Test: Specialized Expert Road cykelsko

Samlet karakter

Undertegnede har løbet af sommeren haft mulighed for at teste Specialized’s Expert Road cykelsko der er kommet i en ny og forbedret 2017 udgave. Vi har tidligere testet Expert XC der er udgaven til mountainbike som fik stor ros.

Expert Road er med en pris på ca. 1600,- en sko i den øvre mellemklasse rent prismæssigt, til gengæld er den på papiret meget tæt på top-skoene.

Design og funktionalitet

Expert Road minder, rent udseendesmæssigt om Expert XC (Mountainbike-udgaven) som vi ligeledes har testet og anmeldt her over sommeren, dog med den forskel at Road modellen ikke har gummi-belagt sål og kun understøtter landevejsklamper der monteres med 3 skruer, eksempelvis Shimano’s SPD-SL klamper.

Denne model fås i 3 forskellige farver, den helt klassiske og diskrete sorte som vi her har haft fingrene i, samt en hvid og en neon gul udgave – sidstnævnte vil uden tvivl tiltrække sig noget opmærksomhed på landevejen!

Skoens overdel er vel-ventileret med masser af lufthuller i snuden og på oversiden. Der er en velcro lukning nederst på skoen og Boa-spænde på den øverste del. Boa-spændet gør det muligt at justere skoens bespænding meget præcist, ydermere er det muligt at justere mens man kører, det er noget sværere med velcro-lukningerne. Materialet som Expert Road er lavet i er nemt at gøre rent med en våd klud, så de holder sig pæne i længere tid, også efter en tur eller to i regnvejr…

I bunden af skoen er en FACT carbon-sål med retningsbestemt stivhed. Det lyder avanceret, men betyder ganske enkelt bare at sålen er stivest der hvor der er størst kraftoverførsel, så man opnår et godt kompromis mellem vægt, stivhed og komfort. Sålen har et stivhedsindeks på 8,5 og yderst er der en enkelt ventilationsåbning. For at undgå sålen tager skade når man går og står, er den forstærket med gummi-snude og gummi med hælen, derudover er det klamperne der tager det meste.

Expert Road er naturligvis også med Specialized’s Body Gometry features i inder og ydersål – features der gør at kraftoverførslen optimeres, samtidig med at risikoen for skader minimeres.

Som nævnt indledningsvis kan Expert Road bruges med alle gængse landevejsklamper der benytter 3 bolte, eksempelvis Shimano’s SPD-SL, de medfølger normalvis altid til pedalerne og er derfor ikke med til skoene.

Vægten siger 564 gram for et par i størrelse 42, inkl. SPD-SL klamper – hvilket også må siges at være en fornuftig vægt.

Pasform

Jeg har forholdsvis små fødder, normalvis mellem 41-42 alt efter mærke og model, men mine fødder er forholdsvis brede – hvilket kan gøre det ret svært at finde cykelsko der passer, mange er nemlig forholdsvis smalle og selvom de gerne må sidde tæt, skal de ikke klemme.

Specialized har ry for at lave sko der passer godt til os her i Norden, hvor vi åbenbart har tendens til brede fødder og Expert Road er heller ingen undtagelse. Der er dog plads i skoen, så en bred fod også tilgodeses, men uden der bliver en masse luft andre steder i skoen. Materialet kan give sig lidt i siderne, så der er en vis grad af tilpas til den enkelte rytter.

Størrelsesmæssigt bør man nok gå ét nummer op ift. normal skostørrelse, men besøger man eksempelvis en Webike butik kan man prøve forskellige størrelser med det samme og få den helt rette størrelse med hjem.

Skoene er yderst behagelige at have på, der er en god støtte af fod og tæer og skoen er nem at justere til så den passer, takket være kombinationen af velcro-spændet nederst og Boa-spændet på den øverste del af foden.

Konklusion

Expert Road er en rigtig lækker cykelsko med en fornuftig fordeling mellem komfort og peformance. Sålen er dejlig stiv, så kraftoverførslen er optimeret, men skoene er stadig behagelige at have på – også på de længere ture af et par timers varighed. Boa-spændet gør det nemt at justere skoene, også under cykling og så synes jeg skoene har et super fedt og stilrent design – uanset hvilken farve man vælger.

Der er ret god ventilation i skoene til de varme dage, og med en fornuftigt skoovertræk kan de også bruges i efterårets og vinterhalvåret.

Har man lidt brede fødder og svært ved at finde cykelsko der sidder ordentligt, så bør man absolut prøve Expert Road – de sidder virkelig godt og har netop plads til brede fødder også.

Med en pris på lige knap 1600,- er der heller ikke tale om en billig cykelsko, men en sko i den øvre mellemklasse – hvilket gør den meget velegnet til konkurrence-rytteren, eller motionisten der ikke vil gå på kompromis med sit udstyr!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1599,-

Produktet er sponseret af Webike.dk

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.