Test: Specialized 2FO Flat MTB sko

Samlet karakter

I dag findes der grundlæggende to forskellige slags cykelsko til mountainbike, de klassiske cykelsko med klamper til klikpedaler og så sko som denne fra Specialized som er lavet til brug sammen med flade platformspedaler, ofte kaldet flats. Mange mountainbikere har en klar præference for enten klik eller flats, men der er nogle helt klare fordele ved brugen af sko til platformspedaler som er ren fakta: Du får større bevægelighed på cyklen da fødderne ikke er låst fast, de er nemmere at gå og stå i da der ikke er klamper i vejen og så er det nemt at sætte en fod på jorden hvis man er ved at vælte.

Der er efterhånden mange producenter der laver cykelsko til platformspedaler og én af dem der ret faktisk har et ret omfattende sortiment er Specialized. Modellen vi her har testet, 2FO Flat, er én af Deres modeller billigste med en pris på ca. 1100,-

Design og funktioner

2FO Flat fås i 4 farvekombinationer hos Cykler.dk, en helt klassisk sort, en sort med røde snørebånd, en sort med blå snørebånd og så den absolut mest farverige der er orange. Størstedelen vil formentlig vælge den sorte, da den passer til det meste og med lidt forskellige valgmuligheder ift. snørebåndenes farve kan man måske endda få farve-koordineret med cyklen og resten af outfittet, altså dermed ikke sagt at mænd går op i den slags!

Skoen ligner mest af alt en skater-sko som jeg tydeligt husker dem fra mine unge dage hvor skateboards var toppen af poppen. Skoen er kraftig i sin opbygning, hvilket bl.a. skyldes en god polstring indvendigt i skoen. Ydersiden på skoen er vandskyende, hvilket betyder at de sagtens kan klare en mindre byge, de er dog ikke vandtætte, så kører man i længere tid i regnvejr, så vil man bør eller siden få våde og måske kolde tæer. Overfladen er slidstærk og ret nem at rengøre, hvilket er et kæmpe plus når man kommer hjem med mudder overalt!

Snuden af skoen er forstærket, hvilket giver rigtig god mening hvis man skulle være så uheldig at styrte, ramme en træstub eller en sten med foden eller lignende. Snuden er dog også ventileret med mesh under den kraftige snude og det gummi-lignende materiale. Det samme gør sig gældende for siderne. Skoen lukkes med brede snørebånd og med i pakker her var ét ekstra sæt i en mere neutral sort farve. Sålen er en kraftig sag, præcis som den skal være og den er udført i det som Specialized kalder SlipNot gummi. SlipNot gummi-blandingen giver en sål der er stiv nok til at man ikke mister for meget kraft i trådet, men samtidig kan flexe lidt, så den er behagelig at gå i. Gummi-blandingen er ligeledes så blød at de “pins” der sidder på de fleste platformspedaler kan få fat i gummi’et og sikre godt fodfæste.

 

Specialized har ligeledes taget teknologier fra Deres traditionelle cykelsko og inkluderet dem i 2FO Flat, bl.a. deres Body Geometry, men funktion der løfter forfoden en smule og spreder tæerne, dette skulle afhjælpe sovende tæer. Kigger man indvendigt i skoen vil man også finde en sål der er valgt bedre end den man finder i de fleste cykelsko i dag, netop fordi Specialized også laver nogle forrygende såler. Sålen er ret kraftig og stiv, med en ret fin svangstøtte og kan således også udskiftes hvis man ønsker at bruge en særlig sål i skoene.

Med sin vandskyende overflade og en udmærket polstring indvendigt, kan 2FO Flat bruges det meste af året, måske lige pånær de aller-koldeste vinterdage – i temperaturer lige under frysepunktet kræver det i hvert fald lidt mere end blot en uldsko at holde varmen.

2FO Flat i brug!

2FO Flat er super nemme at få af og på, da de blot snøres som et helt klassisk par snickers. Der er rimelig god plads i dem, også hvis man har en bred fod og størrelses-mæssigt er de ligeledes ret normale i størrelsen, dog bør man vælge ét nummer større end man normalt bruger i sko, da skoen helst ikke må klemme nogle steder. Jeg bruger normalt str. 41 og prøvede modellen i både str. 41 og 42, hvor sidstnævnte havde den mest komfortable pasform for undertegnede.

