Test: TomTom Bandit

For et par måneder siden lancerede TomTom, som vi nok bedst kender fra Deres GPS’er, Deres første actionkamera. Bandit var og er navnet og TomTom er gået all-in på dette marked, med et veludstyret kamera med både Wi-Fi, indbygget GPS, G-måler og mange andre funktioner og features.

Vi har været så heldige at få et af de første eksemplarer i Danmark til test og har testet det i praksis de seneste uger.

Kassens indhold

TomTom Bandit leveres i en nydelig firkantet emballage, der vil gøre sig godt i butikken. Kameraet er synligt og al tilbehøret gemt væk.

Kassen indeholder følgende:

  • TomTom Bandit actionkamera
  • 1x flad og 1x buet mount
  • 1x GoPro mount-adapter
  • Manual og vejledning

tomtom-bandit-box

Design og funktioner

TomTom Bandit ligner ikke rigtig nogle andre actionkameraer, det er helt sin egen – og så er formen dog alligevel lidt lig den Contour benytter til Deres kameraer, altså “bullet” formen. Actionkameraet er cylinderformet og vejer ca. 190 gram og er holdt i hvid, rød og med en smule sort.

tomtom-bandit-on-bike

I bunden af actionkameraet er et indbygget “mount”, TomTom’s eget system – hvor man dog kan få en adapter så det kan bruges sammen med GoPro udstyr. Man skal dog være opmærksom på at TomTom Bandit, grundet formen, ikke altid vil passe helt på mounts og monteringsgrej lavet til GoPro’s actionkameraer. Kameraet kan roteres 180 grader ift. mountet i bunden, så man får det rigtige perspektiv hvis det eksempelvis monteres på siden af en hjelm, endnu en fin feature!

tomtom-bandit-rotated-mount

tomtom-bandit-bottom-mount

På toppen af TomTom Bandit er en lille bagbelyst, men dog monokrom, LCD skærm der bruges til indstilling af kameraet. Der er ikke mulighed for afspilning af film, eller bruger denne som søger, desværre! Derudover er der en 4-vejs knap til navigering i menuen, en “stop” knap til stop af optagelser og bagpå er “start” knappen der også fungerer som knap til at highlighte under optagelse for nemmere redigering når man kommer hjem.

tomtom-bandit-display-on

 

tomtom-bandit-on-bike-back

Én af de ret unikke og fede features ved TomTom Bandit finder man bagpå kameraet, nemlig det faktum at batteri og holder til microSD kort kan adskilles fra selve actionkameraet. Når man gør dette, kan batteriet oplades via USB og video, billeder og lign. overføres direkte til PC’en mens batteriet oplades, man behøver derfor ingen kabler for at oplade eller overføre. Det er rigtig godt tænkt af TomTom og ikke en funktionalitet jeg tidligere er stødt på fra andre producenter. Det genopladelige batteri giver op til 3 timers batteritid, i praksis dog noget lavere hvis man bruger Wi-Fi, men mit indtryk er at batteritiden er noget bedre end den vi har set fra GoPro’s Hero4-serie.

tomtom-bandit-battery-stick-out

tomtom-bandit-battery-stick-usb3

 

tomtom-bandit-microsd

Endnu en af de ting der adskiller TomTom Bandit fra en del af konkurrenterne er at kamerahuset som standard er stænktæt (IPX7). Skal man bruge det til vandsport vil man dog nok ærgre sig over at det vandtætte hus er ekstraudstyr.

TomTom Bandit kan optagelse video i 1080p/60FPS, men derudover også i 4K/15FPS, i slowmotion, interval og ikke mindst still-billeder. Den mest interessante funktion, som “gængs” actionkamera er uden tvivl videooptagelse i 1080p/60FPS eller 30FPS og det er også det Jeg primært har benyttet TomTom Bandit til.

