Test: Sigma ROX 12.0 Sport cykelcomputer

ROX 12.0 Sport blev fremvist i starten af juni og vi har haft lejlighed til at teste den i praksis de seneste par uger.ROX 12.0 Sport er den pt. mest avancerede cykelcomputer fra tyske Sigma og den indeholder bl.a. 3″ farveskærm med touch, GPS samt kort og navigation, hvilket gør den til en mulig konkurrent til eksempelvis Garmin’s EDGE 1030.

Spørgsmålet er så bare om Sigma vitterligt kan konkurrere med Garmin som sidder tungt på dette marked i Danmark? Læs med og bliv klogere!

Hvad er der i kassen?

ROX 12.0 Sport fås i 2 forskellige farver og 2 forskellige bundles, én med holder, out-front og USB kabel, samt Sports-bundlen som vi her har haft fingrene i. Denne udgave indeholder:

  • Sigma ROX 12.0 Sport
  • Out-front holder
  • Holder til styr/frempind
  • USB kabel
  • Kadence sensor (Bluetooth)
  • Pulsbælte (Bluetooth)
  • Manualer/vejledninger

Se vores unboxing af ROX 12.0 Sport nedenfor.

Design

ROX 12.0 Sport har et rimelig klassisk udseende, den er udført i kraftig blank plast foran, med en 3″ farveskærm med touch som det centrale element, samt et par fysiske knapper nederst (3 stk.) På begge sider er der ligeledes et par knappper og en on/off knap. Nederst på enheden er USB-stikket der kan bruges til opladning eller overførsel gemt bag en gummi-klap, mens der ved siden af er plads til et microSD-hukommelseskort.

Bagsiden er, på denne model, udført i grå plastik og holder er der er integreret beslag på bagsiden, så den nemt kan monteres på en kompatibel holder. Vægten er på 125 gram og den måler 59 x 115 x 17 mm hvilket er nogenlunde det samme som EDGE 1030 fra Garmin, der dog har 0,5″ større skærm (3,5″ mod 3,0″ på ROX 12.0 Sport). Størrelsen er uden tvivl en smagssag og den har sine fordele og ulemper, fordelen er naturligvis at der er plads til masser af data på skærmen på én gang og det er en leg at benytte kortet, til gengæld fylder den altså også en del på styret og personligt foretrækker jeg nok en tand mindre enheder.

Designet er ganske elegant, men valget af blank sort plast på den øverste del over skærmen forstår jeg ikke helt, for det bliver hurtigt ridset at se på. Enhedens form og vægt gør den virker solid og skærmen har en overskuelig størrelse så den kan håndteres med én hånd når den ikke sidder fastmonteret i holderen på cyklen. De fysiske knapper på fronten er så tilpas store at de også kan betjenes med handsker på, hvilket også er et plus.

Enheden er IP67 certificeret, så den kan bruges i al slags vejr, også nedbør og frostvejr!

Funktionalitet og brugervenlighed

Grundopsætningen af ROX 12.0 Sport  er klaret i løbet af få minutter og tilslutningen af sensorer er også en smal sag, uanset om det er Bluetooth eller ANT+ som man evt. måtte have i forvejen fra en Garmin. Én af de ting der er ret gode i selve opsætningsprocessen er at der forklares lynhurtigt hvordan enheden betjenes og hvad knapperne bruges til, dog savner jeg at opsætningen og brugerfladen er på dansk, her må man nøjes med engelsk.

Betjeningen minder på mange måder om en Android baseret smartphone, hvor man kan trække et “gardin” ned fra toppen hvor man hurtigt kan klare forskellige indstillinger, mens man via gardinet i bunden har hurtig adgang til at navigerer hjem eller til en tidligere destination. Selve brugerfladen er pæn grafisk og med store ikoner der er nemme at ramme og så reagerer skærmen virkelig – den er imponernede præcis og reagerer på den mindste berøring, her kunne Garmin godt tage ved lære… Dog er der én enkelt ting i brugerfladen som ikke spiller og det er login-skærmen til bl.a. Strava hvor der fremkommer et mini-tastatur på skærmen hvor tasterne altså er pænt svære at ramme, heldigvis er det en engangsforestilling!

