Test: Specialized Stix Elite for – og baglygte

Samlet karakter

Specialized har et ret omfattende sortiment af cykellygter, både til pendling, landevej og mountainbike. Stix-serien er primært henvendt til pendleren, eller til kørsel til og fra skoven eksempelvis, da forlygten ganske enkelt ikke er kraftig nok til brug i skoven. Til pendling i byen, kørsel i skumringen eller lign. er den dog helt oplagt.

Stix-serien består af comp, sport og elite udgaver, hvor det er sidstnævnte vi har fingrene i denne gang. Lygterne sælges hver for sig og man kan således også sagtens nøjes med at investere i én af dem.

Specialized Stix Elite forlygte

Forlygten er en kompakt lille sag der nærmest intet fylder, eller vejer for den sags skyld. Den har et indbygget batteri der oplades via USB, man vipper blot den ene del af lygten op og sætter lygten direkte i et USB stik – smart! Man slipper således for kabler, adaptere og andet der kan besværliggøre opladningen.

Lygten er naturligvis vandtæt og derudover er den faktisk også testet til at tåle tab fra op til 1 meters højde, så den kan tåle at blive brugt. Den er udført i plastik, men virker ret lækker i finishen.

Som nævnt indledningsvis, så er Stix-serien ikke beregnet til brug i skoven på mountainbike, hertil er de simpelthen ikke kraftige nok – ikke desto mindre yder lygten op til 133 lumen, hvilket faktisk er ret pænt for en lygte i denne klasse. Det betyder at den giver et udmærket lys til eksempelvis pendling.

Lygten har hele 6 forskellige tilstande: High Steady (74 lumen), Low Steady (38 lumen), Power Surge (97 lumen), Power Flash (133 lumen), Disco Flash (63 lumen )eller Eco Flash (12 lumen), hvilket giver fra 2,4-122 timers batteritid alt efter valg af tilstand. Man skifter tilstand på den éne knap der er på lygten, som også er her den tændes og slukkes.

Lygten monteres nemt på styret uden brug af værktøj, den lille holder monteres med en gummi-strop omkring styret og selve lygten klikkes nemt i holderen. Der er også mulighed for at tilkøbe forskellige andre holdere til Stix-serien, til både for og baglygten, bl.a. en holder der kan monteres ved headsettet.

Samlet set er Stix Elite forlygten en glimrende sag, hvis man pendler og har brug for en god lygte der er virkelig nem at oplade – samtidig har den en rimelig batteritid og kan faktisk give et ret fornuftigt lys, set ift. størrelse og batterikapacitet. Derudover er den virkelig nem at montere og er både let og lille.

Specialized Stix Elite baglygte

Stix Elite baglygten ligner forlygten til forveksling, de har begge samme størrelse og ligner hinanden på en lang række punkter. Baglygten er ligeledes udført i plastik og er ligeså robust som forlygten, altså tåler den også både vand og tab fra op til 1 meters højde.

Som forlygten, så har Stix Elite baglygten også et indbygget batteri, der oplades via det integrerede USB stik, man slipper således også her for at bøvle med kabler, adaptere eller batteriskifte. Lygten har 6 tilstande: High Steady (48 lumen), Low Steady (18 lumen), Power Surge (37 lumen), Power Flash (68 lumen), Disco Flash (40 lumen) eller Eco Flash (12 lumen) hvilket giver fra 2,4 – 77 timers batteritid alt efter valg af tilstand. Man skifter mellem tilstandene på lygtens éne knap, som også tænder og slukker lygten.

Lygtens maksimale outpout er 68 lumen, hvilket er ret godt for en baglygte – så dette er virkelig en lygte der kan ses, hvadenten den bruges til pendling, eller som lygte til mountainbiken når man kører i skoven efter mørkest frembrud.

 

Monteringen fungere præcist som forlygte, en lille holder monteres med en gummi-strop omkring saddelpinden og lygten monteres heri. Som forlygten, er der rig mulighed for at tilkøbe andre holdere, bl.a. fås der en smart holder til Specialized eget SWAT system så lygtens holder kan monteres under en SWAT kompatibel saddel, derudover er der mulighed for at tilkøbe holdere til hjelmen, buksebenet , bagagebæreren mv.

Stix Elite baglygten er super skarp og kan ses på over 500 meters afstand, endda i skarp sol – så med denne lygten op cyklen er man sikret synlighed, både i skumringen og når det bliver mørkt! Samtidig er det et stort plus at der er så mange gode monteringsmuligheder og med mulighed for USB opladning er man altid tæt på en oplader, uanset om man er derhjemme, eller på jobbet.

Konklusion

Stix Elite-serien er Specialized top-serie indenfor mindre lygter til pendling og mere hverdags-agtig brug, det bemærker man særligt på forlygten der er ret kraftig med sine 133 lumen, men slet ikke kraftig nok til brug i skoven på mountainbiken eksempelvis. Baglygten derimod er super kraftig og kan derfor snildt bruges til både pendling og turen til og fra skoven, for den skaber virkelig synlighed!

Fælles for begge lygter er at de yder godt trods deres kompakte størerelse og så vejer de nærmest ingenting, lig hertil at de begge nemt oplades via det integrerede USB stik så de kan smækkes direkte i en USB oplader, PC eller Mac – og man har en super pendler-løsning. Opladning sker iøvrigt lynhurtigt, baglygten kan oplades på kun 2 timer.

Med en række forskellige tilkøbsmuligheder til særligt baglygten er der nærmest ingen grænser for hvor den kan monteres, men det hæver naturligvis også den samlede pris – dog synes jeg stadig lygten giver super værdi for pengene, hvis man søger en lygte der er lille, let, effektiv og kan monteres nemt.

Samlet set er Stix Elite et glimerende sæt til pendleren der gerne betaler lidt ekstra for kvalitet og de ekstra features, mens baglygten appelerer noget bredere, ja faktisk til alle der søger en baglygte der montes nemt og ikke fylder meget, samtidig med at den nemt kan oplades via USB og giver masser af synlighed.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: Stix Elite forlygte 349,- / Stix Elige Baglygte: 389,-

Karakter

Noel er redaktør på CykelStart.dk og en ivrig motionist der kører både MTB, racer og cross - man må jo ikke gå ned på udstyr!

Vær den første til at kommenterer

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.