Test: Shimano S-Phyre RC9 cykelsko

S-Phyre er top-serien fra Shimano indenfor sko og beklædning og det er her man finder de bedste produkter fa Shimano’s sortiment, rettet både mod “profferne” og så alle os kræsne motionister.

Vi har denne gang haft SH-RC902 skoene på testbænken, en landevejssko der fås i 4 forskellige udgaver. SH-RC902 er standardudgaven, SH-RC902S er en Dura-Ace særudgave, SH-RC902T er en særlig udgave til sprint, time trail og lign., mens der også findes en udgave rettet specifikt mod kvinderne, SH-RC902 Women hedder denne.

Design og detaljer

SH-RC902 fås ikke kun i forskellige udgaver som nævnt indledningsvis, der er er også hele 4 forskellige farver at vælge imellem i denne udgave. Blå, hvid, rød og den klassiske sorte som vi her har haft fingrene i.

Sålen er af carbon, med stivhedsindex på 12 – altså noget af det stiveste du kan finde på markedet. Dette betyder en eminent kraftoverførsel da sålen er enormt stiv – men det betyder så omvendt også at man må gå lidt på kompromis med komforten da en stiv sål er lidt mindre komfortabel end en sål der kan flexe en smule. Under bunden er der et enkelt ventilationshul foran, mens der er plads til montering af landevejsklamper, ex. Shimano’s egne SPD-SL. Bagtil er der en lille smule beskyttende gummi ved hælen, så sålen skånes når man går og står i dem.

Foran er 2 BOA-spænder og den øverste del går ret langt ned på siden af fodryggen for optimal og tæt pasform. Derudover kan “snøren” også ligges dobbelt ved forfoden, hvis man ønsker en endnu tættere pasform. BOA spænderne er nemme at justere til helt optimal og tæt pasform, også når man sidder på cyklen!

Hælen er forstærket og stivere end resten af skoen, dette for at stabilisere hæl og fod så man får maksimal kraft ud i pedalerne, både når man træder mange watt, og når man kører med høj kadence.

Indvendigt er en god sål med svangstøtte og bagtil ved hælen er silikone som forhindre hælen i at “svuppe” når man træder til. Med i pakken får man ekstra indlæg alt efter hvor meget svangstøtte man har brug for, det er også en rigtig fin detalje som måske kan spare dig for at investere i et par andre såler.

Vægtmæssigt er vi, naturligvis, ogs¨å i den lave ende af skalaen med en vægt på 235,5 gram for en str. 42.

Pasform og komfort

Det er ingen hemmelighed at jeg er en smule besværlig når det kommer til sko, både helt almindelige sko, samt cykelsko. Jeg bruger nemlig “kun” str. 40/41, men har til gengæld en ret bred forfod. I praksis betyder det at mange sko vil klemme omkring forfoden på mig og det er ikke behageligt, særligt ikke i et par stive sko som eksempelvis en cykelsko.

Shimano er heldigvis én af de producenter der formår at favne ret bredt ift. størrelser og pasform, for rigtig mange af deres cykelsko fås både i halve numre og i en “wide” udgave, så man får lige præcis den størrelse der passer til en og slipper for at måtte gå på kompromis.

SH-RC902 er testet i str. 41, i wide udgaven, for at give plads til mine fødder og undgå at de klemmer/strammer omkring forfoden. SH-RC902 er lavet til race og med performance som ét af de vigtigste parametre, så pasformen er stadig tæt for at maksimere kraftoverførslen, ligesom den stive sål også er med til at sikrer at alle de watt der trædes overføres til pedalerne.

Er man ikke vant til den helt stive carbonsål, så kræver det en smule tilvænning, da den ikke giver sig på samme måde som en “ringere” sål, omvendt så får du også det maksimale ud af dit tråd! Jeg har i testperioden haft nogle af mine allerhurtigste træningsture med RC9 og selvom der er mange faktorer der spiller ind, så er jeg da helt overbevist om at de også gør en forskel i det samlede billede.

Konklusion

RC9 er den aktuelle topmodel fra Shimano’s landevejs-serie og en sko hvor man får lav vægt, tæt pasform og en super stiv sål – så du får det maksimale ud af dine kræfter. Designet er lækkert og man er slet ikke i tvivl om der er tale om et produkt fra øverste hylde når man får dem mellem hænderne.

Pasformen er god, selv med “motionist” øjne, men som nævnt tidligere så er sålen enormt stiv og det gør lidt ved komforten, for det er kompromiset for at få den absolut bedste kraftoverførsel. Det er bestemt ikke en dårlig ting eller noget der trækker ned, man skal være opmærksom på det.

BOA-spænderne fungerer som de skal og sikrer en tæt pasform omkring hele foden, som samtidig er nem at justere undervejs.

Søger man den ultimative cykelsko til konkurrencebrug og vil have mest muligt ud af sine kræfter, så kan RC9 fra Shimano være et rigtig godt bud!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2899,-

10 Funktionalitet

9 Design

8 Pasform

8 Pris

8.8
Dette indlæg er tagget med
, ,
Mere af Noel Juul Christensen

Antallet af cykelryttere på landevejen accelererer

Cykelsporten er for alvor kommet til Danmark, både sommer og vinter træder...
Læs mere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.