodynamikken er der tænkt på, så hvis man ønsker at prøve kræfter med Looks Rolls Royce indenfor pedaler, så er Look Keo Blade Carbon Ceramic et ganske udmærket pedal. Prismæssigt er de en smule under Shimanos Dura Ace, og jeg mener, at de er helt på højde med den model. 

Pris og tilgængelighed 

Vejledende pris: 1699,- / Set til 1299,-

9 Funktionalitet

9 Design

9 Vægt

9 Pris

9
Dette indlæg er tagget med
,
Mere af Mathias Busk Sælgen

Test: Bontrager Circuit Thermal handsker

Her i 2020 har vi testet et par handsker fra Bontrager, der...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.