Test: Spirgrips

Mange cyklister døjer med gener fra hænderne, når de sidder på cyklen. Det kan skyldes en forkert håndstilling, hvor der typisk sker en afklemning af håndens nerver; ulnaris og medianus. Det kan give et stort ubehag og kan med tiden blive så slemt, at det kræver behandling. Derfor kigger vi i dag på et nyt redskab til MTB, der kan sikre en optimal håndstilling.

Redskabet hedder Spirgrips og er udviklet af en fysioterapeut, der har observeret at mange cyklister, der døjer med ubehag i hænderne, også har en forkert håndstilling. Billedet herunder er et eksempel på en typisk forkert håndstilling ved MTB. Her er håndleddet bøjet indad og opad, hvilket også kaldes radial deviation og ekstension. Det afklemmer en af håndens nerver og skaber ubehag, især når der er vægtbæring som ved cykling.

Spirgrips er en mulig løsning på det problem. Det er et sæt håndtag, der monteres på indersiden af styrenderne, således at man stadig kan nå gear og bremser. De sikrer, at hænderne får en neutral stilling, og dermed kan man mindske eller undgå ubehag.

Fra et anatomisk perspektiv giver Spirgrips altså god mening. Personligt har jeg ikke ubehag i hænderne, men under testen af Spirgrips har jeg haft glæde af at kunne skifte håndstilling alligevel. De er især anvendelige på flade/mindre tekniske stykker. I sving og ved tekniske udfordringer på stierne kræver det teknik at holde i Spirgrips. Det er dog min klare vurdering at den tid, man kan holde i Spirgrips, aflaster hænderne, selv hvis man har en forkert håndstilling i korte momenter, når man kører igennem sving på de almindelige grips. Desuden får man en lidt mere aerodynamisk stilling, som ikke kan skade på de lange flade stykker. Dog har det været min oplevelse at det kræver tilvænning at nå bremsegreb og der er ikke lige så stor kraft i håndtaget, som når man holder normalt.

Det kan være et problem under nødbremsning, men ikke når man bare skal bremse gradvist ned for at stoppe. Desuden er det sikkert forskelligt hvor nemt det er at nå alt efter type cykelstyr og gear-/bremsesystem.
Spirgrips er godkendte af UCI, hvilket er en vigtig information, hvis man kører løb i det regi.
Designet er stilrent i en neutral sort og passer til de fleste styr. Dog er de lidt iøjefaldende, når man ikke har hænderne på dem under kørsel, eller når cyklen står ”parkeret”.

Installeringen er rigtigt nem og minder meget om monteringen af en cykellygte. Det eneste der skal til er en 4 mm unbrakonøgle. Dog er det anbefalet at bruge en momentnøgle, især hvis man har carbonstyr. Det skal bemærkes at det kan kræve at man flytter bremse- og geargreb hen ad styret for at skabe plads til Spirgrips. På min cykel måtte jeg desuden flytte bremsegrebet en smule ned. Det skal man være opmærksom på, hvis man i forvejen har fundet den helt perfekte stilling til grebene. Men hvis man har det, så har man sikkert ikke problemer med ubehag fra hænderne.

Til installering medfølger der installeringsguide samt monteringspasta til carbonstyr.

Konklusion

Spirgrips kan klart anbefales, hvis man døjer med gener fra hænderne, når man kører MTB. Der er gode overvejelser bag konceptet, og det er en kærkommen løsning på et hyppigt problem hos cyklister. Hvis man slet ikke har problemer med almindelige grips er de dog overflødige og fylder på styret.

Prismæssigt er Spirgrips lidt dyrere end et par gode cykelhandsker, som man ofte tyr til, når man har smerte i hænderne.

Pris og tilgængelighed

Set til 399,-

Funktionalitet 9
Design 8
Pris 7

Karakter

8
Tags fra indlægget
Skrevet af
Mere fra Mads Olsen
Test: Force B45 bibs, Dawn trøje og Calibre briller
Force er efterhånden et etableret cykelmærke, og de producerer både prisvenlige og...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.