Via menuen på kameraet vælger man først og fremmest hvilken måde man vil optage i; video, stillbilleder, “biograf/4k, slow motion eller time lapse og herefter får man muligheder tilpasset den enkelte optagelsesform og det hele er ret enkelt og ligetil. Skal man aktivere Wi-Fi for at kunne betjene TomTom Bandit fra en smartphone så trykker man blot “op” i menuen for at aktivere Wi-Fi. Derefter kan man indstille det hele på smartphonen på lidt mere overskuelig og ikke mindst hurtigere vis. Med TomTom Bandit app’en på smartphonen har man også pludselig en søger, så man kan se præcist hvad der optages, ligesom man naturligvis også kan starte og stoppe optagelser. Efter optagelse er TomTom Bandit app’en også meget brugbar, for man kan rent faktisk redigerer og lave en film direkte fra smartphonen. Man kan endda ryste smartphonen, rent fysisk, hvorefter app’en automatisk finder forskellige highlights og sammensætter det til en kort film som kan deles direkte, eller gemmes på smartphonen.

tomtom-bandit-app-02

tomtom-bandit-app-03

tomtom-bandit-app-04

tomtom-bandit-app-07

tomtom-bandit-app-08

Som nævnt har TomTom Bandit Wi-Fi for trådløs forbindelse med smartphones, men derudover har det også indbygget GPS, G-sensor og mulighed for at tilknytte bl.a. pulssensor, for at få denne data med på optagelserne, ligesom den også kan vises på actionkameraets lille display under optagelse.

tomtom-bandit-side

Videokvalitet

1080p/60FPS

Konklusion

TomTom Bandit er på mange måder et lidt specielt actionkamera, da det har en række features der adskiller det fra mængden. Først og fremmest er idéen med at man “trækker” batteri og micrSD-kortlæser ud som et USB stik, så der kan oplades og overføres direkte til PC’en – nærmest genial! Det er en befrielse at slippe for at bøvle med ledninger, kortlæsere og andet – eneste minus er at den fylder rimelig meget og dermed kan risikere at “blokere” andre USB porte mens der oplades, eller overføres.

Muligheden for at rotere kameraet i holderen er også en rigtig brugbar feature, som gør monteringen lidt nemmere og helt sikkert mere alsidig. Betjeningen er nem og brugervenlig, nok primært grundet at mulighederne for justering og indstilling er ret begrænset.

TomTom Bandit App’en, til smartphones, gør det også nemt og hurtigt at oprette film, eksempelvis via oprettede highlights – så filmen kan deles straks. App’en er ikke vildt avanceret, men fungerer faktisk glimrende og kan, som tidligere nævnt, også bruges som søger og til indstilling af TomTom Bandit. I samme ombæring kan det ikke undgås at fremhæve den indbyggede GPS der gør det muligt at tilføje data til dine videoklip, eksempelvis hastighed.

Formen på kameraet er nok det jeg synes mindst om, jeg finder GoPro størrelsen nemmere at montere på de fleste ting, derudover er vægten på 190 gram også forholdsvis høj, hvis man skal have det monteret på siden af en hjelm eksempelvis. Muligheden for at kunne bruge GoPro mounts og tilbehør generelt er godt tænkt, men i praksis er der meget af tilbehøret der ikke fungerer ordentligt – eksempelvis kan TomTom Bandit ikke bruges sammen med et chestmount, det vil i så fald altid pege ned mod jorden da det er for stort til at kunne sidde i horisontal stilling. Udvalget af originale mounts er, på nuværende tidspunkt, også ret begrænset, hvilket sætter nogle begrænsninger til alsidigheden.

Videokvaliteten er udmærket, uden at være fantastisk – middel er måske i virkeligheden den rigtige formulering set med mine øjne. Én af de ting som TomTom Bandit dog klarer ret fint, er skiftet mellem lys og mørke, noget der virkelig sættes på prøve når man cykler i skoven i skumringen, her er actionkameraet rimelig hurtig til at få justeret til og videokvaliteten er stadig rimelig under begrænsede lysforhold. Der hvor TomTom Bandit skuffer mig en smule, er ved håndholdt videooptagelse i høj sollys – hvilket burde være optimale forhold, men her er videokvaliteten også kun” udmærket”.

Samlet set har TomTom Bandit rigtig mange gode og brugbare funktioner, men set i forhold til prisen, så er videokvaliteten, håndholdt eller monteret på cyklen, altså ikke imponerende, derudover trækker det begrænsede udvalg af mounts også ned i min bog, da flere GoPro mounts ikke fungerer optimalt hertil.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 3199,-

tomtom-bandit-on-bike-top

Funktionalitet 9
Brugervenlighed 8
Videokvalitet 6
Pris 7
7.5
Tags fra indlægget
, ,
Mere fra Noel Juul Christensen
Test: Isadore Merino Membrane Softshell Jakke
Merino Membrane Softshell jakke er en opdateret version af Isadore’s tidligere model...
Læs mere
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.