Sko som 2FO Flat kan naturligvis sagtens bruges på helt almindelige standard-pedaler, men skal man have fuldt udnyttelse af dem, så skal man samtidig investere i nogle platformspedaler, til denne test er Specialized’s Bennies pedaler blevet brugt, disse pedaler er med pins som giver et endnu bedre og mere sikkert fodfæste/greb sammen med en sko som eksempelvis 2FO Flat.

Skoene sidder godt på foden og der er fornuftigt med plads i dem, så man også kan supplere med en tykkere sko på de kolde og blæsende dage. De er rigtig fine at gå i, faktisk bemærker man næsten ikke at sålen er noget stivere end de fleste sneakers og sammen med et par platformspedaler får man et ganske godt “greb” i pedalerne, selvom man ikke er låst fast. Når man sætter foden på pedalen, sidder den fuldstændig fast – hvilket må skyldes kombinationen af den forholdsvis bløde gummi og de mange pins på platformspedalerne. Der skal dog ikke andet til at man løfter foden en smule, så er der fri bevægelighed. I praksis betyder det at man faktisk godt kan både træde og trække, som med klik-pedaler, det kræver bare lidt mere teknik og træning at mestre det med sko og platformspedaler, men skoene sidder så godt fast på pedalerne at man sagtens kan trække dem med rundt når man lige får føling med det. Kommer man, som undertegnede, fra klikpedaler og en “bikefit opsætning”, så skal man lige vænne sig til at placere foden rigtigt på pedalen, fordelen er dog at det er super nemt og hurtigt at flytte den en smule undervejs, uden der er klamper eller andet der skal justeres. Det faktum at fødderne ikke sidder fast, som ved brug af klikpedaler, har dog både fordele og ulemper, fordelene er klart at man har bedre bevægelighed på cyklen og nemt kan både gå og stå i skoene. Samtidig er man ikke spændt fast og kan nemt hoppe af cyklen, eller sætte en fod ned hvis det skulle være nødvendigt. Gummi-blandingen som sålen er udført af, giver en god kontakt med pedalernes pins, men burde måske endda have været en tand blødere, så det har nemmere at fastholde denne konktakt når der virkelig skal trædes i pedalerne op af bakken eller det går hurtigt nedaf, her har jeg et par gange oplevet at miste grebet kortvarigt, hvilket nok i høj grad skyldes at jeg har vænnet mig til trådet fra klikpedalerne, jeg tænker dog det kunne være afhjulet med en lidt blødere gummiblanding der måske i højere grad “klistrede” sig til pedalerne og dermed gjorde nemmere både at trække og træde.

I forhold til komforten har jeg intet at udsætte på 2FO Flat, de er lækre at have på, giver en god beskyttelse mod vind, beskyttelse mod mindre regnbyger eller vandpytter og er stadig ventileret så de også kan bruges om sommeren. Overgangen fra klik til platformspedaler gik overraskende godt, hvilket nok i høj grad må tilskrives 2FO Flat der indeholder lidt af det bedste fra begge verdener. Skiftet fra klik til flats kræver dog lidt tilvænning, så man skal altså kører et par ture inden man lige bliver dus med det.

Konklusion

Er man helt nybegynder på mountainbike er platformspedaler og et par velegnede sko såsom eksempelvis 2FO Flat et super match, man sko og pedaler der er lavet til lige præcis mountainbike-brug og kan holde til at blive bruge. Et par normale kondisko på et par platformspedaler kan måske nok gå hvis man vil prøve det af, men sålerne er alt for bløde og man får slet ikke den stivhed og kraftoverførsel som et par “rigtige” sko som 2FO Flat kan tilbyde.

I 2FO Flat får man et par cykelsko til platformspedaler til en ret fornuftig pris lige omkring 1100,-. Designet er ret lækkert, kvaliteten er super høj og sålen er så tilpas stiv at man bi-bevarer en god kraftoverførsel, mens de stadig er behagelige at gå i. Mit eneste ønske var måske en lidt blødere gummi-blanding så sålen i højere grad “klistrede” sig til pedalen, men dette ville formentlig have indflydelse på holdbarheden af sålen som ville blive forringet.

Hvadenten man er i markedet efter sine allerførste cykelsko, eller man overveje et skifte fra klik til platformspedaler kan jeg varmt anbefale 2FO Flat, man får større bevægelighed hvilket gør at man får lyst til at lege mere på cyklen og så ser de altså bare fede ud, særligt sammen med et par fede baggy-shorts!

Pris og tilgængelighed

Set til 1099,-

Produktet er sponseret af Webike.dk

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.