Der er mulighed for at oprette flere forskellige sports profiler på enheden, dvs. man kan tage én profil til racercyklen, én til mountainbiken og én til cross cyklen, eksempelvis. Hver profil kan konfigureres så den ved hvilke typer underlag cyklen kan klare, det er vigtigt ift. navigationsdelen hvor man ikke ønsker at blive ledt af grusveje på racercyklen eksempelvis. Der er ligeledes mulighed for at opsætte power og intensitets-zoner for hver enkelt cykel/sportsprofil og naturligvis kan skærmbillederne også tilpasses sportsprofilen hvor der måske på racercyklen er mere fokus på effekt og på mountainbiken mere højdemetre – for eksemplets skyld. Der er mulighed for selv at definere hele 6 forskellige sider, som man kan bladre igennem mens man træner og der er i forvejen opsat nogle gode templates som man kan tage udgangspunkt i og evt. blot tilpasse med ønskede datafelter.

Udover den “klassiske” cykelcomputer funktionalitet hvor al data omkring kørte km, hastighed og lign. bliver logget, så indeholder ROX 12.0 også en GPS og fuld navigation. I praksis betyder dette at din rute logges ned til mindste detalje og med kort og navigation kan man ikke blot se hvor man befinder sig, men også blive guide direkte til en adresse eller en udvalgt POI. Navigationsdelen fungere som man kender det fra bilen hvor man guides via pile og kan se på kortet præcis hvor man befinder sig. Det er også kort og navigationsdelen, sammen med GPS funktionaliteten, der gør det muligt at downloade ruter fra ex. GPSies.com og blive guide direkte på ROX 12.0’eren på et nyt spor eller en rute man ikke har kørt tidligere.

Udover navigation er der også mulighed for at oprette sine egne træningsplaner og kører simpel eller interval faser, perfekt hvis man ønsker at strukturer sin træning en smule, eller måske bare har begrænset tid og ønsker at få det maksimale ud af ens træningstid.

ROX 12.0 er en såkaldt “connected” enhed, hvilket betyder at den via den indbyggede Wi-Fi funktionalitet kan downloade og ikke mindst uploade til forskellige online tjenester, eksempelvis Strava, GPSis og TrainingPeaks. I praksis betyder det at den kan uploade din aktivitet direkte til Strava, når du er hjemme og/eller på et Wi-Fi som den kender. Ift. Strava, så understøtter den ligeledes Strava Live Segmenter, forudsat man har en Strava Premium konto.

Batteritiden er fra Sigma’s side opgivet til op til 16 timer, dog oplevede jeg at den efter ca. 1 times brug havde brugt 15%, så i praksis er det nok nærmere ca. 7-8 timer ved brug af skærmen og sensorer tilsluttet.

Konklusion

Med en pris på ca. 3000,- for Basic pakken er ROX 12.0 knap 1000,- billigere end det nærmeste alternativ fra Garmin, nemlig EDGE 1030, og det i sig selv gør det interessant at overveje ROX 12.0.

ROX 12.0 er en ret robust enhed med en touchskærm der virker uovertruffent, her kommer mange af konkurrenterne ganske enkelt til kort. Brugerfladen er også ret intuitiv og man lærer den derfor hurtigt at kende. Nogle vil måske nok savne dansk sprog i menu og brugerflade, men størstedelen vil nok sagtens kunne nøjes med engelsk. Skærmen reagerer prompte og er en af de absolut bedste jeg er stødt på i en cykelcomputer!

Ift. funktionaliteten er der ikke rigtig noget at pege fingre af ved ROX 12.0, der GPS, fuldt kort, navigations på adresseniveau og Wi-Fi funktionalitet så der kan forbindes til forskellige tjenester. Derudover har den også ANT+ og Bluetooth, men dog kun til sensorerne, så man kan ikke koble den til sin smartphone og up/downloade den vej, eller få notifikationer fra mobilen på ROX 12.0’eren.

Den generelle betjenning og brug er der heller ikke noget at udsætte på, det virker præcist som det skal og der er ikke registreret udfald eller lign. i testperioden, dog oplevede jeg at batteritiden var noget kortere end Sigma’s oplyste “op til” 16 timer, i praksis oplevede jeg nærmere at 7-8 timer max var realistisk ved aktivt brug af enheden.

Samlet set vil jeg betegne ROX 12.0 som et godt alternativ til den noget dyrere EDGE 1030, hvis man kan “undvære” opkoblingen til ens smartphone og gerne vil ud af Garmin’s økosystem, uden nødvendigvis at skulle give afkald på nogle funktioner. Med ROX 12.0 får man en fuldblods cykel GPS “med det hele” for ca. 3000,- og så kan man sagtens genbruge alle ens sensorer fra en tidligere Garmin enhed.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2999,- (Basic) / 3579,- (Bundle)

Funktionalitet 8
Brugervenlighed 8
Design 7
Pris 8
7.8
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: MagicShine Ray 800
MagicShine har for nyligt lanceret en helt ny serie af lygter kaldet...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.